Αρχική » Φυτά

Τροφές που καίνε το λίπος

Τροφές που καίνε το λίπος

Δυστυχώς ο ισχυρισμός ότι υπάρχουν τροφές που αυξάνουν το μεταβολισμό ή καίνε λίπος(ο μεταβολισμός αφορά κατά κύριο λόγο καύση λίπους) είναι μύθος. Φυσικά και υπάρχουν τροφές που βοηθούν να χάσουμε κιλά, αλλά αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι συνήθως πρόκειται για τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, φτωχές σε θερμίδες και προκαλούν εύκολο κορεσμό.
Ο μεταβολισμός είναι μια σειρά από χημικές αντιδράσεις με τις οποίες διασπώνται οι τροφές που καταναλώνουμε σε πιο απλές δομές. Τα διασπώμενα αυτά υλικά μεταφέρονται στα μιτοχόνδρια και αποτελούν την καύσιμη ύλη για την παραγωγή ενέργειας. Η ενέργεια αυτή χρειάζεται για τη λειτουργία της καρδιάς, για την κίνηση των μυών, τη λειτουργία του εγκεφάλου, την πέψη και γενικά για όλες τις λειτουργίες των διαφόρων οργάνων του οργανισμού. Όταν λέμε ότι κάποιος έχει χαμηλό μεταβολισμό αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός του έχει την τάση περισσότερο να αποθηκεύει τη διασπώμενη τροφή και λιγότερο να την μετατρέπει σε ενέργεια. Η αποθήκευση γίνεται με τη μορφή λίπους και η υπερβολική συσσώρευση λίπους προκαλεί την παχυσαρκία. Για να λειτουργεί σωστά ο μεταβολισμός χρειάζεται να καταναλώνουμε την κατάλληλη καύσιμη ύλη δηλ. κατάλληλη τροφή, οξυγόνο για να γίνεται η καύση, μιτοχόνδρια τις μηχανές δηλ όπου γίνεται η καύση και νερό.

Κατάλληλη καύσιμη ύλη
Όπως προαναφέρθηκε δεν υπάρχουν τρόφιμα που ‘μπλοκάρουν’ το μεταβολισμό, εμποδίζοντας την απώλεια βάρους: ο μεταβολισμός δεν είναι ρολόι με γρανάζια ή κιβώτιο ταχυτήτων για να μπλοκάρει, αλλά ένα περίπλοκο χημικό σύστημα με δυνατότητα να αφομοιώνει με επιτυχία όλες τις τροφές που του δίνουμε. Παρόλα αυτά υπάρχουν τροφές που μπορεί να επηρεάσουν προς τα κάτω το μεταβολισμό και καλό είναι να αποφεύγονται. Τέτοιες τροφές είναι η πολλή ζάχαρη, το πλούσιο σε γλυκόζη σιρόπι καλαμποκιού, τα πολλά κορεσμένα και τρανς λιπαρά. Οι τροφές αυτές καταστρέφουν τα μιτοχόνδρια επειδή προάγουν το σχηματισμό ελευθέρων ριζών και αυξάνουν το οξειδωτικό στρες. Άλλες αιτίες που καταστρέφουν τα μιτοχόνδρια είναι προβλήματα του θυρεοειδή, υδράργυρος, οτιδήποτε προκαλεί φλεγμονή και η λήψη φαρμάκων. Ακόμη και η υπερβολική κατανάλωση θερμίδων(μεγάλες ποσότητες τροφής) μπλοκάρει το σύστημα μεταβολισμού με αποτέλεσμα την επιβράδυνση του. Θα πρέπει να ξέρουμε ότι με το πέρασμα των χρόνων χρειάζεται να μειώνουμε την ποσότητα τροφής.
Από την άλλη πλευρά υπάρχουν τροφές που ενεργοποιούν το μεταβολισμό μας. Συνήθως πρόκειται για τροφές που περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, πολλά αντιοξειδωτικά και τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα. Είναι γνωστό ότι οι πρωτεΐνες αυξάνουν το μεταβολισμό κατά 40%, οι υδατάνθρακες κατά 20% και τα λίπη κατά 5%. Συχνά προτείνονται μαγικές τροφές που αυξάνουν το μεταβολισμό, όμως η δράση τους στο μεταβολισμό οφείλεται στις προαναφερθείσες ιδιότητες που έχουν. Τέτοιες τροφές είναι:
·   γκρέιπφρουτ(η πηκτίνη και οι φυτικές ίνες προκαλούν κορεσμό)
·   πράσινο τσάι(περιέχει αντιοξειδωτικά που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες δηλ τα καυσαέρια της καύσης των τροφών)
·   γιαούρτι(περιέχει πρωτεΐνη)
·   αμύγδαλα(περιέχουν πρωτεΐνες και σύμπλοκους υδατάνθρακες)
·   καφές(η καφεΐνη επιταχύνει το μεταβολισμό κατά 5-10% για 1-3 ώρες μετά τη λήψη καφέ)
·   γαλοπούλα(περιέχει πρωτεΐνη)
·   μήλο(περιέχει φυτικές ίνες)
·   σπανάκι(φυτικές ίνες, λίγες θερμίδες)
·   φασόλια(φυτικές ίνες)
·   καυτερές πιπεριές, τσίλι (περιέχει καψαϊκίνη που έχει ευεργετική επίδραση στο μεταβολισμό)
·   μπρόκολα(φυτικές ίνες)
·   βρώμη(φυτικές ίνες)
·   ψάρια(σαρδέλες, σολομός, τόνος, περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα)
 
Οξυγόνο και μιτοχόνδρια
Με την άσκηση το σώμα γίνεται πιο αποτελεσματικό στη λήψη οξυγόνου, το οποίο με τη σειρά του κάνει τα μυϊκά κύτταρα να παράγουν περισσότερα μιτοχόνδρια και αυτά να γίνονται πιο αποτελεσματικά. Έτσι καίτε περισσότερες θερμίδες, όχι μόνο κατά την άσκηση, αλλά και κατά την ανάπαυση. Επιταχύνετε ο μεταβολισμός.
Όσο περισσότερα μιτοχόνδρια έχετε και όσο πιο αποτελεσματικά καταναλώνουν το οξυγόνο, τόσο πιο γρήγορος είναι ο μεταβολισμός, τόσο πιο εύκολη η καύση των θερμίδων και τόσο μεγαλύτερη η ενέργεια που έχετε. Και οι δυο αυτοί παράγοντες επηρεάζονται από την άσκηση. Όταν γυμνάζεστε αυξάνει η μυϊκή μάζα και αυξάνει ο αριθμός των κυττάρων που περιέχουν πολλά μιτοχόνδρια.
Λέγοντας άσκηση, εννοούμε τόσο την αερόβια (τρέξιμο, περπάτημα, κολύμπι) όσο και την αναερόβια (βάρη, ασκήσεις με αντιστάσεις).

Γυμναστείτε με έξυπνο τρόπο.

Τριάντα λεπτά 5 φορές την εβδομάδα είναι αρκετά για καλή υγεία. Για απώλεια βάρους χρειάζονται 60 λεπτά 5 φορές την εβδομάδα. Η καλύτερη άσκηση είναι η αεροβική με τους παλμούς στο 70-85% του μέγιστου καρδιακού ρυθμού(μέγιστος καρδιακός ρυθμός 220-ηλικίαΧ0.7 ή 0.85). Κάνετε διακοπτόμενη ενδυνάμωση τρέχοντας για 60 δευτερόλεπτα στο 80-90% της αντοχής σας. Κάνετε ασκήσεις ενδυνάμωσης με βαράκια για να αυξηθεί η δύναμη και το μέγεθος των μυών
Άτομα τα οποία πάσχουν από άπνοια αποφρακτικού τύπου, ροχαλίζουν υπερβολικά, έχουν υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας σε γενικές γραμμές υποαερίζονται με συνέπεια να λαμβάνουν ανεπαρκή ποσότητα οξυγόνου και με αυτό τον τρόπο επηρεάζεται ο μεταβολισμός τους. Η χρήση αναπνευστικής μάσκας και η καλύτερη ποιότητα ύπνου θα επιταχύνει το μεταβολισμό.
Οι μύες καίνε 70 φορές περισσότερες θερμίδες από ότι τα λιποκύτταρα. Συνεπώς η απώλεια μυϊκής μάζας που ακολουθεί κάθε απώλεια βάρους(με το γαστρικό δακτύλιο για κάθε 10 κιλά που χάνονται τα 2 είναι μυϊκή μάζα) επιβραδύνει το μεταβολισμό κάνοντας πιο εύκολη την αύξηση βάρους και πιο δύσκολη την απώλεια του, ακόμη και με την κατανάλωση ίδιου αριθμού θερμίδων. Όταν χάνετε μύες, χάνετε μιτοχόνδρια και επιβραδύνεται ο μεταβολισμός. Γι αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσετε την άσκηση και παράλληλα να καταναλώνετε επαρκή ποσότητα πρωτεϊνών για να διατηρηθεί η μυϊκή μάζα.

Νερό
Όπως σε κάθε μηχανή καύσης έτσι και στον ανθρώπινο οργανισμό για την ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού απαραίτητη είναι η άφθονη παρουσία νερού. Η κατανάλωση νερού μπορεί να αυξήσει το ρυθμό με τον οποίο οι άνθρωποι «καίνε» θερμίδες. Η διαδικασία κατανάλωσης ενέργειας του μεταβολισμού χρειάζεται νερό για να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Επίσης το νερό δημιουργεί αίσθηση κορεσμού, χαλιναγωγεί την όρεξή σας και αποτοξινώνει τον ανθρώπινο οργανισμό. Εάν έχετε αυξημένη σωματική δραστηριότητα απαιτείται επιπρόσθετη κατανάλωση νερού.
Πόσο άραγε νερό είναι αρκετό; Κατά μέσο όρο, ένα άτομο πρέπει να πίνει 8 ποτήρια νερό την ημέρα. Τα υπέρβαρα άτομα χρειάζονται όμως μεγαλύτερη ποσότητα που μπορεί να φθάνει και τα 12 ποτήρια νερό την ημέρα. Επίσης η ποσότητα νερού αυξάνεται όταν ασκείσθε έντονα ή ο καιρός είναι πολύ ζεστός και ξηρός.
Το νερό πρέπει κατά προτίμηση να πίνεται κρύο, γιατί απορροφάται πιο γρήγορα από το ζεστό. Και υπάρχουν ενδείξεις ότι όταν πίνουμε κρύο νερό, καίμε περισσότερες θερμίδες.
Τέλος, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήστε συμπληρώματα για να συντονίσετε το μεταβολισμό σας. Τα περισσότερα από αυτά έχουν αντιοξειδωτική δράση και με αυτό τον τρόπο βοηθούν το μεταβολισμό. Συνηθέστερα χρησιμοποιούνται η Ν-ακετυλοκυστεϊνη, το Α-λιποϊικό οξύ, το συνένζυμο Q10, η αργινίνη και ασπαρτικό οξύ και η ακετυλ-L καρνιτίνη
Σε κάθε περίπτωση ανεξήγητα χαμηλού μεταβολισμού θα πρέπει να γίνονται εξετάσεις για τα μιτοχόνδρια με τη μέτρηση καρδιομεταβολικού στρες ελευθέρων ριζών
 
Για να διατηρηθεί η απώλεια σε μακροπρόθεσμη βάση θα πρέπει:
·  να αρχίστε την ημέρα σας σωστά τρώγοντας πάντα πρωινό που θα περιλαμβάνει οπωσδήποτε πρωτεΐνη(γάλα, γιαούρτι, αυγά, γαλοπούλα), βούτυρο φυτικής προέλευσης(φυστικοβούτυρο), ψωμί ολικής αλέσεως, καφέ ή πράσινο τσάι, φρούτα ή χυμό
·  να έχετε οπωσδήποτε πρωτεΐνη και σαλάτα σε κάθε γεύμα
·  μοιράστε τα γεύματα σας και μην παραλείπετε γεύματα.
Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο αλλά τρώγοντας ανά δύο ώρες ελαφριά γεύματα (περίπου 6 την ημέρα) ενεργοποιούμε στο maximum τον μεταβολισμό μας, αφού "αναγκάζουμε" τον οργανισμό μας να μπαίνει στην διαδικασία της πέψης, καίγοντας τελικά περισσότερες θερμίδες. Οι στερητικές δίαιτες (<1200 θερμίδες για τις γυναίκες και <1400 θερμίδες για τους άντρες), όσο και αν φαίνεται παράξενο έχουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Ο οργανισμός αναγνωρίζοντας την έλλειψη τροφής, μπαίνει σε αμυντική κατάσταση προσπαθώντας να αντισταθμίσει τη μειωμένη λήψη τροφής ελαττώνοντας το ρυθμό με τον οποίο την καίει.
 
· Μην κοιμάστε με γεμάτο το στομάχι. Όλες οι θερμίδες δεν είναι ίδιες.
 Πίνετε πράσινο τσάι και νερό
· Να κοιμάστε σωστά. Η αϋπνία μπορεί να δημιουργήσει εντονότερη αίσθηση πείνας και να επηρεάσει το μεταβολισμό σας, γεγονός το οποίο καθιστά την απώλεια βάρους αρκετά δύσκολή υπόθεση. Άτομα τα οποία έχουν αϋπνίες μπορεί να έχουν παρατεταμένη την αίσθηση της πείνας, ακόμη κι αν η διατροφή τους είναι σωστή ποσοτικά, εξαιτίας της επίδρασης της έλλειψης ύπνου στην έκκριση κορτιζόλης, μιας ορμόνης η οποία ρυθμίζει την όρεξη. Προσπαθήστε λοιπόν να εξασφαλίζετε τουλάχιστον οκτώ ώρες ύπνου ημερησίως.
 
Ασκηθείτε, κινηθείτε, χορέψτε και κάνετε ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών

 

Πηγή: nsikas.gr

Δημοφιλέστερα ΆρθραΑυτό το γνωρίζατε;

 1. Το έθιμο του Μάρτη!

   Ένα βραχιολάκι από άσπρη και κόκκινη κλωστή είναι το έθιμο που συνοδεύει την πρώτη μέρα του Μάρτη.Πρόκειται για...

 2. Μοίρασμα σπόρων & γνώσεων, πρακτικά εργαστήρια

  Το Σάββατο 13 Φλεβάρη στις 12:30, οι «Δρυάδες» και οι «Σπόροι Ζωής», παρέα με τις υπόλοιπες ομάδες σποροφύλαξης...

 3. Τα κοράλλια «πεθαίνουν»

  Οι χιλιάδες τόνοι αντηλιακών προϊόντων που καταλήγουν κάθε χρόνο σε κοραλλιογενείς υφάλους σκοτώνουν τα κοράλλια και δεν αποκλείεται...

 4. Κατσίκες στην οροφή του εστιατορίου

  Το “Al Johnson’s” είναι μια οικογενειακή σουηδική επιχείρηση στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ, γνωστό για την... αυθεντική σουηδική κουζίνα...

Φυτά

Χριστουγεννιάτικο δέντρο, χωρίς τύψεις!

Χριστουγεννιάτικο δέντρο, χωρίς τύψεις!

Σας  αρέσουν πολύ τα χριστουγεννιάτικα δένδρα, αλλά νιώθετε τύψεις που τα πετάτε ξεραμένα κάθε χρόνο; Ήρθε η ώρα να απαλλαγούμε από τις...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά εσωτερικού χώρου

Φυτά στο σπίτι, γιατί ομορφιά και ψυχική υγεία

Φυτά στο σπίτι, γιατί ομορφιά και ψυχική υγεία

Κάνε τη ζωή σου πιο όμορφη, βάζοντας φυτά εσωτερικού χώρου στο σπίτι σου. Απλά και εύκολα. Θα το έχεις παρατηρήσει πως κάθε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυσικός έλεγχος ζώων

Γάτες και φυτά… μία σχέση αγάπης και μίσους!

Γάτες και φυτά… μία σχέση αγάπης και μίσους!

Στις γάτες αρέσει να μασουλάνε χόρτα , για αυτό αν επιθυμείς να μην καταστρέφουν τις γλάστρες σου μπορείς να αγοράσεις ειδικά γλαστράκια...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Το φθινόπωρο είναι ευεργετικό για την υγεία

Το φθινόπωρο είναι ευεργετικό για την υγεία

Το φθινόπωρο, έστω και χωρίς πρωτοβρόχια και κίτρινα φύλλα στα δέντρα, έχει καταφθάσει και απόδειξη αυτού η ελαφριά ζακέτα που χρειαζόμαστε στις...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μύρισε… φυσική καθαριότητα !!!

Μύρισε… φυσική καθαριότητα !!!

Εύκολα και οικολογικά, διώξτε τις δυσάρεστες μυρωδιές από τον χώρο σας! Ας δούμε τί μπορούμε να κάνουμε.-Σε νερό που βράζει ρίχνω ένα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σωστή διατροφή με φρούτα του φθινοπώρου

Σωστή διατροφή με φρούτα του φθινοπώρου

Το φθινόπωρο αποχαιρετάμε σιγά σιγά το καρπούζι, το πεπόνι, τα κεράσια, τα ροδάκινα κ.λ.π. Και αρχίζουν και κάνουν την εμφάνισή τους τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Συμβουλές βιολογικής κηπουρικής

Καφές για λίπασμα στα φυτά μας

Καφές για λίπασμα στα φυτά μας

Η αλήθεια είναι ότι το κατακάθι του καφέ είναι πλούσιο σε άζωτο ενώ περιέχει και ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, χαλκό και άλλα...

διαβάστε αναλυτικά »

Κήπος προσέλκυσης ζώων

Καλοκαίρι: πως θα προτατέψετε τον σκύλο σας από τη ζέστη

Καλοκαίρι: πως θα προτατέψετε τον σκύλο σας από τη ζέστη

Η ζέστη το καλοκαίρι επηρεάζει όχι μόνο τους ανθρώπους αλλά και τους σκύλους. Ο οργανισμός του είναι το ίδιο ευαίσθητος με τον...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron