Αρχική » Φυτά

Πως φτιάχνουμε λιαστές ντομάτες

Πως φτιάχνουμε λιαστές ντομάτες

Ήρθε ο Αύγουστος και οι ντοματιές μας είναι γεμάτες από ντομάτες που δεν ξέρουμε τι να τις κάνουμε. Τρώμε κάθε μέρα την υπέροχη χωριάτικη σαλάτα, τις κάναμε γεμιστές, αλλά φτιάξαμε και σάλτσα για τα φαγητά μας..... Καμμιά άλλη ιδέα;

Φυσικά!!! Ας κάνουμε λιαστές ντομάτες στον ήλιο, για να έχουμε για τις σαλάτες μας και τις σάλτσες μας το χειμώνα.

Ορισμένες τροφές, που τις θεωρούμε απόλυτα γκουρμέ σήμερα, συχνά ακριβές, είναι τροφές που έφτιαχναν οι παλιοί, όταν δεν είχαν τρόπο άλλο συντήρησης (παστά ψάρια και κρέατα, λιαστές ντομάτες κλπ). Τα τελευταία χρόνια, η λιαστή ντομάτα έχει γίνει μόδα σε πολλά πιάτα, τόσο για τη νοστιμιά της, αλλά και για την πάρα πολύ μεγάλη περιεκτικότητά της σε λυκοπένιο, αιτία που την συμπεριλαμβάνει στις υγιεινότερες μεσογειακές τροφές. Οι παλιοί λοιπόν, που δεν είχαν τρόπο να συντηρήσουν σε κατάψυξη ντομάτες, τις ξέραιναν στον ήλιο, αφαιρώντας συχνά όλα τα υγρά τους, έτσι ώστε να συντηρηθούν στην αποθήκη και όχι σε βαζάκια απαραίτητα. Τα απολύτως ξερά ντοματάκια, τα πέρναγαν σε κλωστή και όταν ήθελαν να τα χρησιμοποιήσουν, τα μούλιαζαν σε ζεστό νερό. Σήμερα, βλέπουμε στις μεγάλες αγορές ή σε νησιά να πωλούνται με τέτοιο τρόπο ή σε βαζάκια.

Όμως ας φτιάξουμε κι εμείς...

Υλικα

  • ωριμες ντοματες,

  • χοντρο αλατι.

Παρασκευη

Διαλέξτε ώριμες, αλλά σφιχτές ντομάτες, με όσο το δυνατόν περισσότερη σάρκα και λιγότερους σπόρους. Ιδανικές είναι οι San Marzano, που δυστυχώς είναι μάλλον δύσκολο να τις βρείτε στην Ελλάδα. Μπορεί να τις βρείτε στην μίνι έκδοση τους, σε μεγάλα σουπερ μάρκετ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πάντως τις Ρομα και σαφώς να τις προτιμήσετε από τις απλές στρογγυλές ντομάτες.

Όσο για την ποσότητα, να έχετε υπ' όψη σας, ότι από 1 κιλό φρέσκιες ντομάτες, θα πάρετε περίπου 100γρ. αποξηραμένες.

Πλύνετε καλά τις ντομάτες, κόψτε τες στα δυο, κατά μήκος, αφαιρέστε τους σπόρους, και αφήστε τες να στραγγίσουν σε ένα τρυπητό, για 2 ώρες τουλάχιστον.

Τοποθετήστε τες επάνω σε μια σχάρα, πασπαλίστε τες με χοντρό αλάτι ( μην τις παστώσετε!) και βάλτε τες στον ήλιο.

Για να αποφύγετε τα έντομα, σκεπάστε τες με ένα τούλι, αλλά να μην έρχεται σε επαφή με τις ντομάτες. Αφήστε τες στον ήλιο όλη την ημέρα, αλλά την νύχτα μαζέψτε τες μέσα στο σπίτι, ώστε να μην έρθουν σε επαφή με την νυχτερινή δροσιά.

Με καθημερινή έκθεση για 7- 8 ώρες, μέσα σε 5 μέρες θα είναι έτοιμες, αφυδατωμένες. Προσέξτε όμως, αν δεν ξεραθούν καλά υπάρχει κίνδυνος να μουχλιάσουν, πριν καν τελειώσει η διαδικασία. Αν ξεραθούν πολύ πάλι, θα είναι πολύ σκληρές και θα θέλουν μούλιασμα σε νερό πριν χρησιμοποιηθούν. Αν δεν τις ξεράνετε πολύ, για να αποφύγετε τον κίνδυνο να μουχλιάσουν βάλτε τις σε βαζάκια με λάδι, σκόρδο, ξύδι και μπαχαρικά της αρεσκείας σας.

Για να τις συντηρήσετε αν είναι αρκετά αποξηραμένς, τις βάζετε σε ένα σακουλάκι και στο ψυγείο.

Άλλα άρθρα σχετικά με: Τομάτα








Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Τα βήματα για την ανακύκλωση συσκευασιών στους μπλέ κάδους

    Συχνές Ερωτήσεις- Απαντήσεις για Ανακύκλωση στους μπλέ κάδους.1) Ποια υλικά μπορώ να ρίχνω στον μπλε κάδο της Ανακύκλωσης;...

  2. Το στεφάνι του Μάη: τί συμβολίζει

    Η Πρωτομαγιά είναι η γιορτή της άνοιξης, αλλά και ολόκληρης της φύσης και το μαγιάτικο στεφάνι είναι το...

  3. Πηγές πληροφόρησης για το ΕΣΠΑ 2014-20

    Σε συγκεκριμένες επίσημες πηγές πληροφόρησης πρέπει να απευθύνονται όσοι θέλουν να ενταχθούν στις τέσσερις δράσεις του ΕΣΠΑ 2014-2020,...

  4. Μπύρα: νωρίτερα το «πικρό ποτήρι» του επιπλέον φόρου

    Μετά την επίσπευση της εφαρμογής του τέλους σταθερής τηλεφωνίας, σειρά είχε και η μπύρα. Με νομοτεχνική βελτίωση επισπεύδεται...

Βασικές τεχνικές – συμβουλές

Φτιάξτε βιοδιασπώμενες γλάστρες

Φτιάξτε βιοδιασπώμενες γλάστρες

Η κατασκευή βιοδιασπώμενων γλαστρών από εφημερίδα είναι μια αρκετά απλή υπόθεση και μια εναλλακτική λύση από τις αγοραστές γλάστρες. Όχι μόνο κάνετε...

διαβάστε αναλυτικά »

Βασικές τεχνικές – συμβουλές

Για γρήγορη ανάπτυξη των δέντρων

Για γρήγορη ανάπτυξη των δέντρων

Όλα τα φυτά χρειάζονται "τον χρόνο τους" για να μεγαλώσουν. Υπάρχει όμως, ένας παραδοσιακός τρόπος με τον οποίο μπορούμε πολύ εύκολα τα δέντρα...

διαβάστε αναλυτικά »

Βασικές τεχνικές – συμβουλές

Γνωρίζετε πως επιλέγουμε τον κατάλληλο Κηπουρό για τον κήπο μας;

Γνωρίζετε πως επιλέγουμε τον κατάλληλο Κηπουρό για τον κήπο μας;

Όσο κι εάν κάποια πράγματα μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας, η παρουσία ενός καλού κηπουρού βοηθάει σίγουρα στο να δώσουμε μία...

διαβάστε αναλυτικά »

Βασικές τεχνικές – συμβουλές

Πυρηνόκαρπα: πότε και πως τα φυτεύω

Πυρηνόκαρπα: πότε και πως τα φυτεύω

Τα πυρηνόκαρπα, όπως και τα υπόλοιπα φυλλοβόλα, φυτεύονται γυμνόρριζα κατά την περίοδο από Νοέμβριο έως Μάρτιο, αλλά με προσοχή στις περιόδους των...

διαβάστε αναλυτικά »

Προβλήματα θερμοκηπίου

Θερμοκήπια - Βιολογική φυτοπροστασία - Πρακτικές συμβουλές

Θερμοκήπια - Βιολογική φυτοπροστασία - Πρακτικές συμβουλές

Η βιολογική καταπολέμηση τα τελευταία χρόνια σημειώνει ραγδαία εξάπλωση σε ολόκληρο τον κόσμο. Η νέα τάση για περιβαλλοντικά φιλικές μεθόδους φυτοπροστασίας καθώς...

διαβάστε αναλυτικά »

Προστασία καλλιεργητή

Οι πρώτες βοήθειες για τους κηπουρούς

Οι πρώτες βοήθειες για τους κηπουρούς

Η κηπουρική δεν έχει μόνο χαρές, έχει και δυσκολίες. Ιδιαίτερα τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, η παρατεταμένη παραμονή μας μέσα στον κήπο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Ανοιξιάτικος κήπος

Σωστή προετοιμασία των φυτών γλάστρας για τις εξωτερικές συνθήκες

Σωστή προετοιμασία των φυτών γλάστρας για τις εξωτερικές συνθήκες

Προκειμένου να προστατεύσουμε από τις χαμηλές θερμοκρασίες τα φυτά γλάστρας που είναι ευαίσθητα στο κρύο, τα μεταφέρουμε μέσα στο σπίτι πριν από...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron