Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συνταγές για τα προϊόντα μας » Φρούτων και ξηρών καρπών

Αποξηραμένα φρούτα. Φτιάξτε τα δικά σας snacks στο σπίτι

Αποξηραμένα φρούτα. Φτιάξτε τα δικά σας snacks στο σπίτι

Η ξήρανση ή αφυδάτωση των τροφών είναι μια διαδικασία όπου αφαιρείται η υγρασία από αυτές. Η αφυδάτωση παρατείνει το χρόνο ζωής των φρούτων.
Επιλέξτε άψογα και υγιή ώριμα φρούτα για την ξήρανση. Υπερώριμα, άγουρα ή κτυπημένα φρούτα δεν θα σας δώσουν ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.
Οι χρόνοι ξήρανσης ποικίλλουν ανάλογα με την υγρασία και το είδος των τροφίμων που υποβάλλονται σε επεξεργασία. Ενώ τ΄αποξηραμένα φρούτα είναι ένα υγιές πρόχειρο φαγητό, που συχνά χρησιμοποιείται ως πρόχειρο και εύκολο φαγητό στις εξορμήσεις μας στην εξοχή και στο κάμπινγκ, έχει περισσότερες θερμίδες για τις ίδιες ποσότητες από φρέσκα φρούτα του ίδιου τύπου.

Βήμα 1: Ξεπλύνετε τα φρούτα σε κρύο νερό και στεγνώστε τα με λίγο χαρτί κουζίνας.

Βήμα 2: Αφαιρέστε τις φλούδες, τα κοτσάνια των φρούτων και τους σπόρων με ένα μαχαιράκι.

Βήμα 3: Αφαιρέστε κάθε μέρος των φρούτων που είναι κτυπημένο ή έχει αλλοιωθεί.

Βήμα 4: Κόψτε τα φρούτα σε ομοιόμορφα κομμάτια και πάχος περίπου 3 έως 6 χιλιοστά.

Βήμα 5: Βυθίστε τα κομμάτια για τρία έως πέντε λεπτά σε ασκορβικό οξύ. Χρησιμοποιήστε το χυμό λεμονιού, το χυμό πορτοκαλιού, χυμό ανανά ή χυμό σταφυλιού, αν θέλετε στην θέση του ασκορβικού οξέος. Αυτό βοηθά στην αποφυγή του μαυρίσματος των φρούτων και βοηθά στην καταστροφή των βακτηρίων κατά τη διάρκεια της ξήρανσης. Σε φρούτα ήδη υψηλής περιεκτικότητας σε ασκορβικό οξύ (όπως ο ανανάς) δεν θα χρειαστείτε αυτό το βήμα.

Βήμα 6: Βάλτε τα κομμάτια σε ένα δίσκο με τρόπο τέτοιο ώστε να μην επικαλύπτει κανένα κάποιο άλλο ή κάποια άκρη του.
Εάν χρησιμοποιείτε ένα αποξηραντή τροφίμων, χρησιμοποιήστε τους δίσκους που συνοδεύουν τη συσκευή.

Βήμα 7: Βάλτε το φούρνο στους 60 βαθμούς Κελσίου, εάν χρησιμοποιείτε ένα φούρνο ή ενεργοποιήστε τον αποξηραντή τροφίμων σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Τα φρούτα μπορούν επίσης να αποξηρανθούν στον ήλιο, αλλά αυτό απαιτεί σταθερά τουλάχιστον θερμοκρασία 30 βαθμών Κελσίου ή υψηλότερη, σε συνθήκες χαμηλής υγρασίας και φυσικά επαρκή έλεγχο των εντόμων.

Βήμα 8: Τοποθετήστε τον δίσκο στον αποξηραντή (σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή) ή το φούρνο.

Βήμα 9: Αφήστε τα φρούτα στο φούρνο ή αποξηραντή μέχρι τα φρούτα να γίνουν εύκαμπτα και δερματώδη. Μπορεί να χρειαστούν 6 έως 36 ώρες, ανάλογα με τον τύπο των φρούτων και την υγρασία.

Βήμα 10: Μετακινείτε τους δίσκους μέσα στον φούρνο συχνά και ανά κάποιες ώρες (ανά 3 ώρες είναι ικανοποιητικά) αναποδογυρίστε και τα κομμάτια των φρούτων

Συμβουλές και προειδοποιήσεις

Ξήρανση των τροφίμων στο φούρνο θα διαρκέσει δύο έως τρεις φορές περισσότερο από ό, τι σε ένα αποξηραντή τροφίμων.

Τι θα χρειαστείτε

  • Μαχαίρι

  • Χαρτί κουζίνας

  • Ασκορβικό οξύ

  • Δίσκους αποξηραντή

  • Αποξηραντή τροφίμων ή φούρνο

Διαβάστε επίσης: Αποξηραμένα φρούτα: πολύτιμα για την υγεία μας

 

Άλλα άρθρα σχετικά με: Αποξηραμένα φρούτα








Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Πως πρέπει να στήβεις το λεμόνι

    Το λεμόνι είναι κάτι που χρησιμοποιείς στα φαγητά, στα γλυκά, στις σαλάτες…Σίγουρα έχεις αναρωτηθεί τι κάνεις λάθος και...

  2. Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε λάδι

    Συμβουλές και οδηγίες για να διαλέξουμε το καλύτερο και να το συντηρήσουμε αναλλοίωτο όλο το χρόνο.   Για να...

  3. Στο κέντρο της Αθήνας εργαστήρι κηπουρικής

    Με στόχο να μεταλαμπαδεύσει τη γνώση αλλά τα οφέλη της κηπουρικής σε όλους τους δυνητικούς μικροκαλλιεργητές του αστικού...

  4. Το ηλεκτροφόρο χέλι ανεβάζει το βολτάζ

    Το ηλεκτροφόρο χέλι παίρνει άριστα στη φυσική, αφού γνωρίζει ότι μπορεί να αυξάνει την τάση φέρνοντας τον θετικό...

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Η Δάφνη: το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron