Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συνταγές για τα προϊόντα μας » Σαλάτες

Ταμπουλέ ή Tabbouleh, μια γευστικότατη και πλήρης σαλάτα από τον Λίβανο

Ταμπουλέ ή Tabbouleh, μια γευστικότατη και πλήρης σαλάτα από τον Λίβανο

Εντυπωσιάζεται κανείς με την λιβανέζικη κουζίνα! Τόσος σεβασμός στα φρέσκα υλικά, στα φρέσκα μπαχαρικά, στο καθημερινά φρέσκο ψωμί (πίτα), στη φιλοσοφία "αγγίζω το φαγητό και τρέφομαι από αυτό, μοιραζόμενος την εμπειρία με τους αγαπημένους μου"!

Το finger food είναι η φιλοσοφία στα τραπέζια τους, όχι απαραίτητα με το φαγητό να σερβίρεται σε μικρά κομμάτια, αλλά να χρησιμοποιούν πίτα ή άλλο βολικό λαχανικό, όπως μαρούλι, για να παίρνουν την μπουκιά από το κεντρικό πιάτο.

Χρησιμοποιούν πολύ περισσότερο από εμάς τα ρεβίθια, το ταχίνι, το στραγγιγμένο γιαούρτι και τον μαϊντανό, τα χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση. Στα σιροπιαστά γλυκά η φήμη τους είναι παγκόσμια και δικαίως. Με την τεχνική και την εμπειρία τους δημιουργούν αριστουργήματα με το φύλλο!

H σαλάτα ταμπουλέ ή σωστότερα "ταμπούλι" στη λιβανέζικη εκδοχή της είναι μια πράσινη σαλάτα στην όψη. Ο μαϊντανός κυριαρχεί στο πιάτο. Στην ελληνική εκδοχή μάλλον την θέλουμε πιο "φαγητό" και έχουμε αυξήσει την αναλογία του πλιγουριού. Ο μαϊντανός έχει εξαιρετικά διατροφικά οφέλη, και το ταμπουλέ είναι ένα πιάτο για να πάρουμε μια γερή ποσότητα μαϊντανού!

Τα σταθερά υλικά της λιβανέζικης tabbouleh είναι :

  • μαϊντανός,

  • χυμός λεμονιού,

  • ψιλό πλιγούρι,

  • φρέσκο κρεμμυδάκι ή/και ξερό κρεμμύδι,

  • τομάτα,

  • δυόσμος,

  • ελαιόλαδο.

Η σειρά των υλικών δείχνει και την αναλογία συμμετοχής στη σαλάτα.

Η σαλάτα αυτή θέλει πολύ λεμόνι. Ένα καλό μυστικό είναι να μουσκέψετε το πλιγούρι σε χυμό λεμονιού, αντί για νερό. Το ψιλό πλιγούρι θέλει 20-30 λεπτά φούσκωμα. Μέχρι να ψιλοκόψετε, για την ακρίβεια να ξυρίσετε τον μαϊντανό, θα είναι έτοιμο.

Μην κάνετε αυτή την σαλάτα αν τα φύλλα του μαϊντανού δεν είναι τρυφερά. Θα πρέπει να στοιχίσετε τα κλαδάκια του μαϊντανού, ώστε όλα τα φύλλα να είναι στη σειρά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα κοτσανάκια αρκεί να είναι τρυφερά, κι αυτό δεν ισχύει όλους τους μήνες.

Ένα υλικό που δίνει καταπληκτική γεύση και σπιρτάδα σ' αυτή τη σαλάτα και δεν το συνηθίζουμε καθόλου στην Ελλάδα, είναι το παστό λεμόνι (preserved lemon) δηλαδή ολόκληρο λεμόνι συντηρημένο σε χοντρό αλάτι. Αφήνει το χυμό του και σε μερικές εβδομάδες η φλούδα αποκτά μεταξένια υφή και απίστευτα αρωματική γεύση. Στη Μέση Ανατολή το χρησιμοποιούν κομμένο σε μικρά κυβάκια στο ταμπουλέ και στο κους κους και σε φέτες, στο κοτόπουλο tagine.

Μια παραλλαγή που μπορείτε να κάνετε αν δεν έχετε σφικτή τομάτα ή όταν θέλετε να κάνετε για την επόμενη μέρα το φαγητό (η τομάτα μαλακώνει και νερουλιάζει και δεν είναι καθόλου ωραία) είναι να χρησιμοποιήσετε κόκκινη πιπεριά σε κυβάκια. Αυτή δίνει χρώμα και παραμένει τραγανή και ζουμερή μέχρι την επόμενη μέρα.

Υλικά

  • 1/4 κούπας πλιγούρι ψιλό

  • χυμό λεμονιού να σκεπάσει το πλιγούρι

  • πολύ μαϊντανό, σχεδόν δύο κούπες

  • 10 φύλλα δυόσμου

  • 5 φρέσκα κρεμμυδάκια

  • 1 τομάτα

  • αλάτι, πιπέρι και λίγο λάδι

Η προσθήκη εναλλακτικά, καλά ξεσποριασμένου και ψιλοκομένου αγγουριού και τριών μικρών ψιλοκομένων καρότων δίνει μια ενδιαφέρουσα γευστική παραλλαγή. (Στην φωτογραφία μας έχουμε προσθέσει και αυτά τα υλικά)

Εκτέλεση

Μουσκεύετε το πλιγούρι σε χυμό λεμονιού, τόσο όσο να το σκεπάσει με άνεση. Περίπου 20-30 λεπτά είναι αρκετά. Ανακατεύετε με πιρούνι να γίνει σπυρωτό.

Πλένετε τον μαϊντανό, αφαιρείτε τα σκληρά κοτσάνια, στοιχίζετε τα κλαδάκια και ψιλοκόβετε με ένα καλά ακονισμένο μαχαίρι. Αυτή είναι η πιο σημαντική δουλειά για να γίνει καλή η σαλάτα.

Ρίχνετε τον μαϊντανό σε μεγάλο μπολ. Προσθέτετε τα φρέσκα κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες και το άσπρο και το πράσινο μέρος. Προσθέτετε τα ψιλοκομμένα φύλλα του δυόσμου, τη τομάτα σε μικρά κυβάκια. Προσθέτετε το φουσκωμένο πλιγούρι, αλάτι, πιπέρι. Ανακατεύετε καλά.

Δοκιμάστε αν θέλει κι άλλο λεμόνι. Περιχύστε με λίγο λάδι και σερβίρετε.

Στον Λίβανο, τρώνε αυτή την σαλάτα συνοδευόμενη από τρυφερά φύλλα μαρουλιού. Χρησιμοποιούν το φύλλο του μαρουλιού σαν πίτα για να πιάσουν ένα μέρος της σαλάτας και να το φέρουν στο στόμα τους.









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Τριώδιο - απόκριες: παράδοση και διατροφή

    Τελώνου και Φαρισαίου και αρχή ... τριωδίου! Τι είναι το Τριώδιο;Τριώδιο είναι το βιβλίο της Εκκλησιαστικής Ακολουθίας των ύμνων...

  2. Πράσινους παπαγάλους γέμισε η Αθήνα

    Και έτσι ξαφνικά η Αθήνα, ακόμα και το κέντρο της, απέκτησε αποικία παπαγάλων! Όλοι τους, έχουν ένα εκπληκτικό...

  3. Αναγνωρίζει το χαλασμένο κρέας αισθητήρας του ΜΙΤ

    Χημικοί του ΜΙΤ ανέπτυξαν έναν χαμηλού κόστους, φορητό αισθητήρα που... μπορεί να ανιχνεύει αέρια που εκπέμπονται από κρέας...

  4. Αρνί ή κατσίκι για το Πασχαλινό τραπέζι;

    Η διατροφική αξία του αρνιού στο πασχαλινό τραπέζι. Το πασχαλινό τραπέζι, εκτός από γεύση και εμφάνιση, καλό είναι...

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Η Δάφνη: το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron