Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Αγροτικά νέα

Αχλάδι: Εκκίνηση φέτος με εμπόδια

Αχλάδι: Εκκίνηση φέτος με εμπόδια
25 Ιουλίου 2012

Διστακτική εκκίνηση πραγματοποιούν τα αχλάδια στην εσωτερική αγορά, αφού οι τιμές παραγωγού είναι χαμηλότερες έως και 15% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ για μια ακόμη χρονιά οι καλλιεργητές βρίσκονται αντιμέτωποι με τη «δυσεξόντωτη» ασθένεια του βακτηριακού καψίματος.

Η ποιότητα των αχλαδιών είναι πολύ καλή, καθώς ευνοήθηκαν από τις κλιματικές συνθήκες και οι αποδόσεις είναι ικανοποιητικές. Όμως σε αρκετές περιοχές οι ευαίσθητες στο βακτηριακό κάψιμο ποικιλίες, όπως η κοντούλα, κινδυνεύουν, αφού οι τρόποι αντιμετώπισης της ασθένειας δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί κι έτσι αρκετά δέντρα κάθε χρόνο ξεραίνονται ολοσχερώς. Αυτός είναι και ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους πολλοί παραγωγοί στρέφονται σε νέες ποικιλίες περισσότερο ανθεκτικές στην ασθένεια.

«Καμία ποικιλία όμως δεν μπορεί να φτάσει σε γεύση και άρωμα την παραδοσιακή κοντούλα», όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Γκίνης, παραγωγός από την Κόρινθο, επισημαίνοντας πως η περιοχή έχει παράδοση στις κοντούλες και για το λόγο αυτό οι τιμές είναι υψηλότερες από αυτές της Θεσσαλίας. Η συγκομιδή έχει ξεκινήσει εδώ και τρεις εβδομάδες και οι τιμές διαμορφώνονται στο 1,50 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ οι μεγάλοι καρποί φτάνουν ακόμα και τα 1,90 ευρώ το κιλό. Την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι οι τιμές έφταναν μέχρι και τα 2,20 ευρώ το κιλό, ωστόσο φέτος η οικονομική κρίση αποτελεί το μόνιμο διαπραγματευτικό όπλο των εμπόρων. Βορειότερα, σε περιοχές όπως η Καστοριά, η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Ιουλίου, όπως μας ενημερώνει ο Θωμάς Παπαβασιλείου, παραγωγός της περιοχής.

Στον Τύρναβο ολοκληρώθηκε η συγκομιδή της πρώιμης κοντούλας με τιμές στα 0,90 έως 1,10 ευρώ, ωστόσο εκεί η σημαντικότερη καλλιεργούμενη ποικιλία είναι το κρυστάλλι. Ο κύριος όγκος αναμένεται αρχές Αυγούστου αν και αυτές τις μέρες έχει ξεκινήσει η συγκομιδή από τις πρώιμες περιοχές και οι τιμές διαμορφώνονται στα 90 λεπτά, όπως μας πληροφορεί ο Θεόδωρος Κατσής, παραγωγός από τον Τύρναβο.

Ο χάρτης της καλλιέργειας

Στη χώρα μας συστηματική καλλιέργεια γίνεται στη Μακεδονία (περίπου το 40% της παραγωγής), στην Πελοπόννησο (27%), στη Θεσσαλία και στη Δυτ. Στερεά. Ο συνολικός αριθμός δέντρων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΑΑΤ, ανέρχεται στα 3,9 εκατ., τα οποία παράγουν περίπου 50.000 τόνους αχλαδιών ετησίως.

Οι εκπρόσωποι

Οι κυριότερες ποικιλίες είναι το Κρυστάλλι (κυρίως στη Μακεδονία και στη Β. Πελοπόννησο), η Κοντούλα (Αν. Πελοπόννησος) με τα πιο εύγευστα και μεγαλύτερης εμπορικής αξίας αχλάδια αλλά και ευπαθής, η Βουτυράτη (Μακεδονία και Θεσσαλία) και η μικρόκαρπη Δουκέσσα (Μακεδονία). Το Κρυστάλλι συγκομίζεται τον Αύγουστο.

Πηγή: agronews.gr

 

Άλλα άρθρα σχετικά με: Αχλαδιά








Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Στη Θήβα, ηλιακό πάρκο

    Το τεχνικό έργο συνίσταται στη διαμόρφωση του κοινόχρηστου χώρου του εφαρμοσμένου ρυμοτομικού σχεδίου της Θήβας κατά μήκος του...

  2. Τα κοράλλια αποχρωματίζονται και πεθαίνουν

    Μια νέα επιδημία αποχρωματισμού των κοραλλιών βρίσκεται σε εξέλιξη και επεκτείνεται στις θάλασσες της Γης, προειδοποιούν οι επιστήμονες....

  3. Με πόσα μέλη θα ιδρύεται ένας Δασικός Συνεταιρισμός

    Στα 21 άτομα έπεσε ο πήχης των ελάχιστων απαιτούμενων μελών, από τα 25 που προβλέποντας αρχικά, προκειμένου να...

  4. Αποσύρεται βαφή αυγών

    Βαφή αυγών, σε μορφή βαμμένων νημάτων, που κρίθηκε ως «μη κανονικό- μη ασφαλές προϊόν» εντοπίστηκε από τη Διεύθυνση...

Κήπος προσέλκυσης ζώων

Καλοκαίρι: πως θα προτατέψετε τον σκύλο σας από τη ζέστη

Καλοκαίρι: πως θα προτατέψετε τον σκύλο σας από τη ζέστη

Η ζέστη το καλοκαίρι επηρεάζει όχι μόνο τους ανθρώπους αλλά και τους σκύλους. Ο οργανισμός του είναι το ίδιο ευαίσθητος με τον...

διαβάστε αναλυτικά »

Καλοκαιρινός κήπος

Ο κήπος μας το καλοκαίρι

Ο κήπος μας το καλοκαίρι

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ο ελληνικός κήπος είναι στις δόξες του στα μέσα του καλοκαιριού. Αντίθετα, είναι μάλλον θλιβερός, κουρασμένος...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φρούτα του καλοκαιριού: ιδιότητες και θερμίδες

Φρούτα του καλοκαιριού: ιδιότητες και θερμίδες

Το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ και μας "κλείνει το μάτι" και τα χωράφια γεμίζουν με εύγευστα και χρωματιστά φρούτα. Τα φρούτα του...

διαβάστε αναλυτικά »

Συμβουλές εσωτερικής κηπουρικής

Κηπουρική μέσα στο σπίτι

Κηπουρική μέσα στο σπίτι

Σας δίνουμε  απλές συμβουλές για το πώς να φυτέψετε τρόφιμα -βότανα και λαχανικά- μέσα στο σπίτι σας.Φυτέψτε “μικρολαχανικά”Ο λόγος για τα λαχανικά...

διαβάστε αναλυτικά »

Συμβουλές βιολογικής κηπουρικής

Καφές για λίπασμα στα φυτά μας

Καφές για λίπασμα στα φυτά μας

Η αλήθεια είναι ότι το κατακάθι του καφέ είναι πλούσιο σε άζωτο ενώ περιέχει και ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, χαλκό και άλλα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Λουλούδια στο σπίτι

Λουλούδια στο σπίτι

Τα φυσικά λουλούδια είναι ένας απλός και οικονομικός τρόπος να φέρετε μία «φρέσκια» διάθεση και ενέργεια στο σπίτι, το κατάστημα, ή στο...

διαβάστε αναλυτικά »

Κηπουρική εσωτερικών κήπων

Πως θα καλλιεργήσουμε βολβούς σε νερό

Πως θα καλλιεργήσουμε βολβούς σε νερό

Ένας παραδοσιακός τρόπος στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική καλλιέργειας βολβών σε σπίτι ήταν η συντήρησή τους σε νερό μέσα σε ειδικά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τριβόλι: το βότανο της σεξουαλικής υγείας

Τριβόλι: το βότανο της σεξουαλικής υγείας

Το άγχος, η έλλειψη χρόνου και γενικότερα ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχουν ως αποτέλεσμα αρκετοί άνδρες σήμερα ιδίως μετά την ηλικία των...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron