Αρχική » Φυτά

Συνσέπαλο: Το φρούτο θαύμα.

Συνσέπαλο: Το φρούτο θαύμα.

Γνωρίζετε ότι αν φάμε ξινές τροφές μετά από το φρούτο θαύμα (Synsepalum dulcificum), η ξινή γεύση γίνεται γλυκιά, σαν να έχει προστεθεί ζάχαρη; Το συνσέπαλο (Synsepalum dulcificum) παράγει μούρα, που όταν τρώγονται έχουν στην αρχή γεύση ξινή (όπως τα λεμόνια και τα λάιμ), ενώ στη συνέχεια η γεύση τους γίνεται γλυκιά. Το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στο miraculin, το οποίο χρησιμοποιείται εμπορικά ως υποκατάστατο της ζάχαρης. Κοινές ονομασίες αυτού του είδους και των καρπών του είναι το "miracle fruit" (καρπός θαύμα) και το "miracle berry" (μούρο θαύμα). Με αυτές τις κοινές ονομασίες αναφέρονται και τα φυτά Gymnema Sylvestre και Thaumatococcus daniellii, δύο άλλα είδη που χρησιμοποιούνται επίσης για να μεταβάλλουν την αίσθηση γλυκύτητας των τροφίμων. Άλλα κοινά ονόματα είναι το miraculous berry (θαυματουργό μούρο) και το sweet berry (γλυκό μούρο). Στη Δυτική Αφρική, απ' όπου κατάγεται το είδος, χρησιμοποιούνται επίσης τα ονόματα agbayun, taami, asaa, και ledidi.

Το φυτό είναι ένας θάμνος που αναπτύσσεται μέχρι και 6 μέτρα ύψος στο ενδημικό του περιβάλλον, αλλά συνήθως δεν ψηλώνει περισσότερο από 3 μέτρα όταν είναι καλλιεργούμενο. Τα φύλλα του έχουν 5 με 10 εκ. μήκος, 2 με 3,5 εκ. πλάτος και είναι λεία από κάτω. Οι καρποί του εμφανίζονται σε ομάδες, κοντά στις άκρες των νεαρών κλαδιών. Τα λουλούδια είναι καφέ χρώματος. Ο καρπός φθάνει σε μήκος τα 2 εκ. και έχει κόκκινο χρώμα. Κάθε καρπός περιέχει ένα σπόρο.

Είναι ένα από τα πιο παράξενα τροπικά φρούτα. Το πιο ασυνήθιστο πράγμα για αυτό είναι η επίδραση που έχει στην αίσθηση της γεύσης, αφού καταναλωθεί αυτό το θαυμαστό μούρο. Το "θαύμα" είναι ότι αν φάμε λεμόνι ή άλλα ξινές τροφές μετά από αυτό το φρούτο θαύμα, η ξινή γεύση γίνεται γλυκιά, σαν να έχει προστεθεί ζάχαρη. Αυτού του είδους η μαγική εμπειρία θα σας μείνει αξέχαστη! Το ενδιαφέρον γι' αυτό το φυτό είναι τόσο μεγάλο, ώστε ο καθένας που έχει ένα φυτό, βρίσκει πάντα πρόθυμους εθελοντές να δοκιμάσουν τις γλυκαντικές του ιδιότητες. Ένα φυσικό χημικό του φρούτων καλύπτει τους αισθητήρες της ξινή γεύσης στη γλώσσα, έτσι ώστε τα λεμόνια να έχουν γεύση σαν λεμονάδα ή λεμονόπιτα ή καραμέλα λεμόνι. Τι προκαλεί το θαύμα; Το ίδιο το μούρο έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και ήπια γλυκιά γεύση. Ωστόσο ο καρπός περιέχει μια μοναδική αλυσίδα γλυκοπρωτεΐνης ακολουθούμενης από μερικές αλυσίδες υδατανθράκων, που ονομάζεται miraculin. Η ουσία αυτή αλλάζει και αναστέλλει την αντίληψη της ξινή γεύσης στον ουρανίσκο. Όταν καταναλώνεται το σαρκώδες μέρος του καρπού, το μόριο αυτό συνδέεται με γευστικούς κάλυκες της γλώσσας, με αποτέλεσμα οι ξινές τροφές να έχουν γεύση γλυκιά. Αν και η ακριβής αιτία για την αλλαγή αυτή είναι άγνωστη, μια θεωρία είναι ότι το miraculin λειτουργεί στρεβλώνοντας το σχήμα των υποδοχέων γλυκύτητας, έτσι ώστε να "ανταποκρίνονται στα οξέα, αντί στη ζάχαρη και σε άλλες γλυκές ουσίες". Η επίδραση αυτή διαρκεί έως ότου η πρωτεΐνη ξεπλυθεί από το σάλιο (έως 60 λεπτά περίπου).

Μια πρώτη προσπάθεια έγινε στη δεκαετία του 1970, για εμπορευματοποίηση της ιδιόμορφης ικανότητας του καρπού, ώστε να μετατραπούν άγευστα τρόφιμα σε γλυκά χωρίς το μειονέκτημα των πρόσθετων θερμίδων, που όμως κατέληξε σε αποτυχία όταν η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) κατέταξε το μούρο στα πρόσθετα τροφίμων. Υπήρχαν απόψεις αμφισβήτησης της χρήσης του, με την κατηγορία ότι το εγχείρημα ήταν σαμποτάζ και η έρευνα διεκόπη με επέμβαση της βιομηχανίας ζάχαρης, ώστε να αποφευχθούν απώλειες της επιχείρησης από πτώση στη ζήτηση ζάχαρης. Η Υπηρεσία FDA διέψευσε κατηγορηματικά ότι δέχτηκε πιέσεις από τη βιομηχανία ζάχαρης, αλλά αρνήθηκε να δημοσιεύσει όλα τα αρχεία για το θέμα. Παρόμοια επιχειρήματα σημειώθηκαν και για τις ρυθμίισεις του FDA σχετικά με τη stevia, που σήμερα είναι χαρακτηρισμένη ως "συμπλήρωμα διατροφής" αντί για "γλυκαντικό".

Κάποιο διάστημα στη δεκαετία του 1970, όσοι έκαναν δίαιτα είχαν τη δυνατότητα να προμηθευτούν miraculin σε μορφή χαπιού. Η ιδέα του "miraculin party» επινοήθηκε από τότε. Πρόσφατα, το φαινόμενο αυτό έχει αναβιώσει σε διάφορες εκδηλώσεις δοκιμής γευστικών τροφίμων, που αναφέρονται ως «flavor-tripping parties" από κάποιους. Οι γευσιγνώστες καταναλώνουν ξινές και πικρές τροφές, όπως λεμόνι, ραδίκια, τουρσί, καυτή σάλτσα και μπύρα για να βιώσουν τις αλλαγές γεύσης που συμβαίνουν.

Έχουν γίνει προσπάθειες για να δημιουργηθεί ένα εμπορικό γλυκαντικό από τον καρπό, με σκοπό τη χρήση του από διαβητικούς. Οι καλλιεργητές αυτών των φρούτων επισημαίνουν επίσης, μια μικρή ζήτηση από ασθενείς με καρκίνο, καθώς φέρεται να εξουδετερώνουν την μεταλλική γεύση στο στόμα, μιας από τις πολλές παρενέργειες της χημειοθεραπείας. Αυτός ο ισχυρισμός δεν έχει ερευνηθεί επιστημονικά, αν και στα τέλη του 2008, ένας ογκολόγος στο Mount Sinai Medical Center στο Μαϊάμι της Φλόριντα, ξεκίνησε μια μελέτη, και από τον Μάρτιο του 2009 είχε υποβάλει αίτηση για ένα νέο δοκιμαζόμενο φαρμάκου στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. Στην Ιαπωνία, το φρούτο θαύμα είναι δημοφιλές μεταξύ των διαβητικών και όσων κάνουν δίαιτα. Σήμερα καλλιεργείται στην Γκάνα, το Πουέρτο Ρίκο, την Ταϊβάν και τη νότια Φλόριντα.

Πηγή: valentine

Άλλα άρθρα σχετικά με: Συνσέπαλο








Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Δέσμευση εταιρειών για την αλιεία στην Αρκτική

    Ιστορική χαρακτηρίζει η Greenpeace τη δέσμευση μεγάλων εταιρειών, όπως η McDonald's και η Marks and Spencer, ότι δεν...

  2. Προς το τέλος του 2014 «εγκαίνια» για το e- δημοπρατήριο αγροδιατροφικών προϊόντων

    Σε περίπου ένα μήνα  η πλατφόρμα του Ηλεκτρονικού Δημοπρατηρίου στη διεύθυνση www. e-auctionmarket.eu θα μπορεί να υποστηρίξει πραγματικές...

  3. Η βιοποικιλότητα της Ευρώπης είναι σε κίνδυνο

    Το 15% περίπου των πτηνών στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και το 7,5% όλων των θαλάσσιων ειδών ψαριών που...

  4. Χριστουγεννιάτικα γλυκά: πόσες θερμίδες έχουν

    Μπορεί ο καιρός να μην θυμίζει ακόμα σε τίποτα χειμώνα, πόσο μάλλον Χριστούγεννα, αλλά οι δρόμοι και τα...

Φθινοπωρινός κήπος

Άρωμα φθινοπώρου στον κήπο μας

Άρωμα φθινοπώρου στον κήπο μας

Άρωμα φθινοπώρου στον κήπο και το μπαλκόνι μας, με την σωστή φροντίδα. ΟρτανσίαΗ ορτανσία είναι μια πολύ παλιά «γνωστή» του Ελληνα κηπουρού. Κατάγεται...

διαβάστε αναλυτικά »

Βιολογική φροντίδα κήπου

Προστασία φυτών με βιολογικό τρόπο

Προστασία φυτών με βιολογικό τρόπο

Σε μια βιολογική καλλιέργεια, είναι φυσικό η προστασία των φυτών από τα διάφορα βλαβερά παράσιτα να γίνεται με βιολογικά μέσα.  Η εφαρμογή...

διαβάστε αναλυτικά »

Φωτισμός κήπου

Βασικές αρχές σχεδιασμού φωτισμού ανάδειξης εξωτερικών χώρων

Βασικές αρχές σχεδιασμού φωτισμού ανάδειξης εξωτερικών χώρων

Βασικό στοιχείο της διαδικασίας σχεδιασμού του εξωτερικού φωτισμού είναι η επιλογή των περιοχών και των στοιχείων του χώρου (κήποι, πέργκολες, γλυπτά, κατασκευές,...

διαβάστε αναλυτικά »

Βασικές τεχνικές – συμβουλές

Φτιάξτε βιοδιασπώμενες γλάστρες

Φτιάξτε βιοδιασπώμενες γλάστρες

Η κατασκευή βιοδιασπώμενων γλαστρών από εφημερίδα είναι μια αρκετά απλή υπόθεση και μια εναλλακτική λύση από τις αγοραστές γλάστρες. Όχι μόνο κάνετε...

διαβάστε αναλυτικά »

Βασικές τεχνικές – συμβουλές

Για γρήγορη ανάπτυξη των δέντρων

Για γρήγορη ανάπτυξη των δέντρων

Όλα τα φυτά χρειάζονται "τον χρόνο τους" για να μεγαλώσουν. Υπάρχει όμως, ένας παραδοσιακός τρόπος με τον οποίο μπορούμε πολύ εύκολα τα δέντρα...

διαβάστε αναλυτικά »

Προστασία καλλιεργητή

Οι πρώτες βοήθειες για τους κηπουρούς

Οι πρώτες βοήθειες για τους κηπουρούς

Η κηπουρική δεν έχει μόνο χαρές, έχει και δυσκολίες. Ιδιαίτερα τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, η παρατεταμένη παραμονή μας μέσα στον κήπο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τριβόλι: το βότανο της σεξουαλικής υγείας

Τριβόλι: το βότανο της σεξουαλικής υγείας

Το άγχος, η έλλειψη χρόνου και γενικότερα ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχουν ως αποτέλεσμα αρκετοί άνδρες σήμερα ιδίως μετά την ηλικία των...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron