Αρχική » Φυτά

Μακροβιοτική: διατροφή των λεπτών ισορροπιών

Μακροβιοτική: διατροφή των λεπτών ισορροπιών

Aνήκετε σε αυτούς που πάντα βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο; Συχνά κάνετε τους άλλους να αγανακτούν με την απαισιοδοξία σας; Έχετε σκεφτεί ότι ο αρνητισμός σας μπορεί να «τρέφεται» από το ίδιο φαγητό που θρέφει και το σώμα σας - δηλαδή ότι η διατροφή σας προκαλεί ανισορροπία στο σώμα, αλλά και στις σκέψεις σας; Σύμφωνα με τη θεωρία της μακροβιοτικής διατροφής, κάτι τέτοιο είναι πιθανό, αν η διατροφή σας κινείται στα όρια της γιν ή της γιανγκ ενέργειας, προκαλώντας τη μεταξύ τους ανισορροπία. Αν συνηθίζετε, δηλαδή, να καταναλώνετε πολλά γλυκά και επεξεργασμένα τρόφιμα, αν πίνετε αρκετά φλιτζάνια καφέ και τρώτε ελάχιστα φρούτα, τότε, σύμφωνα με τη μακροβιοτική θεωρία, διαταράσσεται η ισορροπία σώματος και νου.

Γιν η γυναίκα, γιανγκ ο άνδρας
Γιν είναι η ενέργεια της σιωπής, του κρύου, της σκοτεινιάς και της ηρεμίας (π.χ. γιν θεωρείται η γυναίκα, ο χειμώνας, η γλυκιά γεύση).
Η γιανγκ ενέργεια είναι εξωστρεφής, φωτεινή και ενεργητική (π.χ. γιανγκ θεωρείται ο άνδρας, το καλοκαίρι, η αλμυρή και η πικρή γεύση).

Τι είναι η μακροβιοτική διατροφή
Η μακροβιοτική διατροφή βασίζεται στην αρχαία κινεζική φιλοσοφία της εξισορρόπησης μεταξύ της γιν και της γιανγκ ενέργειας - των δύο πόλων της ζωτικότητας του σύμπαντος. Πρόκειται για μια «ενεργειακή» διατροφή που πρεσβεύει ότι εξασφαλίζει την αρμονική λειτουργία του σώματος, του πνεύματος και της ψυχής. O στόχος αυτός επιτυγχάνεται με την κατανάλωση τροφίμων που συμβάλλουν στην εναρμόνιση των δυνάμεων του γιν και του γιανγκ. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να επιλέγουμε τροφές με έντονη ενέργεια γιν ή γιανγκ. Αντιθέτως, πρέπει να αποφεύγουμε τις τροφές των δύο άκρων –δηλαδή όσες είναι εξαιρετικά γιν ή πολύ γιανγκ– και να τρεφόμαστε με εκείνες που εξισορροπούν ενεργειακά αυτές τις δύο δυνάμεις, όπως είναι τα δημητριακά.

Oι γιν και οι γιανγκ τροφές
Oι δυνάμεις του γιν και του γιανγκ ενυπάρχουν η μία μέσα στην άλλη. Το καλοκαίρι, λόγου χάρη, που θεωρείται εποχή γιανγκ, παράγονται πολλές τροφές γιν! Κατά τον ίδιο τρόπο, το χειμώνα, που θεωρείται εποχή γιν, φύονται τροφές γιανγκ.
Η ισορροπια ανάμεσα στο γιν και στο γιανγκ δεν είναι στατική - διαρκώς μεταβάλλεται. Γι’ αυτό και δεν είναι απλό να οριστούν οι γιν και οι γιανγκ τροφές. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια όρια:
• Στις γιν τροφές ανήκουν κυρίως εκείνες που φύονται μέσα στη γη, όπως οι πατάτες, τα καρότα και τα παντζάρια. Υπερβολικά γιν θεωρούνται η ζάχαρη και το αλκοόλ. Ακολουθούν το μέλι, το γάλα και οι ξηροί καρποί.
• Στις γιανγκ τροφές ανήκουν κυρίως όσες βρίσκονται πιο πολύ στον αέρα και τον ήλιο, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Υπερβολικά γιανγκ θεωρούνται το αλάτι και τα αυγά. • Στις τροφές που εξισορροπούν τη γιν και τη γιανγκ ενέργεια ανήκουν τα δημητριακά, ιδιαίτερα το ρύζι.

Η μακροβιοτική διατροφή με μια ματιά
Μοιάζει με τη μεσογειακή διατροφή. Η μακροβιοτική διατροφή δεν απέχει από τις αρχές της μεσογειακής διατροφής, με δεδομένο ότι είναι πλούσια σε ακατέργαστα σιτηρά, λαχανικά, φρούτα, όσπρια και θαλασσινά. Επίσης, προβλέπει τον περιορισμό της κατανάλωσης κρέατος, πουλερικών και γαλακτοκομικών. Oρισμένα από τα πιάτα της μακροβιοτικής διατροφής μάς είναι γνώριμα, π.χ. ψάρι με σαλάτα, όσπρια με ρύζι, θαλασσινά ή δημητριακά με λαχανικά.
Η βάση της είναι τα δημητριακά. Περισσότερο από το 50% της μακροβιοτικής διατροφής ανήκει στα δημητριακά ολικής άλεσης (σιτάρι, ρύζι, καλαμπόκι, φαγόπυρο κλπ.). Το 20-30% καλύπτεται από τα λαχανικά, τους σπόρους (π.χ. λιναρόσπορος, κολοκυθόσπορος) και τα όσπρια. Το υπόλοιπο 15-20% καταλαμβάνουν τα φρούτα εποχής, τα ψάρια και οι ξηροί καρποί. Είναι σημαντικό τα τρόφιμα να είναι της εποχής, χωρίς προσθήκη συντηρητικών ή λιπασμάτων.
Αλλάζει ανάλογα με τον καιρό Η μακροβιοτική διατροφή δεν είναι στατική. Γι’ αυτό και το κέντρο βάρους της μετατοπίζεται προς την αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών το καλοκαίρι, ενώ όταν ο καιρός είναι κρύος, προτιμώνται τα όσπρια και τα δημητριακά.
Συνιστά την αποφυγή ορισμένων τροφίμων Oρισμένες τροφές, σύμφωνα με τη μακροβιοτική θεωρία, μας ωθούν στα ακραία σημεία της γιν και της γιανγκ ενέργειας, διαταράσσοντας την αρμονία μας. Γι’ αυτό και καλό είναι να καταναλώνονται με μέτρο. Σε αυτές τις τροφές ανήκουν: • Oι επεξεργασμένες τροφές που περιέχουν συντηρητικά. • Τα λιπαρά και τα ζωικά προϊόντα (κρέας, αλλαντικά, γαλακτοκομικά). • Oι κονσέρβες και τα κατεψυγμένα τρόφιμα. • O καφές, το μαύρο τσάι, το κακάο και οι έτοιμοι χυμοί φρούτων.

Oι ενεργειακοί σπινθήρες
Η βάση της μακροβιοτικής διατροφής είναι τα ακατέργαστα σιτηρά, που αποκαλούνται «ενεργειακοί σπινθήρες» του οργανισμού επειδή τον πυροδοτούν με ενέργεια. Τα σιτηρά περιέχουν υδατάνθρακες, που θεωρούνται η «τροφή» του εγκεφάλου, αλλά και των μυών. Επίσης, προάγουν τη σωστή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, ενώ απαιτούν καλό μάσημα και συμβάλλουν στην καλύτερη απορρόφησή τους από τον οργανισμό. Πυροδότες ενέργειες, είναι:
Το σιτάρι : Προάγει την πνευματική διαύγεια και την ενδοκρινική ισορροπία, καταπολεμά την αναιμία και προστατεύει το δέρμα από τη φθορά.
O λιναρόσπορος : Θεωρείται επουλωτικός, αποτοξινώνει το πεπτικό σύστημα, βοηθά στην καλή κυκλοφορία του αίματος και στην ανάπλαση των κυττάρων.
Η βρόμη και η σίκαλη : Τονώνουν και εξισορροπούν το πεπτικό σύστημα, βοηθούν στη ρύθμιση της χοληστερίνης και του σακχάρου.
Το κριθάρι : Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, καθώς και του ήπατος.
Tο καστανό ρύζι : Εξισορροπεί την ενέργεια και συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Tο Καλαμπόκι : Είναι πηγή ενέργειας και βοηθά στη ρύθμιση της χοληστερίνης.
Tο Φαγόπυρο : Ενισχύει την καλή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος και τονώνει την ενεργητικότητα.
Tο Κεχρί : Διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος στις αρτηρίες, αλλά και την ικανότητα έκφρασης του ατόμου.
H Κινόα : Θεωρείται ότι έχει αντιγηραντική δράση και ενισχύει την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Διαβάστε επίσηςΜακροβιοτικό διαιτολόγιο 4 ημερών

 

 

Πηγή: vita

Άλλα άρθρα σχετικά με: Βρώμη, Κριθάρι, Σιτάρι, Κεχρί, Φυτά και υγεία








Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Μία συνήθεια που μας γερνάει

    Επιστέφετε εξαντλημένοι από τη δουλειά και το μόνο που θέλετε είναι ένα ζεστό μπάνιο που θα σας χαλαρώσει...

  2. Αιτήσεις υπαγωγής στο άρθρο 99 από τον Όμιλο Μαρινόπουλος

    Τη - σχεδόν - συνολική υπαγωγή του τμήματος λιανικού εμπορίου τροφίμων του Ομίλου Μαρινόπουλος, δηλαδή πέραν των σούπερ-μάρκετ...

  3. Ελληνικό εργοστάσιο παράγει οικολογικά σαπούνια

    Η Ιστορία της ΒΙΟ.ΜΕ είναι μια αχτίδα φωτός στον χωρίς τέλος χειμώνα που διανύει η Ελλάδα. Ο ιδιοκτήτης...

  4. Η συμφωνία με την τρόικα για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

    Στις 100 μηνιαίες δόσεις φέρεται να κλειδώνει η μέγιστη διάρκεια αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών οφειλών προς τα ασφαλιστικά...

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Η Δάφνη: το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron