Αρχική » Φυτά

Πρασόπιτα Θεσσαλίας με τυρί και κιμά

Πρασόπιτα Θεσσαλίας με τυρί και κιμά

Μια σύνθετη πίτα, που την κάνουν στη Θεσσαλία με σπιτικό φύλλο και είναι πολύ νόστιμη!

Συστατικά
-800 γραμμάρια αλεύρι για πίτα
-1 μεγάλο νεροπότηρο ζεστό νερό.
-2 κουταλιές της σούπας λάδι.
-1 κουταλιά της σούπας ξύδι
-λίγο αλάτι.
-Βούτυρο 1/2 ποτηριού.
-Λάδι.
-Νισεστές.
-1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο.
-1 ξερό κρεμμύδι,
-1/2 ματσάκι άνηθο.
-αλάτι,πιπέρι.
-1 κιλό πράσα μόνο το άσπρο κομμένο ροδέλες.
-1/2 κιλό τυρί.
-2 αυγά .

Οδηγίες

-Ανοίγουμε λακκούβα στο αλεύρι, ρίχνουμε το νερό το λάδι το ξύδι και το αλάτι. Το ζυμώνουμε καλά να βγάλει μέσα φουσκάλες. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και άλλο αλεύρι, πρέπει να γίνει μια στρωτή ζύμη κατάλληλη για φύλλο.
-Το χωρίζουμε σε 7 μπαλάκια και μετά το κάθε μπαλάκι σε 5 μικρότερα. Πλάθουμε το καθένα χώρια και τα ανοίγουμε μικρά φυλλαράκια.
-Λιώνουμε 1/2 ποτήρι βούτυρο και αλείφουμε με αυτήν τα φυλλαράκια και τα ενώνουμε 5 -5,το ένα πάνω στο άλλο και το τελευταίο καπάκι. Τα πατάμε να ενωθούν, τα βάζουμε σε δίσκο σκεπασμένα με μεμβράνη και τα αφήνουμε στο ψυγείο.
-Κόβουμε τα πράσα ροδέλες και τα ζεματάμε 10 λεπτά .Τα στραγγίζουμε.
-Ζυμώνουμε τον κιμά με 1/2 ποτήρι νερό να μαλακώσει. Τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με 2-3 κουταλιές λάδι, προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε με τα πράσα. Τα γυρίζουμε καλά και προσθέτουμε τον άνηθο αλάτι ,πιπέρι και 1 φλιτζάνι νερό για να βράσουν καλά.Τα κρυώνουμε και προσθέτουμε το τυρί με τα 2 χτυπημένα αυγά. Έτσι έχουμε έτοιμη την γέμιση.
-Παίρνουμε τις ομάδες των φύλλων και ανοίγουμε φύλλα με ανακατεμένο αλεύρι και νισεστέ. Τοποθετούμε στο βουτυρωμένο ταψί το πρώτο και δεύτερο φύλλο ραντισμένα με λάδι ανάμεσα. Βάζουμε το τρίτο φύλλο αλλά δεν βάζουμε λάδι αλλά το 1/2 της γέμισης που την απλώνουμε παντού. Βάζουμε το τέταρτο φύλλο με λάδι πάλι ραντισμένο και προσθέτουμε το πέμπτο στο οποίο θα βάλουμε την υπόλοιπη γέμιση και όχι λάδι. Βάζουμε το έκτο φύλλο το ραντίζουμε κι αυτό με λάδι και βάζουμε και το τελευταίο από πάνω.
-Ζεσταίνουμε λίγο λάδι ανακατεμένο με λίγη φυτίνη και το ρίχνουμε επάνω στο τελευταίο φύλλο.
-Χαράζουμε την πίτα μας και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου 50 λεπτά.

Λίγα μυστικά ακόμα
Ζητάμε πάντα αλεύρι για φύλλο.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη, σημασία έχει και το μέγεθος του νεροπότηρου που μετράμε το νερό,γι αυτό το αναφέρουμε.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Πηγή:mageirikesdiadromes

Άλλα άρθρα σχετικά με: Πράσσο








Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Αιτήσεις για τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας

    Από την Πέμπτη 11 Ιουνίου έως και την Τρίτη 30 Ιουνίου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι...

  2. Και οι παπαγάλοι χρησιμοποιούν εργαλεία!

    Βρετανοί ψυχολόγοι ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν νέες ενδείξεις για τη χρήση εργαλείων από τους παπαγάλους. Τα πουλιά χρησιμοποιούν σκληρά...

  3. Το κάρβουνο απειλεί να δυναμιτίσει τις προσπάθειες για το κλίμα

    Εάν υλοποιηθούν τα σχέδια για την κατασκευή νέων σταθμών λιθάνθρακα σε όλο τον κόσμο, η ανθρωπότητα θα δει...

  4. Από τί υλικά φτιάχνεται το φιδάκι για τα κουνούπια

    Κατά κανόνα παρασκευάζεται από μία αποξηραμένη σκόνη πύρεθρου και συνήθως η καύση αρχίζει από το εξωτερικό άκρο της...

Λουλούδια & φυτά σε γλάστρα

Φυτό κατάλληλο για γραφείο

Φυτό κατάλληλο για γραφείο

Θέλετε να αγοράσετε ένα όμρφο φυτό για το γραφείο αλλά δεν ξέρετε ποιό;  Βάλε κέντια στον χώρο σας! Κομψή, αεράτη, επιβλητική, η...

διαβάστε αναλυτικά »

Βασικές αρχές σχεδιασμού στυλ

Τί στυλ κήπου να δημιουργήσω;

Τί στυλ κήπου να δημιουργήσω;

Η σχεδίαση του κήπου μας μπορεί πρωτότυπα να βασιστεί σε ένα συγκεκριμένο θέμα, το οποίο μπορεί να αποτελεί προϊόν φαντασίας ή κάποια...

διαβάστε αναλυτικά »

Φθινοπωρινός κήπος

Άρωμα φθινοπώρου στον κήπο μας

Άρωμα φθινοπώρου στον κήπο μας

Άρωμα φθινοπώρου στον κήπο και το μπαλκόνι μας, με την σωστή φροντίδα. ΟρτανσίαΗ ορτανσία είναι μια πολύ παλιά «γνωστή» του Ελληνα κηπουρού. Κατάγεται...

διαβάστε αναλυτικά »

Βιολογική φροντίδα κήπου

Προστασία φυτών με βιολογικό τρόπο

Προστασία φυτών με βιολογικό τρόπο

Σε μια βιολογική καλλιέργεια, είναι φυσικό η προστασία των φυτών από τα διάφορα βλαβερά παράσιτα να γίνεται με βιολογικά μέσα.  Η εφαρμογή...

διαβάστε αναλυτικά »

Φωτισμός κήπου

Βασικές αρχές σχεδιασμού φωτισμού ανάδειξης εξωτερικών χώρων

Βασικές αρχές σχεδιασμού φωτισμού ανάδειξης εξωτερικών χώρων

Βασικό στοιχείο της διαδικασίας σχεδιασμού του εξωτερικού φωτισμού είναι η επιλογή των περιοχών και των στοιχείων του χώρου (κήποι, πέργκολες, γλυπτά, κατασκευές,...

διαβάστε αναλυτικά »

Βασικές τεχνικές – συμβουλές

Φτιάξτε βιοδιασπώμενες γλάστρες

Φτιάξτε βιοδιασπώμενες γλάστρες

Η κατασκευή βιοδιασπώμενων γλαστρών από εφημερίδα είναι μια αρκετά απλή υπόθεση και μια εναλλακτική λύση από τις αγοραστές γλάστρες. Όχι μόνο κάνετε...

διαβάστε αναλυτικά »

Βασικές τεχνικές – συμβουλές

Για γρήγορη ανάπτυξη των δέντρων

Για γρήγορη ανάπτυξη των δέντρων

Όλα τα φυτά χρειάζονται "τον χρόνο τους" για να μεγαλώσουν. Υπάρχει όμως, ένας παραδοσιακός τρόπος με τον οποίο μπορούμε πολύ εύκολα τα δέντρα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron