Αρχική » Φυτά

Πρασόπιτα Θεσσαλίας με τυρί και κιμά

Πρασόπιτα Θεσσαλίας με τυρί και κιμά

Μια σύνθετη πίτα, που την κάνουν στη Θεσσαλία με σπιτικό φύλλο και είναι πολύ νόστιμη!

Συστατικά
-800 γραμμάρια αλεύρι για πίτα
-1 μεγάλο νεροπότηρο ζεστό νερό.
-2 κουταλιές της σούπας λάδι.
-1 κουταλιά της σούπας ξύδι
-λίγο αλάτι.
-Βούτυρο 1/2 ποτηριού.
-Λάδι.
-Νισεστές.
-1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο.
-1 ξερό κρεμμύδι,
-1/2 ματσάκι άνηθο.
-αλάτι,πιπέρι.
-1 κιλό πράσα μόνο το άσπρο κομμένο ροδέλες.
-1/2 κιλό τυρί.
-2 αυγά .

Οδηγίες

-Ανοίγουμε λακκούβα στο αλεύρι, ρίχνουμε το νερό το λάδι το ξύδι και το αλάτι. Το ζυμώνουμε καλά να βγάλει μέσα φουσκάλες. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και άλλο αλεύρι, πρέπει να γίνει μια στρωτή ζύμη κατάλληλη για φύλλο.
-Το χωρίζουμε σε 7 μπαλάκια και μετά το κάθε μπαλάκι σε 5 μικρότερα. Πλάθουμε το καθένα χώρια και τα ανοίγουμε μικρά φυλλαράκια.
-Λιώνουμε 1/2 ποτήρι βούτυρο και αλείφουμε με αυτήν τα φυλλαράκια και τα ενώνουμε 5 -5,το ένα πάνω στο άλλο και το τελευταίο καπάκι. Τα πατάμε να ενωθούν, τα βάζουμε σε δίσκο σκεπασμένα με μεμβράνη και τα αφήνουμε στο ψυγείο.
-Κόβουμε τα πράσα ροδέλες και τα ζεματάμε 10 λεπτά .Τα στραγγίζουμε.
-Ζυμώνουμε τον κιμά με 1/2 ποτήρι νερό να μαλακώσει. Τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με 2-3 κουταλιές λάδι, προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε με τα πράσα. Τα γυρίζουμε καλά και προσθέτουμε τον άνηθο αλάτι ,πιπέρι και 1 φλιτζάνι νερό για να βράσουν καλά.Τα κρυώνουμε και προσθέτουμε το τυρί με τα 2 χτυπημένα αυγά. Έτσι έχουμε έτοιμη την γέμιση.
-Παίρνουμε τις ομάδες των φύλλων και ανοίγουμε φύλλα με ανακατεμένο αλεύρι και νισεστέ. Τοποθετούμε στο βουτυρωμένο ταψί το πρώτο και δεύτερο φύλλο ραντισμένα με λάδι ανάμεσα. Βάζουμε το τρίτο φύλλο αλλά δεν βάζουμε λάδι αλλά το 1/2 της γέμισης που την απλώνουμε παντού. Βάζουμε το τέταρτο φύλλο με λάδι πάλι ραντισμένο και προσθέτουμε το πέμπτο στο οποίο θα βάλουμε την υπόλοιπη γέμιση και όχι λάδι. Βάζουμε το έκτο φύλλο το ραντίζουμε κι αυτό με λάδι και βάζουμε και το τελευταίο από πάνω.
-Ζεσταίνουμε λίγο λάδι ανακατεμένο με λίγη φυτίνη και το ρίχνουμε επάνω στο τελευταίο φύλλο.
-Χαράζουμε την πίτα μας και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου 50 λεπτά.

Λίγα μυστικά ακόμα
Ζητάμε πάντα αλεύρι για φύλλο.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη, σημασία έχει και το μέγεθος του νεροπότηρου που μετράμε το νερό,γι αυτό το αναφέρουμε.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Πηγή:mageirikesdiadromes

Άλλα άρθρα σχετικά με: Πράσσο








Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Τι μπορούμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε τα κιλά που χάσαμε

    Σίγουρα ξέρεις τη συνταγή για ένα υγιεινό τρόπο ζωής, κι αυτή δεν είναι άλλη από την ισορροπημένη διατροφή...

  2. Όμορφα μολύβια από τα δέντρα

    Η Φινλανδή καλλιτέχνης Jonna Pohjalainen εμπνεύστηκε κατά την εργασία της σε ένα κέντρο περιβαλλοντικής αρχιτεκτονικής στη Λετονία. ρήκε...

  3. Δήμος Γλυφάδας: Ξεκίνησε η συγκομιδή ελιών για τις άπορες οικογένειες

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΞεκίνησε η συγκομιδή ελιών για τις άπορες οικογένειεςΑπό την Άνω Γλυφάδα, στους πρόποδες του Υμηττού, ξεκίνησε σήμερα...

  4. Πώς θα «ξυπνήσουμε» το μεταβολισμό μας;

    Ας δούμε το «επίμαχο θέμα» της ενεργοποίησης του μεταβολισμού. Πολλές φορές παραπονιέστε ότι ενώ δεν τρώτε δεν μπορείτε...

Αυτό το γνωρίζατε;

Ήρθε ο Αύγουστος και τα ημερομήνια

Ήρθε ο Αύγουστος και τα ημερομήνια

Ξεκινώντας ο Αύγουστος με το καλό,  μπορούμε να αρχίσουμε την παρατήρηση του καιρού   και να καταγράψουμε τά ημερομήνια των 12 μηνών πού...

διαβάστε αναλυτικά »

Δραστηριότητες στον κήπο

Η πισίνα μας

Η πισίνα μας

Αυτή είναι η μικρή ιστορία της πισίνας, από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την υλοποίηση αυτού του παραδεισένιου χώρου, μια πρόκληση για...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Προστασία από τον ήλιο με φυσικά καλλυντικά

Προστασία από τον ήλιο με φυσικά καλλυντικά

Ο ήλιος άρχισε να καίει. Όσο ευχάριστος και αν είναι μετά τον χειμώνα, πρέπει να προστατεύσουμε το δέρμα μας. Μπορούμε στο σπίτι...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Οικονομικές και οικολογικές λύσεις για δροσιά το καλοκαίρι

Οικονομικές και οικολογικές λύσεις για δροσιά το καλοκαίρι

Κανείς δεν θέλει να ζεστένεται ή να καίγεται από τις υψηλές θερμοκρασίες κάποιες μέρες του καλοκαιριού και ειδικότερα τη νύχτα. Μπορείτε να...

διαβάστε αναλυτικά »

Καλοκαιρινός κήπος

Πώς θα «αναστήσουμε» τα φυτά μας μετά τις διακοπές

Πώς θα «αναστήσουμε» τα φυτά μας μετά τις διακοπές

Κάθε καλοκαίρι οι περισσότεροι γυρνούν από τις διακοπές και αντιμετωπίζουν δυσάρεστες εκπλήξεις στον κήπο ή στη βεράντα που συνήθως οφείλεται στο πότισμα.Τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Κήπος προσέλκυσης ζώων

Καλοκαίρι: πως θα προτατέψετε τον σκύλο σας από τη ζέστη

Καλοκαίρι: πως θα προτατέψετε τον σκύλο σας από τη ζέστη

Η ζέστη το καλοκαίρι επηρεάζει όχι μόνο τους ανθρώπους αλλά και τους σκύλους. Ο οργανισμός του είναι το ίδιο ευαίσθητος με τον...

διαβάστε αναλυτικά »

Καλοκαιρινός κήπος

Ο κήπος μας το καλοκαίρι

Ο κήπος μας το καλοκαίρι

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ο ελληνικός κήπος είναι στις δόξες του στα μέσα του καλοκαιριού. Αντίθετα, είναι μάλλον θλιβερός, κουρασμένος...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φρούτα του καλοκαιριού: ιδιότητες και θερμίδες

Φρούτα του καλοκαιριού: ιδιότητες και θερμίδες

Το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ και μας "κλείνει το μάτι" και τα χωράφια γεμίζουν με εύγευστα και χρωματιστά φρούτα. Τα φρούτα του...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron