Αρχική » Φυτά

Οι τελευταίες εργασίες στα λιοστάσια

Οι τελευταίες εργασίες στα λιοστάσια

Η συγκομιδή στις επιτραπέζιες ελιές ξεκινά μετά την ολοκλήρωση της αύξησης του μεγέθους του καρπού και πριν μαλακώσει η σάρκα. Αυτή την περίοδο οι αγρότες κάνουν τις τελευταίες εργασίες στους ελαιώνες πριν τη συγκομιδή της πράσινης ελιάς. Όσον αφορά στην ελιά Καλαμών, η συγκομιδή θα ξεκινήσει σε μεταγενέστερο χρόνο κι εφόσον ο καιρός ευνοήσει τις εκμεταλλεύσεις.

Οι πράσινες ελιές καλό είναι να συγκομίζονται ενώ είναι ακόμα άγουρες προς τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, ενώ οι μαύρες αργότερα, όταν ωριμάσουν και πάρουν το επιθυμητό μαύρο χρώμα, αλλά πριν αρχίσουν να μαλακώνουν.

Εξαίρεση αποτελούν ποικιλίες όπως οι θρούμπες όπου οι καρποί συγκομίζονται αφού υπερωριμάσουν.

Για να εξασφαλιστεί προϊόν (κονσέρβα) καλής ποιότητας θα πρέπει ο ελαιόκαρπος κατά τη συγκομιδή να είναι υγιής, με καλό μέγεθος και σχήμα και να αποχωρίζεται εύκολα η σάρκα από το κουκούτσι.

Στην περίπτωση των βρώσιμων ελιών ισπανικού τύπου, εκτός από τα παραπάνω, θα πρέπει ο ελαιόκαρπος να περιέχει μεγάλο ποσοστό σακχάρων, μικρό ποσοστό ελαίου και υγρασία 56-58%.

Συνιστάται ο εργαστηριακός προσδιορισμός των προβλεπόμενων για τις βρώσιμες ελιές φυσικοχημικών χαρακτηριστικών.

Στις ελαιοποιήσιμες ελιές, η συγκομιδή μπορεί να αρχίσει με την αλλαγή του χρώματος και να συνεχισθεί ανάλογα με τις συνθήκες και τις δυνατότητες, μέχρι το μαύρισμα του καρπού. Η συλλογή νωρίτερα δίνει λιγότερο και ανώτερης ποιότητας λάδι, ενώ συλλογή αργότερα, όταν οι καρποί έχουν υπερωριμάσει, δίνει περισσότερο λάδι αλλά υποβαθμισμένης ποιότητας.

Συνιστάται η εργαστηριακή παρακολούθηση της ελαιοπεριεκτικότητας του καρπού.

Οι ελιές που πέφτουν πρόωρα στο έδαφος, να μαζεύονται και να μην αναμειγνύονται με τις άλλες, γιατί δίνουν κατώτερο λάδι.

Τρόπος Συγκομιδής

Οι ελιές συγκομίζονται με ειδικά κατασκευασμένες χτένες, ενώ η χειροσυλλογή γίνεται απαραίτητα με γάντια. Οι καρποί τοποθετούνται σε κιβώτια ή σε διάτρητους σάκους.

Η συγκομιδή των ελαιοποιήσιμων ελιών μπορεί να γίνει και με «ράβδισμα» ή με χρήση μηχανημάτων. Ο καρπός πρέπει να βρίσκεται στο κατάλληλο στάδιο ωριμότητας, ώστε να μην πέφτουν μαζί με τον καρπό και πολλά φύλλα ή σπάζουν οι βλαστοί και τραυματίζεται το δένδρο.

Σε περίπτωση χρήσης μηχανημάτων, όπου η μορφολογία του εδάφους το επιτρέπει, συνιστάται η κατάλληλη διαμόρφωση της κόμης των δένδρων. Όταν η συγκομιδή γίνεται μετά από φυσιολογική πτώση, οι καρποί πρέπει να συλλέγονται από τα δίχτυα τουλάχιστον κάθε 2 εβδομάδες και να ελαιοποιούνται αμέσως.

Το κλάδεμα συνιστάται να γίνεται ταυτόχρονα με τη συγκομιδή.

Διαλογή

Ανάλογα με τη χρήση του ελαιοκάρπου (ελαιοποιήσιμου ή επιτραπέζιου) και τις απαιτήσεις της αγοράς, πρέπει, πριν την παράδοση, να γίνεται καθαρισμός από ξένες ύλες (φύλλα, κλαδίσκοι κ.λπ.).

Ειδικά στις επιτραπέζιες ελιές πρέπει να γίνεται προδιαλογή ή διαλογή ως προς τις προσβολές από εχθρούς ή ασθένειες, χτυπήματα, στίγματα, αλλοιώσεις, μέγεθος, χρωματισμό και σκληρότητα.

Διαδικασία συγκομιδής - παράδοσης

Οι κουβάδες πρέπει να είναι καθαροί. Οι σκάλες να μην είναι σκουριασμένες ή επικίνδυνες λόγω φθοράς, να στηρίζονται καλά για να αποφευχθούν ατυχήματα και σε καμιά περίπτωση να μην εγκαταλείπονται για να σκαρφαλώσει ο εργαζόμενος στο δένδρο.

Πριν την έναρξη της συγκομιδής πρέπει ο παραγωγός να κάνει ολιγόλεπτη κατάρτιση των εργαζόμενων για τον τρόπο συγκομιδής και συσκευασίας των προϊόντων και για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας (ενημέρωση έχει ο κάθε παραγωγός από τις καταρτίσεις που έγιναν).

Στη διαλογή απορρίπτονται οι μη εμπορεύσιμοι καρποί. Δηλαδή: σκασμένοι, χτυπημένοι ή λερωμένοι, μαλακοί και προσβεβλημένοι από έντομα και ασθένειες.

Η τυποποίηση και συσκευασία γίνεται μετά από συνεννόηση κάθε παραγωγού με τον έμπορο - διακινητή (ποιοτικές κατηγορίες, ποικιλία, όρια ανοχής).

Οι πράσινες ελιές ταξινομούνται στην κατηγορία 150 - 300 και οι μαύρες στην κατηγορία 110 - 150 ανά κιλό.

Οι κλούβες να μην παραγεμίζονται και τραυματίζονται οι καρποί.

Τα συσκευασμένα προϊόντα μέχρι να παραδοθούν στον πελάτη να τοποθετούνται σε σκιερό και στεγνό μέρος, πάνω σε καθαρό πλαστικό ή στην πλατφόρμα, ώστε να μην έχουν επαφή με το έδαφος.

Κατά τη μεταφορά να δένονται με απόλυτη ασφάλεια τα προϊόντα και σε καμιά περίπτωση η φόρτωση να μην υπερβαίνει το ωφέλιμο φορτίο του οχήματος. Τα προϊόντα κατά τη διαδρομή να καλύπτονται με ελαφρύ βαμβακερό κάλυμμα.

Η συγκομιδή απαγορεύεται να γίνεται μετά από βροχή μέχρι να στεγνώσουν απόλυτα τα δένδρα και οι καρποί.

Το αργότερο δύο μέρες πριν την προβλεπόμενη έναρξη της συγκομιδής, ο παραγωγός θα πρέπει να δηλώσει την πρόθεσή του για συγκομιδή στον
Επιβλέποντα για να καταγραφεί, αφού ελεγχθεί το Ημερολόγιο Αγρού, στον Πίνακα επιτρεπόμενου χρόνου έναρξης της συγκομιδής. Αν η ποσότητα που υπολογίζει ότι θα συγκομίσει αποκλίνει περισσότερο από 15 % από τη Δήλωση Προβλεπόμενης Παραγωγής που έχει κάνει, τότε πρέπει να ενημερώσει τον Επικεφαλής για να τροποποιηθεί η δήλωση προβλεπόμενης παραγωγής.

Δηλώνει τον ή τους πελάτες, στους οποίους θα παραδώσει στη διάρκεια της περιόδου συγκομιδής. Αφού φορτωθούν τα προϊόντα, για τη μεταφορά τους στον τελικό προορισμό ή το Διαλογητήριο, τοποθετείται η «επισήμανση» κάτω από την κορυφαία κλούβα με τρόπο που να φαίνεται ο Κωδικός αριθμός του αγροτεμαχίου. Με την έναρξη της συγκομιδής ο παραγωγός καταγράφει την πραγματική ημερομηνία που ξεκίνησε τη συγκομιδή και μέχρι τη λήξη της, τις ποσότητες των προϊόντων που συγκομίσθηκαν απ’ τη συγκεκριμένη ποικιλία και αγροτεμάχιο στο Ημερολόγιο Αγρού.

Πηγή: "Αγροτικός Συνεργατισμός" μηνιαίο περιοδικό της ΠΑΣΕΓΕΣ, τεύχος 111

Άλλα άρθρα σχετικά με: Ελιά








Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Και στην Ευρώπη τα βακτήρια που αντιστέκονται σε κάθε αντιβιοτικό

    Ακόμα και το τελευταίο όπλο που έχουν στη διάθεσή τους οι γιατροί πλέον αχρηστεύεται: ένα γονίδιο που επιτρέπει...

  2. Οινόραμα 2015

    Για μια ακόμη χρονιά θα έχουμε τη δυνατότητα να παρευρεθούμε στην γνωστή πια έκθεση κρασιού "Οινόραμα" η οποία...

  3. Πως φτιάχνουμε πρωτομαγιάτικο στεφάνι

    Η παράδοση λέει πως την πρωτομαγιά φτιάχνουμε στεφάνια με λουλούδια, τα οποία κρεμάμε στην εξώπορτα μας.Υπάρχουν πολλοί τρόποι...

  4. Παγίδες κουνουπιών στα σημεία εισόδου τους στην Ελλάδα

    κτώ πρωτοποριακές ηλεκτρονικές διατάξεις παρακολούθησης των «χωροκατακτητικών» κουνουπιών-εισβολέων, θα εγκατασταθούν τους επόμενους μήνες σε επιλεγμένα σημεία πιθανής εισόδου...

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Η Δάφνη: το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron