Αρχική » Φυτά

Λεμόνι και Λάιμ

Λεμόνι και Λάιμ

Δύο από τα πιο γνωστά και ευχάριστα αρωματικά εσπεριδοειδή είναι το λεμόνι και το λάιμ. Όλες οι μαγειρικές σε ολόκληρο τον κόσμο χρησιμοποιούν αυτά τα φρούτα για να δώσουν κάποιο όξινο άρωμα τόσο στις πικάντικες όσο και στις γλυκές συνταγές. Το λεμόνι είναι ένα εσπεριδοειδές που έχει την προέλευση του στην Ινδία (και όχι στη Μεσόγειο, όπως πίστευαν). Το έφεραν στην Ευρώπη οι Ρωμαίοι τον 1ο μ.Χ. αιώνα. Από εκεί οι Aραβες το πήγαν στην Ισπανία και στη βόρεια Αφρική καθώς και ανατολικότερα, στην Κίνα. Ο Χριστόφορος Κολόμβος έφερε το λεμόνι στην Αμερική στο δεύτερο ταξίδι του το 1493. Έτσι άρχισε η αγάπη του καινούργιου κόσμου γι' αυτό το φρούτο.

Τα λάιμ είναι τα πιο σημαντικά εσπεριδοειδή των τροπικών χωρών. Έχουν την προέλευση τους κάπου στην περιοχή της Μαλαισίας. Η καλλιέργεια τους απλώθηκε στην Ινδία, στη Μέση Ανατολή, στην Κίνα και στις Δυτικές Ινδίες. Έγινε προσπάθεια να καλλιεργήσουν λάιμ και στην Ευρώπη τον Μεσαίωνα, αλλά χωρίς επιτυχία, γιατί τα φρούτα αυτά χρειάζονταν πολύ πιο ζεστά κλίματα, όπως στις Δυτικές Ινδίες και στην Κεντρική Αμερική, όπου η καλλιέργεια τους βρίσκεται ακόμα σε άνθηση.

Το λεμόνι

Το λεμόνι είναι ίσως το πιο πολύπλευρο φρούτο στην οικογένεια των εσπεριδοειδών. Με την ξινή γεύση και το άρωμα που προσθέτει σε κάθε συνταγή, χρησιμοποιείται φρέσκο, ψητό ή αποξηραμένο και τρώγεται τόσο η σάρκα όσο και η φλούδα του. Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες λεμονιών: μερικά είναι πιο όξινα από άλλα, μερικά έχουν λεπτή φλούδα, άλλα χοντρή κ.λ.π. Όταν αγοράζετε λεμόνια, πρέπει να είναι στεγνά και βαριά για το μέγεθος τους. Τα αφήνετε στον πάγκο της κουζίνας μια εβδομάδα και στο ψυγείο τρεις εβδομάδες.

Η φλούδα

Η χρωματιστή και πολύ αρωματισμένη φλούδα του λεμονιού και του λάιμ χρησιμοποιείται πολύ συχνά στη μαγειρική. Όταν χρειάζεται να τη βάλετε σε μια συνταγή, βεβαιωθείτε ότι βγάζετε μόνο το χρωματιστό μέρος και όχι τη σάρκα, που είναι πικρή. Τη φλούδα μπορείτε να τη βγάλετε με τρίφτη ή με ειδικό ξυστή σε μεγάλες λωρίδες.
Λάιμ

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία λάιμ. Όλα είναι πολύ όξινα. Το λάιμ των Δυτικών Ινδιών ή λάιμ-κλειδιά είναι μια μικρή ποικιλία, που έχει πολύ δυνατό άρωμα. Αυτά τα λάιμ χρειάζονται πολύ ζεστό κλίμα για να αναπτυχθούν. Τα πιο γνωστά είναι της Ταϊτής. Είναι πιο μεγάλα και έχουν λιγότερο άρωμα. Μπορείτε να τα έχετε στο ψυγείο σας μια εβδομάδα. Όταν δεν είναι φρέσκια η φλούδα τους αρχίζει να γίνεται ξερή και το στιλπνό πράσινο χρώμα τους παίρνει κίτρινη χροιά.

Τα φύλλα καφίρ

Τα φύλλα καφίρ από δέντρο λάιμ έχουν σχήμα πεταλούδας και χρησιμοποιούνται βασικά στην ταϊλανδέζικη κουζίνα. Έχουν ένα χαρακτηριστικό γλυκό άρωμα και γεύση ελαφρά όξινη. Χρησιμοποιούνται ολόκληρα όταν τα σιγοβράζετε σε φαγητά με κάρι και σούπες ή ψιλοκομμένα σε τηγανητά και σε ντρέσινγκ σαλάτας. Μπορείτε να τα αγοράσετε φρέσκα ή αποξηραμένα από σούπερ-μάρκετ με ασιατικές τροφές. Όταν είναι πολύ φρέσκα, μπορείτε να τα βάλετε στην κατάψυξη και να τα χρησιμοποιήσετε αργότερα. Τα αποξηραμένα φύλλα είναι ένα φτωχό υποκατάστατο των φρέσκων. Τα δεντράκια εύκολα καλλιεργούνται και γίνονται όμορφοι θάμνοι. Κόβετε τα φρέσκα φύλλα όταν τα χρειαστείτε.

Χυμός

Ο χυμός από τα λεμόνια και το λάιμ βγαίνει εύκολα. Εάν δεν είναι φρέσκα, ίσως έχουν χάσει λίγο από τα υγρά τους και είναι πιο δύσκολο να βγει ο χυμός. Τα πιέζετε και τα κουνάτε λίγο πάνω στο τραπέζι ή στον πάγκο της κουζίνας, για να βοηθήσετε τις εσωτερικές μεμβράνες να απελευθερώσουν το χυμό τους.

Πηγή: allotino.pblogs.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Λεμονιά, Λάιμ








Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Το πρώτο σχολείο χωρίς τοίχους

    Από αυτό το καλοκαίρι, η αττική γη καλωσορίζει το πρώτο Σχολείο του Δάσους. Σύμφωνα με τις αρχές της...

  2. «O άνθρωπος έχει μετατρέψει τη Γη σε ένα επικίνδυνο μέρος»

    Οι άνθρωποι μετατρέπουν τη Γη σε ένα «μοναχικό πλανήτη», εξαντλώντας την πλούσια βιοποικιλότητά της, σε σημείο που σύντομα...

  3. Θηλαστικό εξαφανίζεται λόγω της κλιματικής αλλαγής

    Ένα μικρό τρωκτικό που ζούσε αποκλειστικά σε ένα μικρό κοραλλιογενές νησί έξω από την Αυστραλία είναι το πρώτο...

  4. Η συσκευή που προσφέρει συνεχή ροή κρασιού

    Είναι κάτι σαν οινοποιείο τσέπης: ερευνητές με αγάπη στο κρασί δημιούργησαν μια μικρή συσκευή που δίνει συνεχή ροή...

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Η Δάφνη: το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron