Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Αυτό το γνωρίζατε;

Πρωτοχρονιάτικα εδέσματα ανά τον κόσμο

Πρωτοχρονιάτικα εδέσματα ανά τον κόσμο

Πολλές κουλτούρες καλωσορίζουν την νέα χρονιά με κάποιο συγκεκριμένο φαγητό που συμβολικά είναι το πρώτο πιάτο της νέας χρονιάς που ήδη έχει φτάσει. Μέσα από το συγκεκριμένο πιάτο οι λαοί εκφράζουν τις ελπίδες τους για την χρονιά που ξεκινά. Κι ενώ από τόπο σε τόπο τα συστατικά, οι γεύσεις και οι παραδόσεις παρουσιάζουν διαφορές, τα συναισθήματα και οι συμβολισμοί πίσω από τα παραδοσιακά εδέσματα της πρωτοχρονιάς μοιάζουν παγκόσμια. Ευτυχία, υγεία, ευημερία είναι οι ευχές που συνοδεύουν κάθε πρωτοχρονιάτικο τραπέζι και τα συστατικά των συνταγών αποτελούν σύμβολα αυτών των πανανθρώπινων προσδοκιών.

Ας δούμε λοιπόν πως καλωσορίζουν τον νέο χρόνο σε διάφορα μέρη της γης.

Δανία

Οι Δανοί, όντας γνωστοί όχι τόσο στην μαγειρική τους όσο στην ζαχαροπλαστική τους, έχουν σαν παραδοσιακό πρωτοχρονιάτικο έδεσμα ένα γλύκισμα με το όνομα Kransekage.
Ένας πύργος 18 επιπέδων από αμυγδαλωτή ζύμη διακοσμημένος με γλάσο, σοκολάτα και αμύγδαλα. Το σχήμα του γλυκίσματος παραπέμπει στο κέρας της αφθονίας και υπόσχεται μια χρονιά με ευτυχία και οικονομική επιτυχία. Το γλύκισμα στολίζεται με σημαιάκια και σερβίρεται τα μεσάνυχτα μαζί με σαμπάνια.
Με το ίδιο γλύκισμα καλωσορίζουν τον νέο χρόνο και οι Νορβηγοί.
Το δεύτερο μέρος του εθίμου περιλαμβάνει την εξής: αφού το γλυκό φαγωθεί τα πιάτα πετιούνται στην πόρτα φίλων, γειτόνων και συγγενών. Η συγκεκριμένη πράξη είναι εκδήλωση φιλίας και καλωσορίζεται από τους αποδέκτες.

Ιταλία

Με την αλλαγή του χρόνου στην Ιταλία σερβίρουν φακές. Το σχήμα τους που μοιάζει με νομίσματα, συμβολίζει την τύχη και την ευημερία. Το πιάτο συνήθως συνοδεύει cotechino, ένα πικάντικο χοιρινό λουκάνικό, και zampone, ξεκοκκαλισμένο κομμάτι χοιρινού γεμισμένο με κιμά από λουκάνικα. Το χοιρινό συμβολίζει τον πλούτο της γης. Οι Ιταλοί προτιμούν το χοιρινό για το καλωσόρισμα του νέου χρόνου και για άλλον έναν λόγο: θεωρούν ότι επειδή ο χοίρος προχωράει ευθεία μπροστά όταν άλλα ζώα όπως οι κότες και οι αγελάδες κάνουν πίσω ή μένουν ακίνητα, ότι με αυτό τον τρόπο προκαλούν και ξεκινούν να αναζητούν τα καλά του νέου χρόνου.
Στην Ιταλία επίσης, μετά την αλλαγή του χρόνου, πετούν παλιά πράγματα του σπιτιού από το παράθυρο σε μια συμβολική χειρονομία «πετάμε τα παλιά, κάνουμε χώρο για καινούργια»

Ιαπωνία

Τελειώνοντας ο παλιός χρόνος, στην Ιαπωνία ετοιμάζουν μια σούπα που ονομάζεται ozoni. Φτιάχνεται από bonito (ένα είδος ψαριού) και kombo (ένα είδος φυκιού) με Ιαπωνικό lime. Συνοδεύεται με omochi, ρύζι ατμού που σερβίρεται φορμαρισμένο και περασμένο από το γκριλ. Επίσης δεν λείπουν τα noodles που το μήκος τους συμβολίζουν την ελπίδα για μακροημέρευση.
Το πρωτοχρονιάτικο Ιαπωνικό μενού ονομάζεται osechi ryori και περιλαμβάνει ακόμα φαγητά που συμβολίζουν την καλή σοδειά, την καλή υγεία, την ευτυχία, κτλ. Τυχερά χρώματα, όπως το κόκκινο, το λευκό και το κίτρινο, κυριαρχούν στην διακόσμηση των πιάτων: φέτες κόκκινου λευκού ψαριού, ροζ γαρίδες, αγγουράκι, σολομός και μανταρίνια δημιουργούν χρωματική πανδαισία. Το γεύμα προσφέρεται παραδοσιακά σε ένα ειδικό λακαρισμένο κουτί διακοσμημένο με κλαράκια πεύκου, άνθη δαμασκηνιάς ή φύλλα μπαμπού. Ωστόσο, επειδή η προετοιμασία του πρωτοχρονιάτικου κουτιού είναι πολύ χρονοβόρα, πολλές οικογένειες κρατούν τα παραδοσιακά κουτιά τους σαν οικογενειακά κειμήλια και αγοράζουν το πρωτοχρονιάτικο γεύμα τους από καταστήματα ή εστιατόρια.

Φιλιππίνες

Οι οικογένειες στις Φιλιππίνες ονομάζουν το πρωτοχρονιάτικο γεύμα Media Noche. Οι κύκλοι είναι το βασικό θέμα του γεύματος –συμβολίζοντας κι εδώ τα νομίσματα. Τροφές με κυκλικό σχήμα κυριαρχούν το πρώτο τραπέζι του χρόνου με κυρίαρχα τα φρούτα όπως σταφύλια, πορτοκάλια και πεπόνια και συμβολίζουν την καλή τύχη. Αν είναι δυνατό, προσπαθούν να έχουν 12 διαφορετικά είδη φρούτων στο τραπέζι –ένα για κάθε μήνα του χρόνου. Τα υπόλοιπα παραδοσιακά τους πιάτα περιλαμβάνουν noodles, ψητό χοιρινό και καραμελωμένα κέικ ρυζιού. Και πάντα φροντίζουν να αφήνου λίγο φαγητό στο πιάτο τους καθώς θεωρούν κακό οιωνό να ξεκινήσει η νέα χρονιά με λαιμαργία.

Ισπανία

Ένα παραδοσιακό έθιμο των Ισπανών είναι να βάζουν στο στόμα τους 12 ρόγες σταφύλι –μια για κάθε χτύπημα του ρολογιού όταν αλλάζει ο χρόνος. Κάθε ρόγα συμβολίζει και μια ευχή για ευτυχία και καλή τύχη για κάθε μήνα του χρόνου που έρχεται. Το ίδιο έθιμο εμφανίζεται και σε άλλες λατινόφωνες χώρες με μικρές παραλλαγές: στην Πορτογαλία τρώνε 12 σταφίδες και στο Περού ένα σταφύλι με 13 ρόγες (12 για κάθε μήνα και ένα ακόμα για καλή ισορροπία)

ΗΠΑ

Hoppin’ John –ένα πιάτο με μαυρομάτικα φασόλια, ρύζι, χοιρινό, λαχανικά και μπαχαρικά- σερβίρεται στις Νότιες ΗΠΑ την πρωτοχρονιά. Το συγκεκριμένο πιάτο συνοδεύεται από ψωμί καλαμποκιού και χορταρικά, λαχανίδες, γογκύλια, σέσκουλα και λάχανο. Το παραδοσιακό αυτό γεύμα έχει τις ρίζες του στους σκλάβους της Καρολίνα και θεωρείται ότι θα φέρει στον καινούργιο χρόνο καλή τύχη. Μερικές φορές το γεύμα μαγειρεύεται μαζί με ένα νόμισμα. Σε όποιου το πιάτο τύχει το νόμισμα, είναι σύμβολο μεγαλύτερης καλοτυχίας.

Πηγή:tampouloukia









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Έλλειψη βιταμίνης D; Πως θα το καταλάβετε

    Η βιταμίνη D, γνωστή και ως βιταμίνη του ήλιου, είναι εξαιρετικά σημαντική για τον οργανισμό μας. Μερικές από...

  2. Ποιές τροφές πρέπει να αποφεύγουμε και γιατί

    Υπάρχουν τροφές που καλύτερα να τις αποφεύγουμε. Ας δούμε ποιές είναι και γιατί Κουλουράκια,κουλούρια,κέικ,μπισκότα,κρουασάν,κριτσίνια,cookies κλπ.Πραγματικές διατροφικές βόμβες που περιέχουν...

  3. Πόσο αλάτι πρέπει να βάζουμε στο φαγητό μας;

    Το μέτριο αλάτι στο φαγητό είναι πιο υγιεινό από το λίγο αλάτι! Αντίθετα με την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση...

  4. Το δέντρο που δημιουργεί “κίτρινο ωκεανό” με τα φύλλα του!

    Ένα δέντρο 1.400 ετών στην Κίνα προσελκύει χιλιάδες ανθρώπους από όλη την Κίνα που θέλουν να θαυμάσουν ένα...

Λουλούδια & φυτά σε γλάστρα

Φυτό κατάλληλο για γραφείο

Φυτό κατάλληλο για γραφείο

Θέλετε να αγοράσετε ένα όμρφο φυτό για το γραφείο αλλά δεν ξέρετε ποιό;  Βάλε κέντια στον χώρο σας! Κομψή, αεράτη, επιβλητική, η...

διαβάστε αναλυτικά »

Βασικές αρχές σχεδιασμού στυλ

Τί στυλ κήπου να δημιουργήσω;

Τί στυλ κήπου να δημιουργήσω;

Η σχεδίαση του κήπου μας μπορεί πρωτότυπα να βασιστεί σε ένα συγκεκριμένο θέμα, το οποίο μπορεί να αποτελεί προϊόν φαντασίας ή κάποια...

διαβάστε αναλυτικά »

Φθινοπωρινός κήπος

Άρωμα φθινοπώρου στον κήπο μας

Άρωμα φθινοπώρου στον κήπο μας

Άρωμα φθινοπώρου στον κήπο και το μπαλκόνι μας, με την σωστή φροντίδα. ΟρτανσίαΗ ορτανσία είναι μια πολύ παλιά «γνωστή» του Ελληνα κηπουρού. Κατάγεται...

διαβάστε αναλυτικά »

Βιολογική φροντίδα κήπου

Προστασία φυτών με βιολογικό τρόπο

Προστασία φυτών με βιολογικό τρόπο

Σε μια βιολογική καλλιέργεια, είναι φυσικό η προστασία των φυτών από τα διάφορα βλαβερά παράσιτα να γίνεται με βιολογικά μέσα.  Η εφαρμογή...

διαβάστε αναλυτικά »

Φωτισμός κήπου

Βασικές αρχές σχεδιασμού φωτισμού ανάδειξης εξωτερικών χώρων

Βασικές αρχές σχεδιασμού φωτισμού ανάδειξης εξωτερικών χώρων

Βασικό στοιχείο της διαδικασίας σχεδιασμού του εξωτερικού φωτισμού είναι η επιλογή των περιοχών και των στοιχείων του χώρου (κήποι, πέργκολες, γλυπτά, κατασκευές,...

διαβάστε αναλυτικά »

Βασικές τεχνικές – συμβουλές

Φτιάξτε βιοδιασπώμενες γλάστρες

Φτιάξτε βιοδιασπώμενες γλάστρες

Η κατασκευή βιοδιασπώμενων γλαστρών από εφημερίδα είναι μια αρκετά απλή υπόθεση και μια εναλλακτική λύση από τις αγοραστές γλάστρες. Όχι μόνο κάνετε...

διαβάστε αναλυτικά »

Βασικές τεχνικές – συμβουλές

Για γρήγορη ανάπτυξη των δέντρων

Για γρήγορη ανάπτυξη των δέντρων

Όλα τα φυτά χρειάζονται "τον χρόνο τους" για να μεγαλώσουν. Υπάρχει όμως, ένας παραδοσιακός τρόπος με τον οποίο μπορούμε πολύ εύκολα τα δέντρα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron