Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Αυτό το γνωρίζατε;

Πώς γίνεται η μετάγγιση του κρασιού

Πώς γίνεται η μετάγγιση του κρασιού

Επτά ερωτήσεις και απαντήσεις για τη μετάγγιση του κρασιού σε μια γυάλινη καράφα Μία από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις αφορά τη μετάγγιση του κρασιού από τη μητέρα-φιάλη σε μια γυάλινη καράφα.

«Γιατί το κάνουμε και πότε;»
Συνήθως, το κάνουμε σε παλαιωμένα ή αφιλτράριστα κρασιά, για να τα.απαλλάξουμε από το ίζημα και να τους δώσουμε την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον αέρα, ώστε να αναπνεύσουν και να βελτιώσουν τα αρώματά τους.

«Μα δεν λέτε ότι η επαφή με τον αέρα καταστρέφει το κρασί;» Σωστό, αλλά όταν αυτή η επαφή είναι παρατεταμένη. Με τη μετάγγιση απλώς αφήνουμε το κρασί στην καράφα λίγη ώρα και μετά σερβίρουμε.

«Το ίζημα βλάπτει το κρασί;» Σίγουρα βλάπτει την εμφάνισή του -δεν θέλετε σκούρα αιωρήματα στο ποτήρι σας!- αλλά επίσης επηρεάζει αρνητικά τη γεύση.

«Αν το κρασί δεν έχει ίζημα;» Τότε δεν υπάρχει κάποιος λόγος που επιβάλλει να το μεταγγίσουμε. Σίγουρα, όμως, ένας αερισμός στην καράφα θα βοηθήσει ακόμη και τα νέα κρασιά να εξελίξουν τα αρώματά τους, κάτι που, κανονικά, έρχεται με το πέρασμα των χρόνων.

«Πώς μεταγγίζουμε ένα μπουκάλι;» Πρώτα απ' όλα, έχουμε φροντίσει να τοποθετήσουμε όρθια τα μπουκάλια που πρόκειται να μεταγγίσουμε, έτσι ώστε το ίζημα να κατακαθίσει στον πάτο της φιάλης. Βγάζουμε προσεκτικά το φελλό, χωρίς να το ταρακουνήσουμε, και σκουπίζουμε με πετσέτα το άνοιγμα (γιατί στα παλιά κρασιά μπορεί να έχει λίγη μούχλα και υγρασία, που καλό είναι να μην πέσουν στην καράφα). Φροντίζουμε την ώρα της μετάγγισης να υπάρχει ένα φως πίσω από τη φιάλη του κρασιού, ώστε να βλέπουμε τη στάθμη του ιζήματος και να σταματήσουμε έγκαιρα. Αυτό, βέβαια, σημαίνει πως αφήνουμε το κρασί να τρέχει μαλακά και σιγά.

«Σε τι καράφα να μεταγγίσω το κρασί: με φαρδύ ή στενό λαιμό;» Οσο πιο φαρδύς είναι ο λαιμός, τόσο περισσότερος αέρας θα περάσει και το κρασί πρέπει να καταναλωθεί σύντομα. Αν η καράφα έχει πολύ στενό λαιμό, τότε μπορεί να μείνει περισσότερο.

«Μεταγγίζουμε και τα λευκά κρασιά;» Ενα λευκό κρασί, που έχει παραμείνει αρκετούς μήνες σε βαρέλι -ειδικά τα Chardonnay, λένε οι ειδήμονες-, μπορεί να ωφεληθεί από μια μετάγγιση. Αντίθετα, τα φρέσκα λευκά κρασιά με λίγο ή καθόλου βαρέλι δεν χρειάζονται καμία μετάγγιση. Βέβαια, μπορείτε να μεταγγίσετε όποιο κρασί θέλετε σε όμορφες γυάλινες ή κρυστάλλινες καράφες, πάντα διαφανείς, για να φαίνεται το χρώμα και η καθαρότητα του κρασιού. Σε αυτή την περίπτωση, φροντίστε να έχετε τα άδεια μπουκάλια σε μια εμφανή θέση στο μπουφέ της τραπεζαρίας και φροντίστε επίσης να λέτε στους καλεσμένους σας τι κρασί τούς σερβίρετε.

ΥΓ.: Αν, αντί τoυ ελληνικού όρου «μετάγγιση», προτιμάτε τον γαλλικό «decantage», προσέξτε την προφορά: ντε-καν-τάζ. Σομελιέ σε γνωστό εστιατόριο, πριν από λίγα χρόνια, είπε πως θα έκανε στο κρασί decadence (ντε-κα-ντάνς), σκέτη παρακμή δηλαδή!

Πηγή:mykonosticker

Άλλα άρθρα σχετικά με: Αμπέλι








Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Από το Ζωολογικό Κήπο Θεσσαλονίκης, απομάκρυνση των λύκων και των αρκούδων

    Mία ακόμη «σημαντική νίκη της κοινωνίας των πολιτών που υποστήριξε μαζικά το αίτημα του "Αρκτούρου" για την απομάκρυνση...

  2. Γνωρίζετε τι συμβαίνει στο σώμα σας;

    Το σώμα μας είναι τουλάχιστον παράξενο! Όταν πονάει μία άρθρωση, ένα άλλο πρόβλημα λύνεται ως δια μαγείας και...

  3. Κινδύνος για τα μεταναστευτικά πουλιά του πλανήτη

    Τα περισσότερα πουλιά αντιμετωπίζουν θανάσιμες απειλές στα σημεία όπου σταματούν για να βρουν τροφή, να ξεκουρασθούν ή να...

  4. Πως να χρησιμοποιήσετε το ληγμένο γάλα

    Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να πηγαίνετε στο ψυγείο για να πάρετε το γάλα και με το...

Χρήσιμα και απαραίτητα

Καυσόξυλα: ποιά δέντρα είναι κατάλληλα

Καυσόξυλα: ποιά δέντρα είναι κατάλληλα

Το οξύτερο και σοβαρότερο πρόβλημα του ελληνικού Χειμώνα, όπως ακριβώς το αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια όχι μόνο στα νοικοκυριά αλλά και στους...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά εσωτερικού χώρου

Φυτά στο σπίτι, για ομορφιά και ψυχική υγεία

Φυτά στο σπίτι, για ομορφιά και ψυχική υγεία

Κάνε τη ζωή σου πιο όμορφη, βάζοντας φυτά εσωτερικού χώρου στο σπίτι σου. Απλά και εύκολα. Θα το έχεις παρατηρήσει πως κάθε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μύρισε… φυσική καθαριότητα !!!

Μύρισε… φυσική καθαριότητα !!!

Εύκολα και οικολογικά, διώξτε τις δυσάρεστες μυρωδιές από τον χώρο σας! Ας δούμε τί μπορούμε να κάνουμε.-Σε νερό που βράζει ρίχνω ένα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Τροφές του χειμώνα που θα σας βοηθήσουν να αδυνατίσετε!

Τροφές του χειμώνα που θα σας βοηθήσουν να αδυνατίσετε!

Ας δούμε τις τροφές της εποχής που θα σε βοηθήσουν να αδυνατίσεις...Το ήξερες πως αν διαλέγεις τα τρόφιμα που βάζεις στο τραπέζι...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μυστικά ομορφιάς για τον χειμώνα

Μυστικά ομορφιάς για τον χειμώνα

Δοκιμάστε αυτά τα μυστικά ομορφιάς του δέρματος γιατί όταν ο καιρός είναι κρύος, ψυχρός και το ξηρός το δέρμα σας μπορεί πιο...

διαβάστε αναλυτικά »

Ζώα και κήπος

Φροντίστε το ζώο σας το χειμώνα

Φροντίστε το ζώο σας το χειμώνα

Τώρα που πέφτει η θερμοκρασία, τα ζώα χρειάζονται μια έξτρα φροντίδα. Το ψύχος και οι χειμερινές συνθήκες μπορούν να αποβούν μοιραίες για...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυσικός έλεγχος ζώων

Γάτες και φυτά… μία σχέση αγάπης και μίσους!

Γάτες και φυτά… μία σχέση αγάπης και μίσους!

Στις γάτες αρέσει να μασουλάνε χόρτα , για αυτό αν επιθυμείς να μην καταστρέφουν τις γλάστρες σου μπορείς να αγοράσεις ειδικά γλαστράκια...

διαβάστε αναλυτικά »

Συμβουλές βιολογικής κηπουρικής

Καφές για λίπασμα στα φυτά μας

Καφές για λίπασμα στα φυτά μας

Η αλήθεια είναι ότι το κατακάθι του καφέ είναι πλούσιο σε άζωτο ενώ περιέχει και ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, χαλκό και άλλα...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron