Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συνταγές για τα προϊόντα μας » Κέϊκ

Shortbread με λεβάντα και λεμόνι

Shortbread με λεβάντα και λεμόνι

Ας φτιάξουμε ένα πολύ νόστιμο Shortbread με λεβάντα και λεμόνι. Το μπισκότο είναι πολύ νόστιμο σκέτο ή μπορούμε να το συνοδεύουμε με μία κρέμα λεμονιού. Το συμπληρώνει τέλεια!

Λίγα λόγια για την συνταγή:
-Η λεβάντα που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να προορίζεται για αφέψημα και να μην έχει χημικά
-η συνταγή για το shortbread ειναι αρκετά απλή και επειδή μέρος του αλευριού έχει αντικατασταθεί με κορν-φλάουρ έχει πολύ ελαφρύ υφή και λιώνει στο στόμα
-βασική αρχή του shortbread είναι ότι επειδή δεν χρησιμοποιούνται πολλά υλικά, το βουτυρο και η βανίλια πρέπει να είναι καλής ποιότητας βούτυρο
-η κρέμα λεμονιού είναι πολύ γρήγορη και νόστιμη (το πολύ 10-15 λεπτά θα σας πάρει)

Υλικά
-1 ½ κούπα (190 γραμ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-½  κούπα (75 γραμ) κορν φλάουρ
-¼ κ.γ. (2 γραμ) αλάτι
-1 κούπα (227 γραμ) βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
-½ κούπα (60 γραμ) ζάχαρη άχνη
-1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
-1 κ. Σ. λεβάντα αποξηραμένη ( περίπου 2 κ.γ.)
-1 κ.Σ. ξύσμα λεμονιού

Εκτέλεση:
-Χτυπάμε το βούτυρο με το φτερό, σε μεσαία ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψει.
-Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και χτυπάμε για άλλα 2 λεπτά. Προσθέτουμε τη βανίλια, τη λεβάντα και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε.
-Προσθέτουμε τα στεγνά υλικά (το αλεύρι, το κορν φλάουρ και το αλάτι) και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.  Κάνουμε το ζυμάρι μια μπάλα και το τυλίγουμε με μεμβράνη. Το πατάμε να ισιώσει και το βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα (ή και παραπάνω).
-Όταν έρθει η ώρα να το ψήσουμε, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170C.  Βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο φύλλα αντικολλητικού χαρτιού και το ανοίγουμε με τον πλάστη σε πάχος μισού εκατοστού. Το κόβουμε με κουπ πατ στο σχήμα/μέγεθος που επιθυμούμε. Τα βάζουμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για 15 λεπτά. (Ή στην περίπτωση μου, επειδή είχε ζεσταθεί το ζυμάρι και βιαζόμουν, το εστρωσα με το χέρι στο ταψάκι, χάραξα τα κομμάτια, το τρύπησα με πηρούνι και το έβαλα στο ψυγείο για 15λεπτά).

Ψήνουμε για 8-10 λεπτά τα κουλουράκια, μέχρι να πάρουν χρυσό/καφέ χρώμα (ή γύρω στα 30-35 λεπτά στο ταψί). Τα αφήνουμε να κρυώσουν στη σχάρα. (αν το ψησαμε σε ταψί, με το που βγούν από το φούρνο το κόβουμε στα σημεία που χαράξαμε).

Κρέμα Λεμονιού

Υλικά:
-3 μεγάλα αυγά
-¾ κούπας (150 γραμ) κρυσταλλική ζάχαρη
-1/3 κούπας (80 ml) χυμό λεμόνι
-4 κουταλιές (56 γραμ) βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
-1 κ. Σ. ξύσμα λεμονιού

Εκτέλεση:

-Σε ένα μπολ πάνω σε νερό που σιγοβράζει (μπεν μπαρί), χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά, τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι το μείγμα να πήξει. Περίπου μετά από 10 λεπτά.
-Κατεβάζουμε από τη φωτιά και περνάμε το μείγμα από σίτα για να απομακρύνουμε τυχόν σβώλους.
-Κόβουμε το βούτυρο σε κομμάτια και το ενσωματώνουμε λίγο-λίγο μέχρι να λιώσει.  Ρϊχνουμε μέσα και το ξύσμα λεμονιού.  Η κρέμα όσο θα κρυώνει θα πήζει και άλλο. Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας για να μην κάνει πέτσα και αφού κρυώσει, τη βάζουμε στο ψυγείο.

Πηγή: Βασισμένο σε άρθρο από το thegreenmixer.

Άλλα άρθρα σχετικά με: Λεμονιά, Λεβάντα








Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Το λιονταρόψαρο έχει εισβάλει στη Μεσόγειο

    Η αύξηση των θερμοκρασιών λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθώς επίσης η πρόσφατη εκβάθυνση και διαπλάτυνση του Καναλιού του...

  2. Ο πιο υγιεινός τρόπος να τρώτε τα αυγά

    Τα αυγά είναι μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή. Περιέχουν σχετικά λίγες θερμίδες, αλλά είναι γεμάτα πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα, υγιεινά...

  3. Γιατί βάφουμε κόκκινα τα αυγά τη Μεγάλη Πέμπτη;

    Ένα έθιμο που κάθε χρόνο το βιώνουμε χωρίς να γνωρίζουμε την αιτία. Η απάντηση «κρύβεται» σε διάφορες εκδοχές,...

  4. Λιγότερα λιοντάρια

    Το φαινόμενο ανέλυσε μια ομάδα Καναδών επιστημόνων με μια απλή μαθηματική εξίσωση την οποία αποκαλούν «νόμο κλιμάκωσης ισχύος».Οι...

Αυτό το γνωρίζατε;

Τριώδιο - απόκριες: παράδοση και διατροφή

Τριώδιο - απόκριες: παράδοση και διατροφή

Τελώνου και Φαρισαίου και αρχή ... τριωδίου! Τι είναι το Τριώδιο;Τριώδιο είναι το βιβλίο της Εκκλησιαστικής Ακολουθίας των ύμνων που ψάλλονται από την...

διαβάστε αναλυτικά »

Διατήρηση κομμένων λουλουδιών

Πως θα διατηρήσουμε τα κομμένα λουλούδια στο βάζο

Πως θα διατηρήσουμε τα κομμένα λουλούδια στο βάζο

Έχουμε όμορφα λουλούδια στο βάζο και θέλουμε να τα διατηρήσουμε όσο γίνεται περισσότερο; Υπάρχουν πολλές "συνταγές" εδώ θα σας πούμε τις λιγότερο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φωτισμός κήπου

Φωτισμός ανάδειξης κήπων και εξωτερικών χώρων κατοικιών

Φωτισμός ανάδειξης κήπων και εξωτερικών χώρων κατοικιών

Ο τεχνητός φωτισμός στην χώρα μας,αντιμετωπίζεται αποκλειστικά ως υποκατάστατο του φυσικού φωτός τις νυκτερινές ώρες, δηλαδή μόνο ως μια βασική τεχνολογία που...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυσικός έλεγχος ζώων

Για να μην πηγαίνουν οι γάτες στα φυτά μας

Για να μην πηγαίνουν οι γάτες στα φυτά μας

Όσο  κι αν αγαπάει κανείς τις γάτες, όταν έχεις  κήπο, δεν θέλεις με τίποτα να πηγαίνουν και να κάνουν την ανάγκη τους...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Μπαλκόνια και αίθρια το χειμώνα

Μπαλκόνια και αίθρια το χειμώνα

Οι φίλοι του κήπου που δεν θέλουν να σταματήσουν τις εργασίες στην ύπαιθρο ακόμα και το χειμώνα, μπορούν να κάνουν μια ριζική...

διαβάστε αναλυτικά »

Κήπος με κάκτους και παχύφυλλα

Όμορφοι κάκτοι

Όμορφοι κάκτοι

Οι κάκτοι είναι από τα ποιό όμορφα φυτά, εύκολα στην καλλιέργεια και  δεν θέλουν πολύ φροντίδα. Το μόνο που χρειάζονται είναι ένα...

διαβάστε αναλυτικά »

Κηπουρική σε μπαλκόνια

Πως θα κάνουμε το μπαλκόνι μας υποκατάστατο κήπου

Πως θα κάνουμε το μπαλκόνι μας υποκατάστατο κήπου

Δεν είναι όλοι τυχεροί στο να έχουν κήπο. Πολύς κόσμος μένει απλώς σε κάποιο διαμέρισμα με μπαλκόνι. Αλλά γιατί όχι κήπος και...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τριβόλι: το βότανο της σεξουαλικής υγείας

Τριβόλι: το βότανο της σεξουαλικής υγείας

Το άγχος, η έλλειψη χρόνου και γενικότερα ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχουν ως αποτέλεσμα αρκετοί άνδρες σήμερα ιδίως μετά την ηλικία των...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron