Αρχική » Φυτά

Κουνουπίδι: ότι χρειάζεται να γνωρίζουμε

Κουνουπίδι: ότι χρειάζεται να γνωρίζουμε

Κουνουπίδι ή Brassica oleracea

Εκφράσεις μαναβικής

Έγινα κουνουπίδι ! Μάλλον το λένε αυτό γιατί το κουνουπίδι αν το δεις με λίγη φαντασία μοιάζει με μυαλό ανθρώπου σε όχι και τόσο καλή κατάσταση..

Περιγραφή φυτού

Το κουνουπίδι, ανήκει στην ίδια οικογένεια με το λάχανο και το μπρόκολο (οικογ. Cruciferae). Η ανάπτυξη του μοιάζει με αυτή του λάχανο και μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 80 εκ.  Έχει μεγάλα πράσινα φύλλα τα οποία στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης του γέρνουν προς τα μέσα για να προστατέψουν το άνθος του, το οποίο και εμείς αργότερα θα μαζέψουμε... Το κουνουπίδι που τρώμε είναι στην ουσία... ένα λουλούδι!

Ιστορικά στοιχεία

Το κουνουπίδι καλλιεργείται εδώ και πολλά χρόνια στην Μεσόγειο, καθώς και στις παραθαλάσσιες περιοχές του Ατλαντικού. Τα κουνουπίδια που καλλιεργούμε στη Μεσόγειο έγιναν διάσημα για τα σφιχτά άνθη τους και το λευκό τους κρεμ χρώμα. Υπάρχουν και ιστορικές αναφορές για καλλιέργεια κουνουπιδιού στην Αρχαία Ελλάδα και την Αίγυπτο.

Καλλιέργεια (που, πότε και πώς)

Που

Μπορείτε να καλλιεργήσετε κουνουπίδια στον κήπο και στο μποστάνι σας. Μη διστάσετε αν δεν έχετε χώρο να το φυτέψετε σε μία ζαρντινιέρα στο μπαλκόνι σας.
Βάλτε τη ζαρντινιέρα στο πιο φωτεινό σημείο!

Πότε

Αρχικά θα πρέπει να χωρίσουμε τις καλλιεργούμενες ποικιλίες σε 2 κατηγορίες.

  • Πρώιμες ή καλοκαιρινές. Μαζεύουμε την παραγωγή μας  Άνοιξη – Καλοκαίρι.

  • Όψιμες ή χειμωνιάτικες. Μαζεύουμε την παραγωγή μας Φθινόπωρο – Χειμώνα.

Πρώιμες

  • Σπορά: Δεκέμβριο-Μάρτιο

  • Μεταφύτευση: Φεβρουάριος - Μάιος

  • Συγκομιδή: Απρίλιος - Ιούλιο

Όψιμες ή χειμερινές ποικιλίες

  • Σπορά: Μάιος - Ιούλιος

  • Μεταφύτευση: Ιούλιος - Σεπτέμβριος

  •  Συγκομιδή: Οκτώβριος - Ιανουάριος

Ιδανική θερμοκρασία:

  • 20-28 για την καλύτερη ανάπτυξη βλαστών και φύλλων και
  • 15-20 για την σωστή ανπάπτυξη της ανθοκεφαλής

Προσοχή: Αν υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες πριν το σχηματισμός της ανθοκεφαλής, τότε έχουμε υπερβολική ανάπτυξη φυλλώματος και καθυστέρηση της παραγωγής. Αντίθετα, χαμηλές θερμοκρασίες ( 4 -14 ο C ), επιβραδύνουν την ανάπτυξη.

Έδαφος: Γόνιμο, καλά στραγγιζόμενο και πλούσιο σε οργανική ουσία. Κατάλληλο ph 6.5

Κολπάκι: Μπορείτε να βελτιώσετε το χώμα ρίχνοντας  τσουκνίδες (κομπόστ), οπού τα υπολείμματα τους  είναι πλούσιες σε άζωτο και εμπλουτίζουν το έδαφος με αυτό.

Πως;

  • Για πρώιμη (φθινοπωρινή) παραγωγή, βάζουμε τους σπόρους το Μάιο ή τον Ιούνιο.

  • Για όψιμη (χειμώνας-άνοιξη) παραγωγή, βάζουμε τους σπόρους τον Αύγουστο - Σεπτεμβρίου.

  • Προμηθευτείτε τους σπόρους σας και ξεκινήστε την καλλιέργεια από σπορεία. Μόλις τα απορόφυτα σας μεγαλώσουν αρκετά, περίπου μετά από 45 ημέρες μπορείτε να τα μεταφυτέψετε τα στην τελική τους θέση.
  • Σκαλίστε καλά το χώμα και εμπλουτίστε το με κομπόστ ή κάποιο καλής ποιότητας φυλλόχωμα.

  • Ανοίξτε λάκκο λίγο μεγαλύτερο από το κεσεδάκι του σπορόφυτου

  • Βγάλτε προσεχτικά το σπορόφυτο από το κεσεδάκι του και φυτέψτε το.

  • Συνεχίστε στην επόμενη θέση αφήνοντας μεταξύ τους απόσταση περίπου 50 εκ.

  • Ποτίστε προσεχτικά χωρίς να καταβρέχετε τα φύλλα.

Info : Το καλύτερο πότισμα είναι το πρωί στην Ανατολή του ηλίου!

Προσοχή: Αν το νερό λιμνάζει, το φυτό ξεραίνεται τελείως μέσα σε δύο μέρες.

Κολπάκι: για να αποφύγουμε το κιτρίνισμα της ανθοκεφαλής, αν έχει «δυνατό» ήλιο, καλύπτουμε την ανθοκεφαλή με τα φύλλα που την περιβάλλουν και δέστε τα στην κορυφή.

Πότε μαζεύω τα κουνουπίδια και πώς;

Η συγκομιδή γίνεται 2-3 μήνες μετά την μεταφύτευση, δηλαδή μπορεί να αρχίσει από τέλη Σεπτέμβριου και να διαρκέσει μέχρι το Φεβρουάριο με Μάρτιο.

Ελέγχουμε η ανθοκεφαλή να είναι: σφιχτή, υπόλευκη ή λευκή, να έχει διάμετρο 15-20 εκατοστά και βάρος 1-2 κιλά.

Προσοχή: Η ανθοκεφαλή κόβεται από το φυτό μαζί με μερικά φύλλα για προστασία και μπαίνει αμέσως στο ψυγείο γιατί οξειδώνεται εύκολα.

Διάφορα

Μετά το σχηματισμό της ανθοκεφαλής, σε ποικιλίες που τα φύλλα τους δεν την καλύπτουν αρκετά, χρειάζεται δέσιμο των φύλλων πάνω από την ανθοκεφαλή για προστασία από παγετούς και κυρίως από τον ήλιο που αλλοιώνει το λευκό χρώμα. Το στερέωμα των φύλλων γίνεται με λάστιχο.

Το κουνουπίδι είναι μία τροφή χαμηλή σε λιπαρά, αλλά πλούσια σε φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, νερό και βιταμίνη C.
Θα πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι το βράσιμο, μειώνει τα επίπεδα αυτών των ουσιών.

  • Βράσιμο 5 λεπτών, τις μειώνει κατά 20% με 30%.

  • Βράσιμο 10 λεπτών, τις μειώνει κατά 40% με 50%.

  • Βράσιμο 3 λεπτών, τις μειώνει κατά 75%.

Το μαγείρεμα όμως του κουνουπιδιού στον ατμό ή σε φούρνο μικροκυμάτων, δε μειώνει σημαντικά την περιεκτικότητα των ουσιών.

Πίνακας σύνοψης

Εποχή φύτευσης

Πρώιμες

Σπορά

Δεκέμβριο-Μάρτιο

Μεταφύτευση

Φεβρουάριο-Μάιο

Συγκομιδή

Απρίλιο-Ιούλιο

 

Όψιμες ή χειμερινές ποικιλίες:

Σπορά

Μάιο-Ιούλιο

Μεταφύτευση

Ιούλιο- Σεπτέμβριο

Συγκομιδή

Οκτώβριο- Ιανουάριο

 

Αποστάσεις φύτευσης

50 εκ.

Συγκομιδή

Γίνεται 2-3 μήνες μετά την μεταφύτευση, δηλαδή μπορεί να αρχίσει από τέλη Σεπτέμβριου και να διαρκέσει μέχρι το Φεβρουάριο με Μάρτιο.

Προσέξτε  

Αν κατά τις πρώτες εβδομάδες ζωής των σπορόφυτων έχουμε παγετό για λίγες ώρες ή χαμηλές θερμοκρασίες (κάτω από 8 ο C) συνεχόμενα για λίγες μέρες, υπάρχει περίπτωση να αρχίσει ο σχηματισμός ανθοκεφαλών πριν το φυτό αναπτυχθεί αρκετά. Επομένως αυτές οι κεφαλές δε θα μεγαλώσουν κανονικά. Επίσης αυτό μπορεί να συμβεί και από την έλλειψη ή περίσσεια νερού, άγονο έδαφος, προσβολές από έντομα ή ασθένειες κ.α.

Συμβουλή

Καθημερινό πότισμα, ώστε η ποιότητα της ανθοκεφαλής να είναι άριστη.

Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο στο: kipouroi.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Κουνουπίδι








Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Μέλισσες που ... ορέγονται τα εντομοκτόνα;

    Είναι μια περίπτωση θανάσιμης έλξης: οι μέλισσες και οι άγριοι συγγενείς τους οι μπάμπουρες προτιμούν να πίνουν νέκταρ...

  2. Όμορφα στολίδια για το Χριστουγεννιάτικο δέντρο

    Αν φέτος στολίσετε το πρώτο σας Χριστουγεννιάτικο δέντρο ως νέα νοικοκυρά ή αν απλά βαρεθήκατε το παλιό και...

  3. Αιγιαλούς Natura παραχωρεί σε ιδιώτες και Δήμους το ΥΠΕΝ

    Κώδωνα κινδύνου κρούουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, καθώς, ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου, οι παράκτιες περιοχές της χώρας...

  4. Ελευθερία μετά το χειμέριο ύπνο

    Πρόκειται για το αρκουδάκι που βρέθηκε σε ηλικία μόλις τριών μηνών σε δασική περιοχή του Δημοτικού Διαμερίσματος Αυγής...

Αυτό το γνωρίζατε;

Το φθινόπωρο είναι ευεργετικό για την υγεία

Το φθινόπωρο είναι ευεργετικό για την υγεία

Το φθινόπωρο, έστω και χωρίς πρωτοβρόχια και κίτρινα φύλλα στα δέντρα, έχει καταφθάσει και απόδειξη αυτού η ελαφριά ζακέτα που χρειαζόμαστε στις...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σωστή διατροφή με φρούτα του φθινοπώρου

Σωστή διατροφή με φρούτα του φθινοπώρου

Το φθινόπωρο αποχαιρετάμε σιγά σιγά το καρπούζι, το πεπόνι, τα κεράσια, τα ροδάκινα κ.λ.π. Και αρχίζουν και κάνουν την εμφάνισή τους τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Προστασία από τον ήλιο με φυσικά καλλυντικά

Προστασία από τον ήλιο με φυσικά καλλυντικά

Ο ήλιος άρχισε να καίει. Όσο ευχάριστος και αν είναι μετά τον χειμώνα, πρέπει να προστατεύσουμε το δέρμα μας. Μπορούμε στο σπίτι...

διαβάστε αναλυτικά »

Καλοκαιρινός κήπος

Πώς θα «αναστήσουμε» τα φυτά μας μετά τις διακοπές

Πώς θα «αναστήσουμε» τα φυτά μας μετά τις διακοπές

Κάθε καλοκαίρι οι περισσότεροι γυρνούν από τις διακοπές και αντιμετωπίζουν δυσάρεστες εκπλήξεις στον κήπο ή στη βεράντα που συνήθως οφείλεται στο πότισμα.Τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Κήπος προσέλκυσης ζώων

Καλοκαίρι: πως θα προτατέψετε τον σκύλο σας από τη ζέστη

Καλοκαίρι: πως θα προτατέψετε τον σκύλο σας από τη ζέστη

Η ζέστη το καλοκαίρι επηρεάζει όχι μόνο τους ανθρώπους αλλά και τους σκύλους. Ο οργανισμός του είναι το ίδιο ευαίσθητος με τον...

διαβάστε αναλυτικά »

Καλοκαιρινός κήπος

Ο κήπος μας το καλοκαίρι

Ο κήπος μας το καλοκαίρι

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ο ελληνικός κήπος είναι στις δόξες του στα μέσα του καλοκαιριού. Αντίθετα, είναι μάλλον θλιβερός, κουρασμένος...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φρούτα του καλοκαιριού: ιδιότητες και θερμίδες

Φρούτα του καλοκαιριού: ιδιότητες και θερμίδες

Το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ και μας "κλείνει το μάτι" και τα χωράφια γεμίζουν με εύγευστα και χρωματιστά φρούτα. Τα φρούτα του...

διαβάστε αναλυτικά »

Συμβουλές βιολογικής κηπουρικής

Καφές για λίπασμα στα φυτά μας

Καφές για λίπασμα στα φυτά μας

Η αλήθεια είναι ότι το κατακάθι του καφέ είναι πλούσιο σε άζωτο ενώ περιέχει και ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, χαλκό και άλλα...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron