Αρχική » Φυτά

Πως παράγεται το τσάι;

Πως παράγεται το τσάι;

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΤΟ CAMELIA SINENSIS

Camellia sinensis είναι το φυτό από το οποίο προέρχονται όλα τα πραγματικά τσάγια. Είναι ένας αειθαλής πράσινος θάμνος, τα φύλλα του οποίου, αν δεν αποξηρανθούν αμέσως  μετά τη συλλογή τους, αρχίζουν να μαραίνονται και να οξειδώνονται. Αναπτύσσεται, σε ημι-τροπικά κλίματα. Τα πιο επιλεγμένα τσάγια γίνονται από την συγκομιδή των φύλλων που είναι στα άκρα και στην κορυφή του φυτού.  Υπάρχουν διάφορα είδη  τσαγιού,  ανάλογα με τον τόπο όπου καλλιεργείται το φυτό, ανάλογα με τις συνθήκες καλλιέργειας του φυτού, την επεξεργασία, την ανάμειξη διαφορετικών ποικιλιών, κλπ.

Οι καλύτερες κλιματικές συνθήκες για την ανάπτυξη του φυτού  είναι αυτές που επικρατούν στα μεγαλύτερα υψόμετρα και μάλιστα εκεί όπου οι βροχοπτώσεις είναι άφθονες. Επίσης, φαίνεται ότι είναι προτιμότερο να υπάρχει  ήπιο κλίμα και  τα πρωινά  να υπάρχει ομίχλη για να προστατεύει τα φυτά από τον ήλιο που προκαλεί πιο αργή ωρίμανση στο θάμνο του τσαγιού.

Υπάρχουν περίπου 3.000 ποικιλίες τσαγιών. Όλα αυτά τα τσάγια προέρχονται από τα φύλλα του φυτού Camellia sinensis και κατηγοριοποιούνται σε τέσσερις κύριους, διαφορετικούς τύπους με βάση τη διαδικασία που υποβάλλονται : λευκό, πράσινο, μαύρο και oolong τσάι.

Οι 3.000 ποικιλίες τσαγιών προκύπτουν από τις διαφορές, όπως η περιοχή, το κλίμα, οι συνθήκες του εδάφους που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια του φυτού Camellia sinensis.

Τα διαφορετικά ονόματα πηγάζουν, από την περιοχή προέλευσης. Επίσης σε κάποια τσάγια έχουν δοθεί  παραδοσιακά ονόματα. Για τα τσάγια της Ινδίας και της Κεϋλάνης χρησιμοποιείται συνήθως  το όνομά της περιοχής προέλευσης: Darjeeling, Assam, Κεϋλάνης, κλπ., καθώς επίσης και ονόματα από κτήματα.

Επιπλέον μπορεί να ταξινομούνται, ανάλογα με την ποιότητα των φύλλων. Τα Κινέζικα  και τα  Ιαπωνικά τσάγια έχουν τα παραδοσιακά ιαπωνικά ή κινεζικά ονόματα τους. Μερικά από τα παραδοσιακά ονόματα έχουν σχέση με την περιοχή παραγωγής τσαγιού, την επεξεργασία και  τα πρότυπα ποιότητας.


ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΣΑΓΙΟΥ


Η διαδικασία της μετατροπής των  φρέσκων φύλλων  τσαγιού στο τσάι που απολαμβάνουμε  αναπτύχθηκε κατά την αρχαιότητα από τους Κινέζους και, παρά την εκμηχάνιση, παραμένει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη.

Υπάρχουν δύο κύριες ποικιλίες τσαγιού, H ποικιλία Camellia sinensis var.sinensis με μικρότερα φύλλα  που καλλιεργείται περισσότερο στην Κίνα , και η οποία προορίζεται κυρίως για την παρασκευή πράσινου τσαγιού, και η ποικιλία Assamica (Camellia sinensis var. Assamica), με μεγαλύτερα φύλλα,  που χρησιμοποιείται για την παραγωγή μαύρου τσαγιού

Οι διαφορές στον τρόπο που γίνεται η επεξεργασία των φύλλων τσαγιού (δηλαδή από τις διαφορές στην οξείδωση), έχουν σαν αποτέλεσμα την παραγωγή των τριών κυριότερων ειδών τσαγιού : μαύρο, πράσινο και oolong.


Σε γενικές γραμμές , η διαδικασία παρασκευής του τσαγιού  περιλαμβάνει τα ακόλουθα βασικά στάδια:

 flowchart tea

Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή σε κάθε στάδιο παραγωγής , για τη διασφάλιση του αρώματος και της γεύσης του τσαγιού.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΤΩΝ ΦΡΕΣΚΩΝ ΦΥΛΛΩΝ ΤΟΥ ΤΣΑΓΙΟΥ

H συλλογή του των φύλλων του τσαγιού είναι μια δύσκολη διαδικασία με πολλά λεπτά σημεία που είναι κρίσιμα για την ποιότητα του προϊόντος, που θα παραχθεί στη συνέχεια. Οι συλλέκτες του τσαγιού πρέπει να εκπαιδεύονται για να μπορούν να επιλέξουν τα  φύλλα, που είναι κατάλληλα για συγκομιδή, αλλά επίσης για να μάθουν και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να «κόβουν» τα φύλλα από το φυτό.

Ο τρόπος «αποκοπής» των φύλλων  από το φυτό και το ύψος του φυτού από το οποίο συλλέγονται, και το είδος του φύλλου που θα επιλεχθεί για αποκοπή       έχουν ιδιαίτερη σημασία.

Επίσης ο χρόνος συλλογής έχει μεγάλη σημασία.

Όλα αυτά παίζουν ρόλο στην ποιότητα του τσαγιού που θα παραχθεί στη συνέχεια.
Ένας συνηθισμένος θάμνος τσαγιού παράγει περίπου τρεις χιλιάδες φύλλα τσαγιού το χρόνο . Πρέπει όμως να ξέρουμε ότι από αυτά τα τρεις χιλιάδες φύλλα παράγεται μόνο 400g έτοιμου κατεργασμένου τσαγιού.

Αφού γίνει η συλλογή των φύλλων του τσαγιού, αυτά μεταφέρονται μέσα σε καλάθια στο εργοστάσιο, όπου πρόκειται να κατεργαστούν. Τα στάδια της κατεργασίας εξαρτώνται από τον τύπο του τσαγιού που επιθυμούμε να παραχθεί.

Οι διάφοροι τύποι τσαγιού, που παράγονται ανάλογα με την κατεργασία είναι , το λευκό, το πράσινο το oolong και το μαύρο τσάι .

Η συλλογή του τσαγιού μπορεί να γίνει και με μηχανικά μέσα.


ΜΑΡΑΣΜΟΣ

Τα φύλλα του τσαγιού αρχίζουν να μαραίνονται με ταχύ ρυθμό μετά από την συλλογή και παράλληλα αρχίζει σταδιακά η οξείδωση. Για το λόγο αυτό η διαδικασία γίνεται με συγκεκριμένες προδιαγραφές και κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες για να διασφαλισθεί η τελική ποιότητα του προϊόντος.

Ο στόχος είναι να απομακρυνθεί η περίσσεια του νερού από τα φύλλα του τσαγιού και να μειωθεί η υγρασία στα φύλλα μέχρι 70% (ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή). Σε ορισμένες περιπτώσεις τα φύλλα χάνουν περισσότερο από το ¼ του βάρους τους.

Το τσάι μπορεί να τοποθετηθεί στον ήλιο ή να απλωθεί σε ένα δίκτυο αυλακιών σε δροσερό και ευάερο χώρο. Στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους, αέρας διοχετεύεται ανάμεσα στα φύλλα του τσαγιού αφαιρώντας την υγρασία με έναν ομοιόμορφο τρόπο.

Αυτή η διαδικασία διαρκεί περίπου 12 έως 17 ώρες. Στο τέλος αυτού του σταδίου, τα φύλλα είναι μαλακά και εύκαμπτα και έτσι στη συνέχεια τυλίγονται ευκολότερα.

ΤΥΛΙΓΜΑ

Το τσάι τοποθετείται σε μια τυλιχτική μηχανή, η οποία περιστρέφεται οριζόντια στο κυλιόμενο τραπέζι. Στο στάδιο αυτό αλλάζει η μορφή των φύλλων. Τα φύλλα «κατσαρώνουν»  και περιελίσσονται σπειροειδώς. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του τυλίγματος, τα φύλλα επίσης σπάνε για να είναι ανοικτά, όταν θα αρχίσει η επόμενη  επεξεργασία.

Εκτός από  το πιο παραδοσιακό  τύλιγμα, χρησιμοποιούνται και άλλες δύο μέθοδοι για την παραγωγή κυρίως του μαύρου τσαγιού. Αυτά τα τσάγια προορίζονται συνήθως για την παραγωγή τσαγιού σε σακουλάκια.

Η  μέθοδος παραγωγής CTC  ("Cut, tear, curl")  :

Το CTC σημαίνει σύνθλιψη, σκίσιμο και κατσάρωμα. Το μαραμένο φύλλο κόβεται συχνά σε ένα ομοιόμορφο μέγεθος από τη μηχανή. Κατόπιν τα φύλλα διοχετεύονται,  στη CTC μηχανή όπου συνθλίβονται, σχίζονται και κατσαρώνουν σε μια ενιαία λειτουργία από μεταλλικούς κυλίνδρους. Ο εκχυλισμένος χυμός συλλέγεται και προστίθεται στα φύλλα πάλι. Τα συνθλιμμένα φύλλα έπειτα οξειδώνονται, ξηραίνονται και ταξινομούνται. Η CTC μέθοδος χρησιμοποιείται κυρίως στις περιοχές της Ινδίας

Η μέθοδος παραγωγής LTP :

Η τρίτη μέθοδος παραγωγής του μαύρου τσαγιού είναι η μέθοδος LTP, που ονομάστηκε έτσι από τον εφευρέτη της σχετικής μηχανής, τον επεξεργαστής τσαγιού Lawrie. Σε αυτήν την μέθοδο, τα μαραμένα φύλλα συχνά ισιώνονται πριν υποβληθούν σε επεξεργασία στη μηχανή LTP. Εδώ σχίζονται ουσιαστικά σε κομμάτια, από λεπίδες που περιστρέφονται με υψηλή ταχύτητα. Στη συνέχεια ακολουθούν οι τα συνήθη στάδια οξείδωσης, ξήρανσης και ταξινόμησης.


ΟΞΕΙΔΩΣΗ (ΖΥΜΩΣΗ)

Το στάδιο της οξείδωσης  των φύλλων του τσαγιού είναι ένα σημαντικό στάδιο για την παραγωγή του προϊόντος, γιατί , αφενός μεν από τον χρόνο οξείδωσης εξαρτάται ο τύπος του τσαγιού που θα παραχθεί και, αφετέρου, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την γεύση και το άρωμα .

Για το λόγο αυτό  γίνεται κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας  (η συνήθης θερμοκρασία είναι 26ο C και ο χρόνος κυμαίνεται από μισή έως 2 ώρες).

Αυτή η διαδικασία ελέγχεται συνεχώς με τη χρήση  θερμομέτρου, αλλά απαιτούνται και αρκετά χρόνια εμπειρίας. Η διαδικασία αυτή είναι επίσης γνωστή και ως «ζύμωση», αν και δεν γίνεται πραγματική   ζύμωση. Η ζύμωση στη διαδικασία παρασκευής του  τσαγιού αναφέρεται στην έκθεση των φύλλων του τσαγιού στο οξυγόνο (οξείδωση).

O χρόνος της οξείδωσης, καθορίζει τον τύπο και την ποιότητα του τσαγιού.

Δεδομένου ότι η οξείδωση αρχίζει από το στάδιο του τυλίγματος των φύλλων, το χρονικό διάστημα μεταξύ αυτών των σταδίων είναι ζωτικής σημασίας για την ποιότητα του τσαγιού.

Μόλις το τύλιγμα είναι πλήρες, το τσάι είτε τοποθετείται σε ειδικές δεξαμενές, είτε απλώνεται σε τραπέζια, όπου τα ένζυμα που βρίσκονται μέσα στα φύλλα του τσαγιού έρχονται σε επαφή με τον αέρα και αρχίζουν να οξειδώνονται. Αυτό δημιουργεί τη γεύση, το χρώμα και τη δύναμη του τσαγιού.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, το φύλλο αλλάζει χρώμα και από πράσινο γίνεται  ανοικτό καφέ και μετά σκούρο καφέ .

Όσο περισσότερο οξειδώνεται, τόσο πιο σκούρο είναι το τσάι. Τα πράσινα τσάγια δεν είναι οξειδωμένα ή είναι για μια πολύ μικρή χρονική περίοδο. Τα τσάγια Oolong , είναι μερικώς οξειδωμένα, ενώ τα μαύρα τσάγια είναι πιο πλήρως οξειδωμένα.

Μόλις συμπληρωθεί ο απαιτούμενος χρόνος οξείδωσης, τα  φύλλα αποξηραίνονται και η  οξείδωση σταματάει.

ΞΗΡΑΝΣΗ

Για να σταματήσει η διαδικασία οξείδωσης, το τσάι περνά μέσα από στεγνωτήρες καυτού αέρα. Αυτό μειώνει τη συνολική περιεκτικότητα σε υγρασία κάτω από  3%  περίπου και σταματά τη δράση των ενζύμων. Η οξείδωση σταματάει σ’ αυτό το στάδιο και το ξηρό τσάι είναι έτοιμο για να ταξινομηθεί σε κατηγορίες πριν από τη συσκευασία.

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ

Το τελικό στάδιο είναι η ταξινόμηση των φύλλων,  σε κατηγορίες ανάλογα με τα μεγέθη τους (ολόκληρα φύλλα, σπασμένα, fannings και σκόνη), συνήθως με χρήση  κοσκίνων.( Το τσάι θα μπορούσε να χωριστεί και σε επί πλέον κατηγορίες  ανάλογα και με άλλα κριτήρια.

Για την κατάταξη σε  κατηγορίες, δείτε το σχετικό άρθρο για την ταξινόμηση του τσαγιού.

Το τσάι συσκευάζεται κανονικά σε μεγάλα ξύλινα κιβώτια και εξάγεται. Μπορεί περαιτέρω να συσκευαστεί σε μικρότερες συσκευασίες, τα σακουλάκια τσαγιού κ.λπ.

ΤΥΠΟΙ ΤΣΑΓΙΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ

Παραδοσιακά, το τσάι κατηγοριοποιείται σε τέσσερις κύριες ομάδες. Στο Πράσινο, στο Λευκό, στο Μαύρο και στο Oolong. Αυτή η κατηγοριοποίηση βασίζεται στον βαθμό ζύμωσης (οξείδωσης ) που έχουν υποστεί τα φύλλα του τσαγιού.

Το μαύρο τσάι παράγεται ως εξής :
Τα φρέσκα φύλλα που έχουν συλλεχθεί μαραίνονται , κόβονται ή συνθλίβονται και εκτίθενται στον αέρα για να γίνει η οξείδωσή τους.

Με την παρουσία του αέρα /  του οξυγόνου,  λαμβάνει χώρα μια ενζυμική αντίδραση, που επιδρά  στις κατεχίνες, (που υπάρχουν φυσικά)  στα φύλλα του τσαγιού. Έτσι οι κατεχίνες πολυμερίζονται και μετατρέπονται σε άλλα αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή, στις  Θειαρουμπικίνες και στις Θειαφλαβίνες. Αυτά τα φλαβονοειδή δίνουν το σκούρο χρυσοκάστανο χρώμα και την ιδιαίτερη πλούσια γεύση στο μαύρο τσάι.

Για την παραγωγή του πράσινου τσαγιού η διαδικασία είναι η παρακάτω :
Τα πράσινα φύλλα του τσαγιού συνήθως θερμαίνονται με ατμό ή σε ειδικό τηγάνι αμέσως μετά την συλλογή.  Αυτό το βήμα της θέρμανσης σταματά την επίδραση του οξυγόνου και την ενζυμική αντίδραση. Συνεπώς, το πράσινο τσάι παραμένει  πλούσιο σε κατεχίνες.


H παραγωγή του τσαγιού Oolong
είναι η «ενδιάμεση» μεταξύ αυτής του μαύρου & του πράσινου τσαγιού.. Τα φύλλα του φυτού υφίστανται ζύμωση αλλά για λιγότερο χρόνο από ότι για την παραγωγή του μαύρου τσαγιού. Το Oolong τσάι περιέχει φλαβονοειδή που βρίσκονται τόσο στο πράσινο, όσο και  μαύρο τσάι . Το χρώμα και η γεύση του βρίσκονται ανάμεσα στο χρώμα και στη γεύση του πράσινου και του μαύρου τσαγιού.

Λευκό Τσάι  :  
Το λευκό τσάι προέρχεται από τα μπουμπούκια  και μερικές φορές επίσης από τα νεαρά φύλλα του φυτού.  Δεν υφίσταται οξείδωση και τα μπουμπούκια πρέπει να προστατεύονται από το φως του ήλιου για να προληφθεί  ο σχηματισμός της χλωροφύλλης. Τα μπουμπούκια καλύπτονται με «ασημένια» υφάσματα, φτιαγμένα από λεπτές ίνες, προστατεύεται από το φως του ήλιου για να αποτραπεί ο  σχηματισμός της χλωροφύλλης. Η διαδικασία είναι λεπτή και επιτρέπει μια πιο λεπτή και φρουτώδη γεύση.
 
Το Λευκό τσάι παράγεται σε μικρότερη ποσότητα από ό, τι τα περισσότερα από τα άλλα είδη τσαγιού, και μπορεί συνεπώς να είναι πιο ακριβό,  από ό, τι το τσάι που προέρχεται  από το ίδιο φυτό, αλλά έχει υποβληθεί  σε άλλη επεξεργασία με άλλες μεθόδους


ΑΦΕΨΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ «ΤΣΑΙ», ΑΛΛΑ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ  ΑΠΟ ΑΛΛΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ CAMELIA SINENSIS


Τσάι Rooibos (κόκκινο τσάι)
Τσάι Rooibos είναι το φυτικό εκχύλισμα του φυτού  Rooibos Aspalathus linearis, που αναπτύσσεται κυρίως στο βορειοδυτικό ακρωτήριο της Νότιας Αφρικής.  Πρόκειται δηλαδή για άλλο ρόφημα και όχι για πραγματικό τσάι, αλλά έχει επικρατήσει η ονομασία Roibos tea ή Κόκκινο τσάι.  Το προϊόν είναι δημοφιλές στη Νότια Αφρική  από πολύ παλαιά, και τώρα καταναλώνεται σε πολλές χώρες.

Σε γενικές γραμμές παράγεται όπως το κανονικό μαύρο τσάι και τα φύλλα μετά την οξείδωση, δίνουν  το χαρακτηριστικό κόκκινο-καφέ χρώμα του «κόκκινου τσαγιού Rooibos».  Η γεύση του τσαγιού Rooibos συχνά περιγράφεται ως  «γλυκιά» με ελαφρά χαρακτηριστικά  «καρυδιού». Το τσάι Rooibos  παρασκευάζεται με τον ίδιο τρόπο όπως και το μαύρο τσάι.

Ελληνικό Τσάι του βουνού

Στην χώρα μας, αποκαλούμε Τσάι του βουνού, το φυτικό εκχύλισμα του φυτού Sideritis, που αναπτύσσεται σε χώρες γύρω από την Μεσόγειο ή κοντά στην Μεσόγειο

Στην Ελλάδα  αναπτύσσονται αυτοφυώς,  περίπου 17 είδη, τα γνωστότερα είναι:
•    τσάι βλάχικο (και στο Άγιο Όρος μπεττόνικα) (Sideritis athoa - Σιδερίτης η αθώα)
•    τσάι του Μαλεβού ή τσάι του Ταϋγέτου (Sideritis clandestina - Σιδερίτης η λαθραία)
•    μαλοτήρας ή καλοκοιμηθιά ειναι το τσάι της Κρήτης (Sideritis syriaca - Σιδερίτης η συριακή)
•    τσάι της Εύβοιας ή τσάι απ’ το Δέλφι (Sideritis euboea - Σιδερίτης η εύβοια)
•    τσάι του Ολύμπου (Sideritis scardica - Σιδερίτης η σκαρδική)
•    τσάι του Παρνασσού ή τσάι του Βελουχιού (Sideritis raeseri - Σιδερίτης του Ράσερ)    

Κοινό χαρακτηριστικό των ειδών αυτών αλλά και γενικά του γένους Sideritis L. είναι ότι πρόκειται για φυτά ιδιαίτερα προσαρμοσμένα για να επιβιώνουν σε απόκρημνες βραχώδεις περιοχές με υψόμετρο άνω των 1000 μέτρων.
Είναι ένα ρόφημα πολύ δημοφιλές στην Ελλάδα. Αναφέρεται, ότι ο Διοσκουρίδης το χρησιμοποιούσε σαν φάρμακο για την επούλωση πληγών που είχαν προκληθεί από σιδερένια αντικείμενα, και έτσι πήρε και το όνομα του. Λέγεται, ότι είναι χρήσιμο για την υγεία, χάρη στα φλαβονοειδή που περιέχει. Αναφέρεται ότι βοηθάει την πέψη, την τόνωση του οργανισμού , ότι έχει αντισηπτικές ιδιότητες και ότι συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΤΥΠΩΝ ΤΣΑΓΙΟΥ
Υπάρχουν διάφορα σκευάσματα τσαγιού διαθέσιμα, για τα οποία δεν ταιριάζει η  συνηθισμένη παραπάνω κατάταξη, για παράδειγμα

Το Pu-erh: Είναι τσάι που έχει υποστεί  διπλή ζύμωση. Αυτό το τσάι μπορεί να καταναλωθεί μέχρι και 50 χρόνια μετά την παραγωγή του.
Κίτρινο τσάι: Το τσάι αυτό  υποβάλλεται σε επεξεργασία παρόμοια με το πράσινο τσάι, αλλά με μια πιο αργή φάση ξήρανσης.
Το  Chong Cha : Το Chong Cha  παράγεται  από τους σπόρους των θάμνων του τσαγιού και όχι από τα φύλλα του.
Το Kukicha ή  Το τσάι του χειμώνα παράγεται, από κλαδιά και  από παλιά φύλλα που συλλέγονται  από το φυτό του τσαγιού κατά τη διάρκεια της περιόδου του « λήθαργου των δέντρων» , που ξηραίνονται/ψήνονται πάνω από  φωτιά.
Το  Lapsang ξηραίνεται με καύση πεύκου, έτσι ώστε να αναπτυχθεί μια δυνατή καπνιστή γεύση.
Το Rize Tea είναι ένα δυνατό μαύρο τσάι που παράγεται στην Τουρκία, με ξεχωριστή γεύση και ιδιαίτερη προετοιμασία, που συμπεριλαμβάνει και προθέρμανση.  Συχνά σερβίρεται με ζάχαρη.

Πηγή: foodbites.eu

Άλλα άρθρα σχετικά με: Τσάι








Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Kαλλιέργεια οπωροκηπευτικών στο διάστημα

    Μια ομάδα ερευνητών στη μικρή πόλη Τρόντχαϊμ της Νορβηγίας εργάζεται νυχθημερόν πάνω σε ένα πρότζεκτ που δεν μοιάζει...

  2. ΔΕΘ: για ποιούς είναι δωρεάν η είσοδος

    Οι διοργανωτές γιορτάζουν με αυτόν τον τρόπο τα ογδοηκοστά γενέθλια της έκθεσης, και προσφέρουν στους ...συνομηλίκους και στους...

  3. Ευρωκοινοβούλιο: ζητά αναγραφή θερμίδων στα ποτά

    Το ποτό παχαίνει και μάλιστα πολύ, εξ ου και η προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να πετύχει την αναγραφή...

  4. Μελάτα αυγά: τι πρέπει να γνωρίζουμε για λόγους υγείας

    Όλοι γνωρίζουν ότι τα αυγά περιέχουν σαλμονέλα, ένα επικίνδυνο βακτήριο που εξουδετερώνεται μόνο όταν τα μαγειρεύουμε καλά. Αλλά...

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Η Δάφνη: το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron