Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συνταγές για τα προϊόντα μας

Φυστίκια Αιγίνης: πως τα ψήνουμε

Φυστίκια Αιγίνης: πως τα ψήνουμε

Έχετε ψήσει φυστίκια ή συνήθως τα αγοράζετε έτοιμα; Αν έχετε φυστίκια από δικούς σας ανθρώπους τότε σίγουρα έχετε δοκιμάσει να ψήσετε. Η συνήθης πρακτική είναι να αποθηκεύουμε τα άψητα κελυφωτά φυστίκια σε μέρος δροσερό, χωρίς υγρασία (αν και κάποιοι τα αποθηκεύουν στο ψυγείο) και όποτε ετοιμαζόμαστε για γιορτές, να ψήνουμε μια ποσότητα 1-2 κιλών.

Τα ψημένα φυστίκια τα φυλάμε σε αεροστεγές βάζο, μακριά από υγρασία και αναδύουν ένα υπέροχο άρωμα ψημένου καρπού., κάθε φορά που ανοίγουμε το καπάκι. Ο ξερός ήχος όταν ανοίγουμε τα δύο κελύφη επιβεβαιώνει πως τα φυστίκια είναι στεγνά, χωρίς υγρασία.

Όταν λέμε ψημένα εννοούμε αλατισμένα, για να συνοδέψουν το ποτό μας. Όμως μπορούμε να ψήσουμε τα φυστίκια και χωρίς αλάτι, όπως είναι ωμά, για να βγάλουμε την υγρασία που έχουν και να ζωντανέψουμε το άρωμα και τη γεύση τους. Ακόμα και σε ένα μικρό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά, κουνώντας τα τακτικά, μπορούμε να το πετύχουμε και να βγάλουμε ζεστά φυστίκια στο τέλος ενός τραπεζιού, όταν δεν θέλουμε να σταματήσει η κουβέντα.

Βάζουμε τα φυστίκια σε λεκάνη με νερό που ίσα τα σκεπάζει, μαζί με χοντρό αλάτι και ξινό (ή λεμόνι). Τα άφηνουμε 3 ώρες για να ρουφήξουν το αλμυρό υγρό. Με την αναλογία που δίνουμε, δεν βγαίνουν ιδιαίτερα αλμυρά (όπως τα έτοιμα), είναι πολύ ευχάριστα να τα τρως. Αν θέλετε να τα κάνετε πιο αλμυρά, μην αυξήσετε την ποσότητα αλατιού αλλά μειώστε την ποσότητα νερού, να είναι μισοσκεπασμένα. Απλά θα φροντίζετε να τα ανακατεύετε πιο συχνά στη διάρκεια της παραμονής.

Το φυστίκι ρουφά το αλμυρό νερό και η στάθμη του νερού θα κατέβει. Φροντίστε να τα ανακατεύετε τακτικά. Θα τα σουρώσετε και θα τα αφήσετε να στεγνώσουν μόνα τους, όσο χρειαστεί. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να ψηθούν σωστά, μετά στο φούρνο. Εγω τα αφήνω μια νύχτα στη λαμαρίνα και τα ψήνω το πρωϊ.

Με ένα κιλό φυστίκια γεμίζετε τη μια λαμαρίνα του φούρνου, με 2 κιλά θα γεμίσετε και τις δύο και θα τις ψήσετε ταυτόχρονα στον αέρα.

Υλικά:
-1 κιλό φυστίκια
-3 κουταλιές γλυκού χοντρό αλάτι
-1 κουταλιά γλυκού ξινό

Εκτέλεση:
-Βάζουμε τα φυστίκια σε λεκάνη με νερό, ίσα να τα σκεπάζει και προσθέτουμε αλάτι και ξινό. Ανακατεύουμε κατα περιόδους, στη διάρκεια των τριών ωρών που θα μείνουν εκεί.
-Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε μια νύχτα (και περισσότερο, αν πάτε στη δουλειά το πρωϊ).
-Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ψεκάζουμε τα φυστίκια με λίγο νερό και τα πασπαλίζουμε με μια κουταλιά γλυκού ψιλό αλάτι.
-Ψήνουμε για 45λεπτά περίπου, φροντίζοντας να ανακατεύουμε τα φυστίκια για να μην ψηθούν μονόπλευρα. Χρησιμοποίησα το σύρμα των αυγών και με βόλεψε πολύ. Να προσέχετε ιδιαίτερα όσα φυστίκια βρίσκονται στις γωνίες της λαμαρίνας, αυτά αρπάζουν πιο γρήγορα.
-Στην αρχή ανακάτευα κάθε 10 λεπτά και μετά το πρώτο εικοσάλεπτο κάθε 5λεπτά. Να μην ξεχαστείτε προς το τέλος, μπορούν γρήγορα να καούν.
-Όταν είναι σωστά ψημένα τα φυστίκια παραμένουν ροδαλά, χρώμα που έχει τονιστεί ιδιαίτερα με το ξινό ή το λεμόνι. Όταν έχουν παραψηθεί έχουν γίνει καφέ.

Διατηρούνται για ένα μήνα, σε αεροστεγές δοχείο, σαν φρέσκα. Μπορείτε πάντα, να τα ζεστάνετε για να τα φρεσκάρετε, πριν το σερβίρισμα.

Πηγή:tastefull.gr
 

Άλλα άρθρα σχετικά με: Φιστικιά








Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Πληρωμές για τα φωτοβολταϊκά

    Ξεκίνησε η εξόφληση των τιμολογίων για παραγωγή Ιανουαρίου 2015Συγκεκριμένα, ο ΛΑΓΗΕ έδωσε νέες εντολές στις Τράπεζες για εξόφληση...

  2. Ήρθε ο Αύγουστος και τα ημερομήνια

    Ξεκινώντας ο Αύγουστος με το καλό,  μπορούμε να αρχίσουμε την παρατήρηση του καιρού   και να καταγράψουμε τά ημερομήνια...

  3. Τροφές κατά των ιώσεων

    Μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «British Medical Journal» κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ίσως δεν είναι...

  4. Η Πεταλούδα Μονάρχης

    Tα 41 χρόνια από την ανακάλυψη τηε κρυψώνας της πεταλούδας μονάρχη τιμάει με το σημερινό της doodle η...

Αυτό το γνωρίζατε;

Ήρθε ο Αύγουστος και τα ημερομήνια

Ήρθε ο Αύγουστος και τα ημερομήνια

Ξεκινώντας ο Αύγουστος με το καλό,  μπορούμε να αρχίσουμε την παρατήρηση του καιρού   και να καταγράψουμε τά ημερομήνια των 12 μηνών πού...

διαβάστε αναλυτικά »

Δραστηριότητες στον κήπο

Η πισίνα μας

Η πισίνα μας

Αυτή είναι η μικρή ιστορία της πισίνας, από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την υλοποίηση αυτού του παραδεισένιου χώρου, μια πρόκληση για...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Προστασία από τον ήλιο με φυσικά καλλυντικά

Προστασία από τον ήλιο με φυσικά καλλυντικά

Ο ήλιος άρχισε να καίει. Όσο ευχάριστος και αν είναι μετά τον χειμώνα, πρέπει να προστατεύσουμε το δέρμα μας. Μπορούμε στο σπίτι...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Οικονομικές και οικολογικές λύσεις για δροσιά το καλοκαίρι

Οικονομικές και οικολογικές λύσεις για δροσιά το καλοκαίρι

Κανείς δεν θέλει να ζεστένεται ή να καίγεται από τις υψηλές θερμοκρασίες κάποιες μέρες του καλοκαιριού και ειδικότερα τη νύχτα. Μπορείτε να...

διαβάστε αναλυτικά »

Καλοκαιρινός κήπος

Πώς θα «αναστήσουμε» τα φυτά μας μετά τις διακοπές

Πώς θα «αναστήσουμε» τα φυτά μας μετά τις διακοπές

Κάθε καλοκαίρι οι περισσότεροι γυρνούν από τις διακοπές και αντιμετωπίζουν δυσάρεστες εκπλήξεις στον κήπο ή στη βεράντα που συνήθως οφείλεται στο πότισμα.Τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Κήπος προσέλκυσης ζώων

Καλοκαίρι: πως θα προτατέψετε τον σκύλο σας από τη ζέστη

Καλοκαίρι: πως θα προτατέψετε τον σκύλο σας από τη ζέστη

Η ζέστη το καλοκαίρι επηρεάζει όχι μόνο τους ανθρώπους αλλά και τους σκύλους. Ο οργανισμός του είναι το ίδιο ευαίσθητος με τον...

διαβάστε αναλυτικά »

Καλοκαιρινός κήπος

Ο κήπος μας το καλοκαίρι

Ο κήπος μας το καλοκαίρι

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ο ελληνικός κήπος είναι στις δόξες του στα μέσα του καλοκαιριού. Αντίθετα, είναι μάλλον θλιβερός, κουρασμένος...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φρούτα του καλοκαιριού: ιδιότητες και θερμίδες

Φρούτα του καλοκαιριού: ιδιότητες και θερμίδες

Το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ και μας "κλείνει το μάτι" και τα χωράφια γεμίζουν με εύγευστα και χρωματιστά φρούτα. Τα φρούτα του...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron