Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συνταγές για τα προϊόντα μας » Βρώσιμων λουλουδιών & φυτών

Όμορφα και ... νόστιμα λουλούδια

Όμορφα και ... νόστιμα λουλούδια

Όταν επισκεφτείτε έναν ανθόκηπο, οι αισθήσεις σας ανταμείβονται αμέσως. Θα απολαύσετε το θέαμα που προσφέρουν τα χρώματα, τα σχήματα και τα περίπλοκα σχέδια των λουλουδιών. Θα οσφρανθείτε το άρωμά τους. Θα νιώσετε τη διαφορετική υφή των πετάλων τους. Αλλά τι γίνεται με την αίσθηση της γεύσης; Μπορείτε να χαρείτε και τη γεύση των λουλουδιών; Σε μερικές χώρες, οι άνθρωποι απολαμβάνουν τη γεύση εδώδιμων λουλουδιών εδώ και αιώνες. Αν έχετε κάποιο από τα παρακάτω λουλούδια στον ανθόκηπο ή στο λαχανόκηπό σας, ίσως να βρείτε και εσείς απολαυστική την εμπειρία.

Το Ρομαντικό Τριαντάφυλλο
Σε όλο τον κόσμο, το τριαντάφυλλο (γένος Ροδή) είναι προφανώς το γνωστότερο και πιο αγαπημένο λουλούδι. Εκτός από τα βασικά είδη, υπάρχουν χιλιάδες ανθρωποποίητα υβρίδια. Εφόσον η γεύση επηρεάζεται από παράγοντες όπως το έδαφος και η θερμοκρασία, είναι καλό να δοκιμάσετε ένα πέταλο του τριαντάφυλλου ή οποιουδήποτε άλλου λουλουδιού προτού αποφασίσετε να το χρησιμοποιήσετε ως τροφή. Πιθανότατα θα παρατηρήσετε ότι η βάση του πέταλου είναι κάπως πικρή. Αν συμβαίνει αυτό, κόψτε εκείνο το τμήμα, ή αν σερβίρετε ολόκληρο το λουλούδι, φάτε μόνο το εξωτερικό μέρος.

Ο κατάλογος των πιάτων που μπορούν να εμπλουτιστούν με τριαντάφυλλα είναι στην πραγματικότητα ατελείωτος. Δοκιμάστε τα σε σαλάτες, ίσως μαζί με κάποιο ελαφρύ τυρί και ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς. Χρησιμοποιήστε θρυμματισμένα πέταλα από κόκκινα τριαντάφυλλα ως επιπλέον υλικό στην αγαπημένη σας σάλτσα για να προσθέσει άρωμα και χρώμα. Και τι θα λέγατε να βάλετε λίγα ροδοπέταλα κομμένα σε λωρίδες πάνω από τη μακαρονάδα σας; Τα τριαντάφυλλα θα εμπλουτίσουν επίσης τη γεύση του παγωτού και του αγαπημένου σας αναψυκτικού.

Ο Κολοκυθοανθός
Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ο κολοκυθοανθός (Κουκούρβιτα η κολοκύνθη) χρησιμοποιούνταν ως τροφή στην Αμερική από το 16ο αιώνα, και φαίνεται ότι οι Ιθαγενείς Αμερικανοί έτρωγαν μόνο τα αρσενικά λουλούδια (εκείνα που αναπτύσσονται πάνω σε μακριούς και λεπτούς μίσχους) ώστε να επιτρέψουν στα θηλυκά (εκείνα που έχουν ένα πολύ μικρό κολοκύθι πίσω τους) να αναπαραχθούν. Προτού μαγειρέψετε τα λουλούδια, κόψτε τα εξωτερικά ακανθώδη φύλλα. Οι ύπεροι μπορούν είτε να αφαιρεθούν είτε να μείνουν. Το ήπιο άρωμα των κολοκυθοανθών ταιριάζει πολύ με το ελαιόλαδο, με το τρυφερό καλαμπόκι και με το ίδιο το κολοκύθι σε κύρια πιάτα και σε σούπες. Για πιο δυνατή γεύση, σοτάρετε τους ανθούς με λίγο κρεμμύδι, σκόρδο καθώς και βότανα και μπαχαρικά της προτίμησής σας. Μπορείτε επίσης να γεμίσετε τα λουλούδια με ένα μείγμα από τυρί, κρεμμύδι και βότανα. Κατόπιν κλείστε την άκρη τους και βουτήξτε τα σε ένα μείγμα από χτυπημένα ασπράδια αβγών στα οποία έχετε προσθέσει τους κρόκους. Τέλος, βυθίστε τους ανθούς σε τριμμένη φρυγανιά, τηγανίστε τους σε πολύ λάδι και απολαύστε την ξεχωριστή γεύση τους!

Ο Πολύχρωμος Πανσές των Κήπων
Οι δίχρωμοι ή τρίχρωμοι πανσέδες των κήπων (Viola wittrockiana) έχουν χαρακτηριστικές σκουρόχρωμες κηλίδες πάνω στα πέταλα οι οποίες τους δίνουν ασυνήθιστη εμφάνιση. Σύμφωνα με την Εγκυκλοπαίδεια Μπριτάνικα (Encyclopædia Britannica), ο πανσές των κήπων θεωρείται συνήθως μια καλλιεργημένη μορφή του άγριου πανσέ, ή αλλιώς του πανσέ των λιβαδιών (Βιόλα η τρίχρωμη), που έχει μοβ, άσπρο και κίτρινο χρώμα. Αυτό το αγριολούλουδο είναι επίσης εδώδιμο, αλλά σύμφωνα με το βιβλίο Εδώδιμα Λουλούδια—Από τον Κήπο στον Ουρανίσκο (Edible Flowers—From Garden to Palate), «μπορεί να είναι τοξικό σε μεγάλες ποσότητες». Εμπλουτίζει πολύ τη γεύση και την εμφάνιση τόσο της σαλάτας όσο και της φρουτοσαλάτας. Χρησιμοποιήστε ολόκληρο το λουλούδι, προσθέτοντάς το ακριβώς προτού το σερβίρετε και αφού πρώτα έχετε προσθέσει λαδόξιδο, αν χρειάζεται. Μπορείτε επίσης να το σερβίρετε πάνω στην αγαπημένη σας σούπα.

Ένα τρίτο εδώδιμο λουλούδι του γένους Βιόλα είναι ο κοινός μενεξές (Βιόλα η εύοσμος), ο οποίος ταιριάζει θαυμάσια με επιδόρπια και αναψυκτικά.  Κανένα άλλο λουλούδι του γένους Βιόλα δεν θεωρείται βρώσιμο.

Η Ζωηρή Ημεροκαλλίς
Τα μακριά, λεπτά, άφθονα φύλλα στη βάση της ημεροκαλλίδας (γένος Ημεροκαλλίς) είναι χαρακτηριστικά σε αυτό το φυτό. Το βραχύβιο λουλούδι της δεν πρέπει να συγχέεται με άλλα λουλούδια της ίδιας οικογένειας, των Λιλιίδων. Οι ημεροκαλλίδες, που το χρώμα τους ποικίλλει από κίτρινο μέχρι κόκκινο, χρησιμοποιούνται από παλιά στη μαγειρική. Αυτό το λουλούδι, ελαφρά μαγειρεμένο, μπορεί να σερβιριστεί ως λαχανικό. Κάτι άλλο που μπορείτε να κάνετε είναι να συνδυάσετε τα πέταλά του με υλικά της προτίμησής σας για να ετοιμάσετε έναν ελαφρύ πολτό και κατόπιν να τον τηγανίσετε. Γαρνίρετέ τα με ένα ολόκληρο λουλούδι.

Μερικά άλλα Εδώδιμα Λουλούδια
Το λουλούδι της γιούκας (γένος Γιούκα), το οποίο ευδοκιμεί ιδιαίτερα σε άνυδρα και ημιάνυδρα κλίματα, είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ασβέστιο. Φάτε μόνο τα πέταλα. Ίσως χρειαστεί να τα βράσετε λίγο για να φύγει η πικρή τους γεύση.

Τα άνθη λεμονιάς (Κίτρον η λεμονέα), τα άνθη πορτοκαλιάς (Κίτρον το σινικόν) και το λουλούδι της μέντας (γένος Mentha) ταιριάζουν θαυμάσια με αναψυκτικά, σαλάτες και επιδόρπια.

Χωρίς αμφιβολία, τα λουλούδια είναι ένα δώρο στις αισθήσεις μας και ένα σπουδαίο «συστατικό» για την απόλαυση της ζωής. Πραγματικά, μας παρέχουν επιπρόσθετους λόγους για να ευχαριστούμε τον στοργικό Δημιουργό μας.

ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ
Τοποθετήστε, από αρωματικά φυτά, ένα πέταλο ή ένα μικρό λουλούδι σε κάθε τμήμα της παγοθήκης σας προτού προσθέσετε εμφιαλωμένο ή φιλτραρισμένο νερό. Βάλτε το στην κατάψυξη ως συνήθως. Χρησιμοποιήστε αυτά τα παγάκια στο αναψυκτικό της προτίμησής σας.

ΖΑΧΑΡΩΜΕΝΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ
Χτυπήστε το ασπράδι ενός αβγού και αλείψτε ένα λεπτό στρώμα σε κάθε καθαρό, στεγνό λουλούδι με ένα λεπτό πινέλο. Αλείψτε καλά όλα τα πέταλα. Με μια σήτα πασπαλίστε προσεκτικά ζάχαρη άχνη πάνω στα πέταλα. Τινάξτε την επιπλέον ποσότητα και αφήστε τα λουλούδια να στεγνώσουν για αρκετές ώρες.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
-Μερικά λουλούδια είναι δηλητηριώδη. Εξακριβώστε με προσοχή ποια είναι τα εδώδιμα. Αν έχετε αμφιβολίες, μην τα δοκιμάσετε.
-Μην τρώτε κάποιο λουλούδι που έχει ραντιστεί με παρασιτοκτόνα ή οποιεσδήποτε άλλες χημικές ουσίες. (Αυτό συμβαίνει συχνά με λουλούδια αγορασμένα από ανθοπώλες, ανθοκομικά κέντρα και μερικά φυτώρια.) Να τρώτε μόνο λουλούδια από φυτά βιολογικής καλλιέργειας που αναπτύσσονται μακριά από δρόμους.
-Άτομα τα οποία έχουν άσθμα ή αλλεργίες που προκαλούνται από φυτά δεν πρέπει να τρώνε λουλούδια.
- Όπως συμβαίνει και με τα φρούτα και τα λαχανικά, τα λουλούδια πρέπει να πλένονται και να απολυμαίνονται, ιδιαίτερα αν πρόκειται να φαγωθούν ωμά.

Πηγή:http://wol.jw.org/el

Άλλα άρθρα σχετικά με: Τριανταφυλλιά, Πανσέδες, Κολοκυθάκι








Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Το φθινόπωρο είναι ευεργετικό για την υγεία

    Το φθινόπωρο, έστω και χωρίς πρωτοβρόχια και κίτρινα φύλλα στα δέντρα, έχει καταφθάσει και απόδειξη αυτού η ελαφριά...

  2. Στην Ινδία δημιουργία νέων δασών

    Σχέδια επενδύσεων ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία νέων δασών, ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Δασών και Κλιματικής...

  3. Δημόσια διαβούλευση για την προστασία του Ασωπού

    Δημόσια διαβούλευση για την προστασία του Ασωπού ποταμού ξεκινάει από σήμερα η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Σύμφωνα με τον...

  4. Δημιουργήστε τα δώρα των Χριστουγέννων

    Φέτος, δείτε το θέμα των χριστουγεννιάτικων δώρων στους φίλους και στους συγγενείς σας από διαφορετική οπτική. Γιορτές χωρίς...

Λουλούδια & φυτά σε γλάστρα

Φυτό κατάλληλο για γραφείο

Φυτό κατάλληλο για γραφείο

Θέλετε να αγοράσετε ένα όμρφο φυτό για το γραφείο αλλά δεν ξέρετε ποιό;  Βάλε κέντια στον χώρο σας! Κομψή, αεράτη, επιβλητική, η...

διαβάστε αναλυτικά »

Βασικές αρχές σχεδιασμού στυλ

Τί στυλ κήπου να δημιουργήσω;

Τί στυλ κήπου να δημιουργήσω;

Η σχεδίαση του κήπου μας μπορεί πρωτότυπα να βασιστεί σε ένα συγκεκριμένο θέμα, το οποίο μπορεί να αποτελεί προϊόν φαντασίας ή κάποια...

διαβάστε αναλυτικά »

Φθινοπωρινός κήπος

Άρωμα φθινοπώρου στον κήπο μας

Άρωμα φθινοπώρου στον κήπο μας

Άρωμα φθινοπώρου στον κήπο και το μπαλκόνι μας, με την σωστή φροντίδα. ΟρτανσίαΗ ορτανσία είναι μια πολύ παλιά «γνωστή» του Ελληνα κηπουρού. Κατάγεται...

διαβάστε αναλυτικά »

Βιολογική φροντίδα κήπου

Προστασία φυτών με βιολογικό τρόπο

Προστασία φυτών με βιολογικό τρόπο

Σε μια βιολογική καλλιέργεια, είναι φυσικό η προστασία των φυτών από τα διάφορα βλαβερά παράσιτα να γίνεται με βιολογικά μέσα.  Η εφαρμογή...

διαβάστε αναλυτικά »

Φωτισμός κήπου

Βασικές αρχές σχεδιασμού φωτισμού ανάδειξης εξωτερικών χώρων

Βασικές αρχές σχεδιασμού φωτισμού ανάδειξης εξωτερικών χώρων

Βασικό στοιχείο της διαδικασίας σχεδιασμού του εξωτερικού φωτισμού είναι η επιλογή των περιοχών και των στοιχείων του χώρου (κήποι, πέργκολες, γλυπτά, κατασκευές,...

διαβάστε αναλυτικά »

Βασικές τεχνικές – συμβουλές

Φτιάξτε βιοδιασπώμενες γλάστρες

Φτιάξτε βιοδιασπώμενες γλάστρες

Η κατασκευή βιοδιασπώμενων γλαστρών από εφημερίδα είναι μια αρκετά απλή υπόθεση και μια εναλλακτική λύση από τις αγοραστές γλάστρες. Όχι μόνο κάνετε...

διαβάστε αναλυτικά »

Βασικές τεχνικές – συμβουλές

Για γρήγορη ανάπτυξη των δέντρων

Για γρήγορη ανάπτυξη των δέντρων

Όλα τα φυτά χρειάζονται "τον χρόνο τους" για να μεγαλώσουν. Υπάρχει όμως, ένας παραδοσιακός τρόπος με τον οποίο μπορούμε πολύ εύκολα τα δέντρα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron