Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συνταγές για τα προϊόντα μας » Ψωμί

Ψωμί πολύσπορο

Ψωμί πολύσπορο

Νόστιμο, σπιτικό πολύσπορο ψωμί. Και θα μυρίσει όμορφα το σπίτι!

Υλικά (για μια μεγάλη φραντζόλα)
-300 γραμμ. (1¼ φλιτζ.) κρύο νερό
-20 γραμμ. (2 κ.σ.) σουσάμι
-20 γραμμ. (2 κ.σ.) λιναρόσπορο
-20 γραμμ. (2 κ.σ.) φαγόπυρο σε κόκκους ή καβουρδισμένο(σε καταστήματα με βιολογικά και σε μεγάλα σουπερμάρκετ)
-20 γραμμ. (2 κ.σ.) ηλιόσπορους, ελαφρά καβουρδισμένους (προαιρετικά)
-500 γραμμ. (4 φλιτζ.) αλεύρι ολικής αλέσεως
-10 γραμμ. (2 κ.γ.) αλάτι
-8 γραμμ. νωπή μαγιά ή 4 γραμμ. (1¼ κ.γ.) ξηρή μαγιά
-80 γραμμ. (⅓ φλιτζ.) χλιαρό νερό

Εκτέλεση
1. Ρίχνετε το κρύο νερό και τους σπόρους σε μπολ και ανακατεύετε. Αυτό είναι το υγρό μείγμα. Το σκεπάζετε με ένα μικρότερο, αναποδογυρισμένο μπολ. Το αφήνετε σε δροσερό σημείο αποβραδίς.
2. Την επόμενη μέρα, βγάζετε το υγρό μείγμα από το ψυγείο. Χρησιμοποιείτε το μικρότερο μπολ για να αναμείξετε το αλεύρι και το αλάτι. Αυτό είναι το ξηρό μείγμα.
3. Ρίχνετε τη μαγιά σε μικρό μπολ. Προσθέτετε το χλιαρό νερό και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί.
4. Αναμειγνύετε το μείγμα μαγιάς με το υγρό μείγμα, κατόπιν προσθέτετε το ξηρό μείγμα και το ζυμώνετε με το χέρι μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Σκεπάζετε με το μικρότερο μπολ όπου ετοιμάσατε το ξηρό μείγμα. Το αφήνετε κατά μέρος για 10'.
5. Μετά από 10', η ζύμη είναι έτοιμη για ζύμωμα. Αφήνοντάς την στο μπολ, τραβάτε τη ζύμη από την άκρη και τη διπλώνετε στο κέντρο. Περιστρέφετε το μπολ και επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία σε άλλο μέρος της ζύμης. Επαναλαμβάνετε 8 φορές. Όλη η διαδικασία πρέπει να πάρει 10'' και η ζύμη θα αρχίσει να σφίγγει.
6. Ξανασκεπάζετε το μπολ και το αφήνετε κατά μέρος για 10'.
7. Επαναλαμβάνετε τα Βήματα 5 και 6 δύο φορές, μετά ξανά το Βήμα 5. Σκεπάζετε το μπολ και αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα.
8. Χτυπάτε τη ζύμη με τις γροθιές.
9. Αλευρώνετε ελαφρά την επιφάνεια εργασίας. Τοποθετείτε τη ζύμη στην επιφάνεια. Διπλώνετε τη μία άκρη της ζύμης στο κέντρο. Διπλώνετε την απέναντι άκρη στο κέντρο.
10. Τώρα τυλίγετε τη ζύμη σε ρολό περίπου δύο φορές το μήκος του ταψιού.
11. Πλάθετε το ρολό σε αναποδογυρισμένο «υ».
12. Πλέκετε τα 2 κορδόνια μαζί, μετά τοποθετείτε τη ζύμη στο προετοιμασμένο ταψί.
13. Πασπαλίζετε το ψωμί με λίγο αλεύρι. Το σκεπάζετε και το αφήνετε να φουσκώσει, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου για 45'.
14. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 240° C. Τοποθετείτε ένα ταψί στον πάτο του φούρνου. Γεμίζετε ένα φλιτζάνι με νερό και το αφήνετε κατά μέρος.
15. Τοποθετείτε το φουσκωμένο ψωμί στον προθερμασμένο φούρνο. Ρίχνετε το φλιτζάνι νερό στο ζεστό ταψί και χαμηλώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 220° C. Ψήνετε το ψωμί περίπου για 30' ή μέχρι να ροδίσει.

Πηγή:www.elle.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Τριώδιο - απόκριες: παράδοση και διατροφή

    Τελώνου και Φαρισαίου και αρχή ... τριωδίου! Τι είναι το Τριώδιο;Τριώδιο είναι το βιβλίο της Εκκλησιαστικής Ακολουθίας των ύμνων...

  2. Πράσινους παπαγάλους γέμισε η Αθήνα

    Και έτσι ξαφνικά η Αθήνα, ακόμα και το κέντρο της, απέκτησε αποικία παπαγάλων! Όλοι τους, έχουν ένα εκπληκτικό...

  3. Αναγνωρίζει το χαλασμένο κρέας αισθητήρας του ΜΙΤ

    Χημικοί του ΜΙΤ ανέπτυξαν έναν χαμηλού κόστους, φορητό αισθητήρα που... μπορεί να ανιχνεύει αέρια που εκπέμπονται από κρέας...

  4. Αρνί ή κατσίκι για το Πασχαλινό τραπέζι;

    Η διατροφική αξία του αρνιού στο πασχαλινό τραπέζι. Το πασχαλινό τραπέζι, εκτός από γεύση και εμφάνιση, καλό είναι...

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Η Δάφνη: το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron