Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συνταγές για τα προϊόντα μας » Ψωμί

Σοκολατόψωμο με σταφίδες

Σοκολατόψωμο με σταφίδες

Έχετε δοκιμάσει σοκολατόψωμο με σταφίδες; Πάρα πολύ νόστιμο!

Υλικά (για μια μεγάλη φραντζόλα)
-200 γραμμ. (1⅓ φλιτζ.) κορινθιακές σταφίδες
-80 γραμμ. (⅔ φλιτζ.) σοκολάτα γάλακτος ή υγείας, σε κομματάκια
-330 γραμμ. (2⅔ φλιτζ.) σκληρό άσπρο αλεύρι ή αλεύρι για ψωμί
-8 γραμμ. (1½ κ.γ.) αλάτι
-20 γραμμ. (2½ κ.σ.) σκόνη κακάο
-170 γραμμ. (⅔ φλιτζ.) άσπρο προζύμι
-250 γραμμ. (1 φλιτζ.) χλιαρό νερό

Εκτέλεση
1. Ανακατεύετε τις κορινθιακές σταφίδες και τη σοκολάτα σε μπολ και τα αφήνετε κατά μέρος.
2. Ανακατεύετε το αλεύρι, το αλάτι και τη σκόνη κακάο σε (μικρότερο) μπολ. Αυτό είναι το ξηρό μείγμα.
3. Σε (μεγαλύτερο) μπολ, αναμειγνύετε το προζύμι και το νερό. Αυτό είναι το υγρό μείγμα.
4. Προσθέτετε το ξηρό μείγμα και το μείγμα σοκολάτας στο υγρό μείγμα. Αναμειγνύετε μέχρι να ενσωματωθούν.
5. Σκεπάζετε με το μπολ όπου είχατε ετοιμάσει το ξηρό μείγμα και το αφήνετε κατά μέρος για 10'.
6. Μετά από 10', αφήνοντας την ζύμη στο μπολ, τραβάτε τη ζύμη από την άκρη και τη ζουλάτε στο κέντρο. Περιστρέφετε το μπολ λίγο και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με άλλη άκρη της ζύμης. Επαναλαμβάνετε άλλες 8 φορές. Όλη η διαδικασία πρέπει να διαρκέσει περίπου 10'' και η ζύμη θα αρχίσει να αντιστέκεται.
7. Ξανασκεπάζετε το μπολ και το αφήνετε κατά μέρος για 10'.
8. Επαναλαμβάνετε τα Βήματα 6 και 7 δύο φορές, μετά ξανά το Βήμα 6. Σκεπάζετε το μπολ και αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα.
9. Όταν η ζύμη έχει διπλασιαστεί σε όγκο, τη χτυπάτε με τις γροθιές για να ελευθερώσετε τον αέρα.
10. Αλευρώνετε ελαφρά την επιφάνεια εργασίας. Τοποθετείτε την μπάλα ζύμης στην αλευρωμένη επιφάνεια.
11. Χωρίζετε τη ζύμη σε 2 ίσα κομμάτια και τα πλάθετε σε μπάλες.
12. Αλευρώνετε το καλάθι. Τοποθετείτε μέσα τις 2 μπάλες ζύμης σφιχτά τη μία δίπλα στην άλλη.
13. Αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει μέχρι σχεδόν να διπλασιαστεί σε όγκο. Αυτό θα χρειαστεί 3 με 6 ώρες.
14. Περίπου 20' πριν από το ψήσιμο, προθερμαίνετε τον φούρνο στους 240° C. Τοποθετείτε ένα ταψί στον πάτο του φούρνου για να ζεσταθεί. Γεμίζετε ένα φλιτζάνι με νερό και το αφήνετε κατά μέρος.
15. Όταν η ζύμη έχει διπλασιαστεί, τη βγάζετε από το καλάθι και τη βάζετε στο ξύλινο φτυάρι ή την προετοιμασμένη λαμαρίνα. Πασπαλίζετε το ψωμί με λίγο αλεύρι. Χαράζετε χιαστί την επιφάνεια της ζύμης με κοφτερό, οδοντωτό μαχαίρι.
16. Τοποθετείτε το ψωμί στον προθερμασμένο φούρνο πάνω στη λαμαρίνα, ή, αν χρησιμοποιείτε πέτρα ψησίματος, το μεταφέρετε από το ξύλινο φτυάρι στη ζεστή πέτρα. Ρίχνετε το νερό στο ζεστό ταψί και χαμηλώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 220° C.
17. Ψήνετε το ψωμί περίπου για 30' ή μέχρι να πάρει καφέ χρώμα.
18. Για να ελέγξετε ότι έχει ψηθεί καλά, αναποδογυρίζετε το ψωμί και το χτυπάτε ελαφρά στο κάτω μέρος - αν ακούγεται κούφιο, είναι έτοιμο. Το αφήνετε σε σχάρα για να κρυώσει.

Πηγή:www.elle.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Πόσο χρήσιμο είναι ένα παγάκι!

    Μπορεί να έχετε συνδέσει στο μυαλό σας τα παγάκια με ένα κρύο ρόφημα αλλά οι χρήσεις τους είναι...

  2. Τα δάση του πλανήτη

    Με τον ανθρώπινο πληθυσμό να αυξάνεται, τα δάση του πλανήτη συνεχίζουν να συρρικνώνονται. Όμως τα τελευταία 25 χρόνια...

  3. Aπό το Μελισσοκομικό Συν/σμό Χίου νέα μονάδα τυποποίησης μελιού

    Σε εκσυγχρονισμό – μετεγκατάσταση της μονάδας τυποποίησης μελιού θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα ο Αγροτικός – Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός...

  4. Από τον OHE: Ανησυχητική η κατάσταση για τα ψάρια της Μεσογείου

    Η κατανάλωση ψαριών σε παγκόσμιο επίπεδο ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 20 κιλά ανά άτομο ανά χρόνο, ωστόσο...

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Η Δάφνη: το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron