Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συνταγές για τα προϊόντα μας » Κρέατος και κύριου πιάτου

Πατέ με κοτόπουλο, μανιτάρια, χόρτα και φρέσκο κάρδαμο

Πατέ με κοτόπουλο, μανιτάρια, χόρτα και φρέσκο κάρδαμο

Νόστιμο ορεκτικό ή κύριο πιάτο με λίγες θερμίδες. Κόψτε κάθε φόρμα σε 12 φέτες. Η κάθε φέτα έχει περίπου 95 θερμίδες. Συνοδέψτε με πράσινη σαλάτα και φρυγανισμένο ψωμί, κατά προτίμηση ολικής άλεσης.

Υλικά. Για 10-12 άτομα (2 μακριές φόρμες)
-3 κουταλιές ελαιόλαδο
-1 φλιτζάνι κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-300 γραμμ. μανιτάρια κομμένα σε μικρά κομμάτια (δείτε σημείωση)
-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
-1 μάτσο φύλλα σέσκουλα ή σπανάκι καθαρισμένα (περίπου 1/2 κιλό), κομμένα σε λουρίδες 2 εκ. περίπου
-1 1/4 κιλά φιλέτο στήθος ή μπούτι κότας, χωρίς πέτσες, λειωμένο στο μπλέντερ για να πάρετε κιμά
-1/4 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
-1/4 φλιτζάνι φύλλα κάρδαμο ψιλοκομμένα, και επιπλέον αν θέλετε για το σερβίρισμα
-1 ολόκληρο αβγό και 2 ασπράδια, ελαφρά χτυπημένα μαζί
-1/2 φλιτζάνι ψίχουλα από μπαγιάτικο ψωμί ολικής ή 8άσπορο
-3 κουταλιές σούπας κάππαρη, στραγγισμένη και ψιλοκομμένη ή λειωμένη στο μπλέντερ
-4 χοντρές φέτες καπνιστό φιλέτο γαλοπούλα κομμένες σε μικρά κυβάκια
-Αλάτι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
-Βάλτε 1 κουταλιά λάδι σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι για 4-5 λεπτά, ανακατώνοντας. Μόλις αρχίσει να παίρνει χρώμα βάλτε και τα μανιτάρια στο τηγάνι και σοτάρετε 7-8 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν οι χυμοί τους και να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Βάλτε το σκόρδο και γυρίστε 1-2 φορές. Προσθέστε και τα σέσκουλα ή σπανάκι στο τηγάνι και σοτάρετε ανακατώνοντας, μέχρι να μαραθούν.
-Κατεβάστε από τη φωτιά και αφήστε το μίγμα να κρυώσει.
Σε γαβάθα ανακατώστε το κρύο μίγμα με τα σέσκουλα, τον κιμά του κοτόπουλου, τον άνηθο, το κάρδαμο, τα αβγά, τα ψίχουλα, την κάππαρη, την καπνιστή γαλοπούλα, λίγο αλάτι και μπόλικο πιπέρι.
-Τηγανίστε 1 κουτ. γλυκού από το μίγμα και δοκιμάστε για να διορθώσετε τη γεύση.
-Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
-Αλείψτε καλά με λάδι 2 μακρουλές φόρμες (μήκους 30 εκ. περίπου, κατά προτίμηση με αντικολλητική επίστρωση) και βάλτε το μισό από το μίγμα στην καθεμιά. Σκεπάστε με διπλό αλουμινόχαρτο και ψήστε για 30 λεπτά. Χαμηλώστε το φούρνο στους 160 βαθμούς και ψήστε άλλα 15 λεπτά. -Βγαλτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίστε να ψήνετε ακόμα 20-30 λεπτά, να ροδίσει από πάνω το πατέ.
-Βγάλτε από το φούρνο και αφήστε να κρυώσει τελείως το πατέ. Βάλτε το στο ψυγείο να μείνει τουλάχιστον μια νύχτα, προτού να το κόψετε για να το σερβίρετε, στολίζοντας με κλωνάρια κάρδαμο.

Σημείωση: Αν θέλετε, προσθέστε μια χούφτα ξερά άγρια μανιτάρια πορτσίνι που θα τα μουσκέψετε για 20 λεπτά σε λίγο ζεστό νερό. Ψιλοκόψτε τα και βάλτε τα μαζί με το νερό όπου μούσκεψαν στο τηγάνι με τα άλλα μανιτάρια.

Πηγή:www.protagon.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Κάρδαμο, Σπανάκι








Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Αυξάνεται ο πληθυσμός των αρκούδων στην Ελλάδα

    Αύξηση παρουσιάζεται στον πληθυσμό των αρκούδων στη χώρα μας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρώτης συστηματικής τριετούς έρευνας...

  2. Ποιες οι συνέπειες της ανόδου της θερμοκρασίας;

    Αν δεν αναληφθεί δράση, οι κλιματολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι οι θερμοκρασίες μπορεί να ανέβουν ακόμη και κατά 5...

  3. Νηστεία της σαρακοστής: βοηθάει το πνεύμα και το σώμα μας

    Λίγο μετά τις καταχρήσεις και τα πλούσια φαγητά της μακράς εορταστικής περιόδου (Χριστούγεννα και Απόκριες) έρχεται η Σαρακοστή...

  4. Μεγάλο Σάββατο: Έθιμα και άλλα

    Το Μεγάλο Σάββατο, οι πιστοί αρχίζουν να προετοιμάζονται για το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης. Ήδη από το πρωί...

Αυτό το γνωρίζατε;

Τροφές του χειμώνα που θα σας βοηθήσουν να αδυνατίσετε!

Τροφές του χειμώνα που θα σας βοηθήσουν να αδυνατίσετε!

Ας δούμε τις τροφές της εποχής που θα σε βοηθήσουν να αδυνατίσεις...Το ήξερες πως αν διαλέγεις τα τρόφιμα που βάζεις στο τραπέζι...

διαβάστε αναλυτικά »

Σχεδιασμός κήπου άγριας φύσης

Σαλιγκάρια στον κήπο; υπάρχουν λύσεις!

Σαλιγκάρια στον κήπο; υπάρχουν λύσεις!

Σίγουρα κάποιοι αηδιάζουν με την εικόνα τους και άλλοι πάλι λιγουρεύονται στην λέξη… σαλιγκάρι! Αν λοιπόν, έχει γεμίσει ο κήπος ή τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Λουλούδια & φυτά σε γλάστρα

Φυτό κατάλληλο για γραφείο

Φυτό κατάλληλο για γραφείο

Θέλετε να αγοράσετε ένα όμρφο φυτό για το γραφείο αλλά δεν ξέρετε ποιό;  Βάλε κέντια στον χώρο σας! Κομψή, αεράτη, επιβλητική, η...

διαβάστε αναλυτικά »

Βασικές αρχές σχεδιασμού στυλ

Τί στυλ κήπου να δημιουργήσω;

Τί στυλ κήπου να δημιουργήσω;

Η σχεδίαση του κήπου μας μπορεί πρωτότυπα να βασιστεί σε ένα συγκεκριμένο θέμα, το οποίο μπορεί να αποτελεί προϊόν φαντασίας ή κάποια...

διαβάστε αναλυτικά »

Βιολογική φροντίδα κήπου

Προστασία φυτών με βιολογικό τρόπο

Προστασία φυτών με βιολογικό τρόπο

Σε μια βιολογική καλλιέργεια, είναι φυσικό η προστασία των φυτών από τα διάφορα βλαβερά παράσιτα να γίνεται με βιολογικά μέσα.  Η εφαρμογή...

διαβάστε αναλυτικά »

Βασικές τεχνικές – συμβουλές

Φτιάξτε βιοδιασπώμενες γλάστρες

Φτιάξτε βιοδιασπώμενες γλάστρες

Η κατασκευή βιοδιασπώμενων γλαστρών από εφημερίδα είναι μια αρκετά απλή υπόθεση και μια εναλλακτική λύση από τις αγοραστές γλάστρες. Όχι μόνο κάνετε...

διαβάστε αναλυτικά »

Βασικές τεχνικές – συμβουλές

Για γρήγορη ανάπτυξη των δέντρων

Για γρήγορη ανάπτυξη των δέντρων

Όλα τα φυτά χρειάζονται "τον χρόνο τους" για να μεγαλώσουν. Υπάρχει όμως, ένας παραδοσιακός τρόπος με τον οποίο μπορούμε πολύ εύκολα τα δέντρα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron