Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συνταγές για τα προϊόντα μας » Πίτες

Πίτσα με ελαιόλαδο, φρέσκια ντομάτα, ρίγανη και πιπεριές

Πίτσα με ελαιόλαδο, φρέσκια ντομάτα, ρίγανη και πιπεριές

Νόστιμη σπιτική πίτσα με ελαιόλαδο, φρέσκια ντομάτα, ρίγανη και πιπεριές. Μην παραλείψετε τη φρέσκια ρίγανη στο τέλος, η σπιρτάδα της δένει θαυμάσια με τη γλυκιά ντομάτα και ταιριάζει στις ομοϊδεάτισσες πιπεριές, κι αν σας αρέσουν τα ελαφρώς πικάντικα, μπορείτε να προσθέσετε είτε στη σάλτσα μια μικρή καυτερή πιπερίτσα είτε μια πρέζα μπούκοβο πριν το ψήσιμο.

Προετοιμασία: 20 λεπτά απασχόλησης ή 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου όλα μαζί (με τα φουσκώματα αλλά χωρίς βιασύνες). Κάντε τη σάλτσα και την προθέρμανση του φούρνου όσο φουσκώνει η ζύμη. Εύκολη συνταγή.

Υλικά (για 4 ατομικές πίτσες των 25 εκατ. ή 2 μεγάλες)
για τη ζύμη
-2 1/2 κ.σ. φρέσκια μαγιά (25 γραμ.) ή 1 1/2 κ.σ. ξερή (σε φακελλάκι)
-300 ml ζεστό νερό
-1 πρέζα ζάχαρη
-1 κ.γ. αλάτι
-450 γραμ. αλεύρι κατά προτίμηση σκληρό
-30 ml ελαιόλαδο

για τη σάλτσα και την επιφάνεια
-400 γραμ. ντομάτες ψιλοκομμένες ή οι αντίντοιχες σε κουτί
-150 ml χυμό ντομάτας (ή πασάτα)
-1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
-2 κ.γ. ρίγανη και 1 κ.γ. θυμάρι
-1 φύλλο δάφνης
-αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

-40 ml ελαιόλαδο και έξτρα για το σερβίρισμα
-3-4 μικρές ντομάτες σε φέτες, χωρίς τα σπόρια
-4 πράσινες πιπεριές κέρατα (ή πράσινες και κόκκινες (περί τα 200 γραμ.), χωρίς τα σπόρια, κομμένες σε ροδέλες
-φρέσκια ρίγανη και ξερή
-250 γραμ. μοτσαρέλα σε μικρούς κύβους
-200 γραμ. φέτα σε μικρούς κύβους

Εκτέλεση:

Ετοιμάζετε τη ζύμη: Ρίχνετε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο ζεστό νερό και αφήνετε το μείγμα να αφρίσει (5-10 λεπτά). Βάζετε το αλάτι και τα 3/4 της ποσότητας του αλευριού στο μίξερ (με τις λεπίδες), το βάζετε σε λειτουργία και ρίχνετε σταδιακά το μείγμα νερού-μαγιάς και το ελαιόλαδο. Αφήνετε το μηχάνημα να δουλεύει μέχρι να δείτε ότι η ζύμη διαμορφώνεται σε 1 ή 2 μπάλες.

Σταματάτε το μίξερ και ελέγχετε αν η ζύμη κολλάει πολύ. Αν ναί, προσθέτετε λίγο ακόμη αλεύρι και το επαναλειτουργείτε μέχρι να ενσωματωθεί. Μεταφέρετε τη ζύμη σε αλευρωμένη (με αλεύρι από την υπόλοιπη ποσότητα) επιφάνεια, την ζυμώνετε για 2-3 λεπτά και την κάνετε μπάλα.

Λαδώνετε ελαφρά ένα μπολ, τοποθετείτε μέσα τη ζύμη και σκεπάζετε με μια νοτισμένη, πάνινη, καθαρή πετσέτα κουζίνας. Την αφήνετε έτσι σκεπασμένη σε ζεστό μέρος και μακριά από αέρηδες για 40-50 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Για να ελέγξετε αν η ζύμη έχει φουσκώσει αρκετά, πιέστε την με τα δυο δάχτυλα. Αν είναι έτοιμη, τα σημάδια θα μείνουν.

Σημείωση: Ο φούρνος της κουζίνας είναι ένα ασφαλές μέρος αν δεν υπάρχει άλλο ζεστό. Στις κρύες εποχές, ανάψτε τον για 10 λεπτά στους 150-160 βαθμούς C πριν το ζύμωμα, σβήστε τον στη συνέχεια και τοποθετείστε μέσα το μπολ. Eναλλακτικά, κρατήστε μια ομοιόμορφη χαμηλή θερμοκρασία περί τους 40 βαθμούς C σε όλη τη διάρκεια του φουσκώματος.

Αφαιρείτε την πετσέτα, ρίχνετε μια κανονική μπουνιά στη ζύμη (ναι, ακριβώς  εννοείται πως σοβαρολογώ) ώστε να φύγει ο αέρας.

Την ξαναζυμώνετε για 1-2 λεπτά και την μοιράζεται στα 2 ή στα 4 κομμάτια-μπάλες, ανάλογα με το αν θέλετε να κάνετε ατομικές ή 2 μεσαίες.

Ανοίξτε με τον πλάστη κυκλικούς δίσκους διαμέτρου 25 εκατ. (για τις ατομικές) και πάχους 5-7 χιλ. πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Αν χρησιμοποιείτε ειδικά ταψάκια για πίτσα, μπορείτε να ανοίξετε το φύλλο περί τα 7 χιλ. μεγαλύτερο, ώστε η περίμετρος να καλύπτει το ανασηκωμένο τελείωμα του ταψιού και γυρίστε τη ζύμη σαν στρίφωμα (προς τη μεριά του ταψιού) αν θέλετε να φουσκώνει κάπως γύρω-γύρω. Αν χρησιμοποιείτε μεγαλύτερο ταψί, πιέστε με τα δάκτυλα από το κέντρο προς την περίμετρο. Λαδώστε ελαφρώς τα ταψάκια πριν μεταφέρετε πάνω τους τη ζύμη.

Η ζύμη είναι πια έτοιμη να δεχθεί τα υπόλοιπα υλικά.

Ετοιμάζετε τη σάλτσα (όσο φουσκώνει η ζύμη): Βάζετε τα 6 πρώτα υλικά σε κατσαρόλι και μέτρια φωτιά. Σκεπάζετε και μόλις αρχίσουν να βράζουν, αφαιρείτε το καπάκι και χαμηλώνετε τη φωτιά. Σιγομαγειρεύετε έτσι για 20 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας 2-3 φορές, μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220 βαθμούς C (να έχει πιάσει τη θερμοκρασία 15 λεπτά πριν βάλετε την πίτσα).

Βάζετε τη σάλτσα ντομάτας πάνω στη ζύμη και την απλώνετε με κουτάλι ομοιόμορφα. Βάζετε με πινέλο λίγο λάδι ολόγυρα στην περίμετρο κάθε πίτσας. Μοιράζετε πάνω τους τα φετάκια της ντομάτας, τις πιπεριές και το τυρί ή κάνετε -όπως εμείς- την μία με μοτσαρέλα και την άλλη με φέτα. Προσθέτετε την ξερή ρίγανη και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και πιπέρι και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα η επιφάνεια.

Σερβίρισμα: Προσθέστε τα φυλλαράκια της φρέσκιας ρίγανης, από μία λεπτούτσικη γραμμή ωμού ελαιόλαδου και κατευθείαν στο τραπέζι.


Πηγή: argolidatora.blogspot.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Όμορφα πασχαλινά αυγά χωρίς κόλλα, με ασπράδι.

    Το decoupage με χαρτοπετσέτα, ρυζόχαρτα, διακοσμητικά χαρτιά κλπ. είναι ένας από τους απλούστερους τρόπους και για να την...

  2. Καρναβάλι: Τα φαγητά σε διάφορες χώρες

    Τα φαγητά του καρναβαλιού εκφράζουν την ψυχή του κάθε τόπου και συχνά οι ρίζες τους φτάνουν πολύ πίσω...

  3. Και το γάλα σε αναμονή

    Ένα γάλα περιμένει πλέον, σε όλα τα μικρά καταστήματα διατροφής και φούρνους της Κοζάνης, όσους δεν μπορούν να...

  4. Η άνοιξη σε ένα ... μπουκάλι

    Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Ένα μπουκάλι, όμως; Ώρα να δεις τα μπουκάλια αναψυκτικών, ποτών, ακόμη και...

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Η Δάφνη: το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron