Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συνταγές για τα προϊόντα μας » vegan και νηστίσιμα

Ιμάμ Μπαϊλντί

Ιμάμ Μπαϊλντί

Υλικά:

  • 8 μέτριες μελιτζάνες τσακώνικες (μακρόστενες) ή μικρές φλάσκες
  • 8 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 8-10 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 3/4 φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 8 μεγάλες ώριμες ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο ή 1κουταλιά της σούπας ξερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξερή ρίγανη ή 3-4 κλαδάκια φρέσκα
  • αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ζεστό νερό

 

Εκτέλεση:

Αφαιρούμε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες και τα φυλλαράκια, που είναι γύρω απ' αυτά και τις πλένουμε καλά. Με ένα μαχαίρι κάνουμε δύο σχισμές, όχι πολύ βαθιές, σε κάθε μελιτζάνα σχηματίζοντας ένα σταυρό ή κάνουμε μία κάθετη χαρακιά.
Τις αλατίζουμε μέσα στις σχισμές και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι για 30 λεπτά περίπου.
Στη συνέχεια τις πλένουμε και τις στίβουμε με τα χέρια να φύγει το νερό.
Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίζουμε ελαφρά τις μελιτζάνες να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
Τις βγάζουμε από το τηγάνι και τις αφήνουμε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν από το λάδι τους.
Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε κατσαρολάκι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 8-10 περίπου λεπτά, ώσπου να μαραθούν. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο και το σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις ντομάτες, το αλάτι και αφήνουμε τη σάλτσα  να σιγοβράσει για 10 λεπτά, προσθέτοντας και λίγο ζεστό νερό, αν χρειασθεί. Στο τέλος ρίχνουμε το πιπέρι, το μαϊντανό, το δυόσμο, τη ρίγανη και ανακατεύουμε.
Με ένα κουτάλι πατάμε το σημείο όπου έχουμε χαράξει τη μελιτζάνες, τις ανοίγουμε όσο μπορούμε περισσότερο και τις γεμίζουμε με το μείγμα των κρεμμυδιών. 
Τις τοποθετούμε σε ένα ταψί, ρίχνουμε ανάμεσα τους και τη γέμιση, που τυχόν έχει περισσέψει, προσθέτουμε το νερό και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς Κελσίου φούρνο για 55-60 περίπου λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν οι μελιτζάνες και να μείνουν με το λάδι τους.
Κατά τη διάρκεια του ψησίματος προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό (αν εξατμισθεί, αυτό που υπάρχει ήδη).
Σερβίρουμε το ιμάμ μπαϊλντί με πατάτες τηγανιτές ή φούρνου ή με ρύζι.

Συμβουλές:
1. Μπορούμε να πασπαλίσουμε το φαγητό με λίγη τριμμένη φρυγανιά, πριν το βάλουμε στο φούρνο, για να κάνει μία ωραία κρούστα.
2. Επίσης μπορούμε, εναλλακτικά, να ψήσουμε τις γεμιστές μελιτζάνες σε κατσαρόλα. Πρέπει, όμως, να προσέξουμε πολύ, γιατί μπορεί να λιώσουν και να διαλυθούν.
3. Αν θέλουμε, τοποθετούμε επάνω στο μείγμα των κρεμμυδιών λεπτές φέτες ντομάτας, τις αλατοπιπερώνουμε, τις πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη, τις περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στο φούρνο.
4. Για διατροφή πιο υγιεινή δεν τηγανίζουμε τις μελιτζάνες, αλλά τις ψήνουμε στο φούρνο, μέχρι να μαλακώσουν, αφού τις πλένουμε και τις χαράξουμε κάθετα σε μια πλευρά.

 

Πηγή:sintagesmamas.com









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Greenpeace: Η υλοτομία στην Κίνα καταστρέφει τους βιότοπους

     Υλοτόμοι στη νοτιοδυτική Κίνα καταστρέφουν τους βιοτόπους των γιγαντιαίων πάντα που βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης, παραβλέποντας τις...

  2. Το FBI κατατάσσει την κακοποίηση ζώων στα πιο σοβαρά κακουργήματα

    Στα πιο σοβαρά κακουργήματα όπως η ανθρωποκτονία, ο εμπρησμός και οι επιθέσεις κατατάσσει το FBI την κακοποίηση των...

  3. Ιαπωνία: πολύ ακριβά τα φρούτα, πωλούνται ένα-ένα

    Δύο πεπόνια κανταλούπε, γνωστά ως Γιουμπάρι, αγοράστηκαν την Παρασκευή έναντι 1,5 εκατομμυρίου γιεν (11.100 ευρώ) σε δημοπρασία που...

  4. ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2015

    Για μια ακόμα χρονιά, η ΕΞΠΟΤΡΟΦ κατακτά με τη σημασία αλλά και τη σπουδαιότητά της, την εμπιστοσύνη και...

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Η Δάφνη: το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron