Αρχική » Βιολογική κηπουρική » Συμβουλές βιολογικής κηπουρικής » Βιολογική φροντίδα κήπου

Πως να φτιάξετε εκχύλισμα τσουκνίδας για φυτοπροστασία

Πως να φτιάξετε εκχύλισμα τσουκνίδας για φυτοπροστασία

Τσουκνίδα ή Κνίδη η δίοικος (Urtica Doica) ή Κνίδη η καυστική (Urtica Urens)

Η τσουκνίδα είναι πολύτιμο φυτό. Καλυτερεύει το έδαφος, όπου φύεται. Περιέχει ένζυμα, σίδηρο, βιταμίνες, διάφορα άλατα και μυρμηγκικό οξύ, σε αυτό το τελευταίο οφείλεται η φαγούρα που προκαλεί καθώς και το όνομα της, κνίδη. Η τσουκνίδα ανθίζει από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούλιο, ανάλογα με την περιοχή και τις συνθήκες. Την μαζεύουμε λίγο πριν την ανθοφορία ή μόλις αρχίζει η ανθοφορία της. Η καλύτερη εποχή είναι η άνοιξη. Κόβουμε τα στελέχη και τα φύλλα της και μπορούμε να την αποξηράνουμε στη σκιά για μια εβδομάδα, για να την αποθηκεύσουμε. Δεν υπάρχει σημαντική διαφορά στον αν θα φτιάξουμε το έγχυμα μας με φρέσκια ή αποξηραμένη τσουκνίδα. Για κάθε κιλό φρέσκου φυτού ή 200 γρ. αποξηραμένου χρησιμοποιούμε 10 λίτρα νερό.

Το διάλυμα τσουκνίδας από υδάτινο απόσταγμα τσουκνίδας χρησιμοποιείται από καιρό σαν ένα φυτοδιεγερτικό στη φυτοκομία.
Με την χρήση του διαλύματος έχει παρατηρηθεί ότι η ανάπτυξη αυξάνεται, τα φύλλα έχουν πιο σκούρο πράσινο χρώμα. Ακόμα αυξάνεται και η αντοχή απέναντι στα παράσιτα και ειδικά στις αφίδες.

Πως φτιάχνουμε:

Κρύο έγχυμα τσουκνίδας για αντιμετώπιση εντόμων
Μέσα σε ένα δοχείο ρίχνουμε ένα μέρος τσουκνίδας φρέσκιας και 10 μέρη νερού. Ανακατεύουμε καλά ώστε η τσουκνίδα να σκεπαστεί με νερό. Αφήνουμε το μίγμα 14 έως 24 ώρες το περισσότερο, ανάλογα με την θερμοκρασία της εποχής. Σουρώνουμε το μίγμα που έχουμε και αμέσως ραντίζουμε τα προσβεβλημένα φυτά από μελίγκρες. Με το πρώτο ψεκασμό οι μελίγκρες θα αρχίσουν να λιγοστεύουν. Ξανά ραντίζουμε τα φυτά μετά από μια βδομάδα περίπου. Αυτό επαναλαμβάνεται ακόμα 3-4 φορές ανάλογα με το πρόβλημα. Μετά τα ραντίσματα τα φυτά έχουν ενισχυθεί και δεν προσβάλλονται πλέον εύκολα.

Προσοχή: Μόλις σουρώσουμε το μίγμα αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το εκχύλισμα αμέσως ή το αργότερο μετά δύο ώρες, αλλιώς χάνει την αποτελεσματικότητα του. Το παρασκεύασμα αυτό γίνεται ακόμα πιο αποτελεσματικό, αν προσθέσουμε μέσα και κάποιο αιθέριο έλαιο, που απωθεί τις μελίγκρες.

Κρύο έγχυμα τσουκνίδας σαν δυναμωτικό

Μέσα σε ένα δοχείο ρίχνουμε ένα μέρος τσουκνίδας φρέσκιας και 10 μέρη νερού. Το αφήνουμε 10-14 ημέρες ανακατεύοντας το καθημερινά. Μετά από μερικές ημέρες αρχίζει να αφρίζει και να βγαίνει μια έντονη δυσάρεστη οσμή, γι αυτό καλύτερα θα ήταν να το σκεπάσουμε. Τοποθετούμε το μίγμα μας, στη σκιά το καλοκαίρι ή στον ήλιο το χειμώνα.

Μετά 10 έως 14 μέρες, το μίγμα είναι έτοιμο. Το σουρώνουμε και ψεκάζουμε τα φυτά αραιώνοντας το, από 3 έως 5 μέρη νερού. Όσο πιο μικρά είναι τα φυτά τόσο πολύ αραίωση θέλει. Αν μας περισσέψει το φυλάμε σκεπασμένο σε δροσερό μέρος για άλλη φορά. Το ψέκασμα κάνει τα φυτά πιο ανθεκτικά σε τυχόν μελλοντικές προσβολές, ενεργεί ως αναζωογονητικό σε φυτά που έχουν ταλαιπωρηθεί και ενισχύει την άμυνα τους. Αν έχουμε πολύ από αυτό το διάλυμα, το αραιώνουμε με νερό δέκα φορές και ποτίζουμε τα φυτά στις ρίζες τους και έτσι δίνουμε στο έδαφος άζωτο, νάτριο, φώσφορο, κάλιο και άλλα στοιχεία. Το διάλυμα τσουκνίδας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν πλήρη πηγή θρεπτικών στοιχείων των φυτών ή σαν πρόσθετο κατά την διάρκεια συνθηκών έλλειψης στοιχείων.

Πηγή: ftiaxno.gr

Φωτογραφίες








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Φούρνος μικροκυμάτων: πως λειτουργεί

    Ο φούρνος μικροκυμάτων δε ζεσταίνει από μέσα προς τα έξω, όπως φημολογείται. Αντιθέτως χρησιμοποιεί μια πολύ διαφορετική διαδικασία...

  2. Ανθοσυνθέσεις

    Γνωρίζετε πως επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις;Υπάρχουν πολλά φυτά που μας αρέσουν και θα θέλαμε να τα βάλουμε στην...

  3. Συνέδριο “ΝΕΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ, Προοπτικές & δυνατότητες”

    Συνέδριο “ΝΕΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ, Προοπτικές & δυνατότητες”1-3 Μαρτίου, Αίθουσα Ξιφασκίας (Πρώην Δυτικό αεροδρόμιο) Ελληνικό-Αθήνα Στις δύσκολες μέρες που ζούμε από...

  4. Ο Εορτασμός των Χριστουγέννων

    Στα μέσα του χειμώνα συνηθίζονταν διάφοροι εορτασμοί, ακόμα και πριν αρχίσει ο εορτασμός των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου....

Αυτό το γνωρίζατε;

Για να μη σπάνε τα αυγά στο βράσιμο

Για να μη σπάνε τα αυγά στο βράσιμο

Αν τα αυγά σας είναι παγωμένα από το ψυγείο, για να μη σπάσουν στο βράσιμο, υπάρχει ένα κόλπο!Τρίψτε τους το τσόφλι με...

διαβάστε αναλυτικά »

Χρήσιμα και απαραίτητα

Σιτάρι και αλεύρι: αποθήκευση και συντήρηση

Σιτάρι και αλεύρι: αποθήκευση και συντήρηση

Ας δούμε μερικές χρήσιμες πληροφορίες: Αποθήκευση και συντήρηση σιταριού και αλευριούΚατάλληλο μέρος για να αποθηκεύσουμε το σιτάρι είναι τα ανώγεια που έχουν φως...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μάσκα προσώπου με φλούδες από πορτοκάλι

Μάσκα προσώπου με φλούδες από πορτοκάλι

Πολλοί από εμάς πετάμε τις φλούδες του πορτοκαλιού αφού το φάμε ή κάνουμε χυμό. Γνωρίζετε όμως ότι οι φλούδες έχουν ένα σωρό...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Πως θα βγάλετε το λεκέ από οδοντόκρεμα

Πως θα βγάλετε το λεκέ από οδοντόκρεμα

Λερωθήκατε με οδοντόκρεμα; Αυτό είναι το tip που θα σας σώσει...Πόσες φορές σας έχει τύχει ενώ πλένετε τα δόντια σας να λερωθείτε...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron