Αρχική » Βιολογική κηπουρική » Συμβουλές βιολογικής κηπουρικής » Βιολογική φροντίδα κήπου

Πως να φτιάξετε εκχύλισμα τσουκνίδας για φυτοπροστασία

Πως να φτιάξετε εκχύλισμα τσουκνίδας για φυτοπροστασία

Τσουκνίδα ή Κνίδη η δίοικος (Urtica Doica) ή Κνίδη η καυστική (Urtica Urens)

Η τσουκνίδα είναι πολύτιμο φυτό. Καλυτερεύει το έδαφος, όπου φύεται. Περιέχει ένζυμα, σίδηρο, βιταμίνες, διάφορα άλατα και μυρμηγκικό οξύ, σε αυτό το τελευταίο οφείλεται η φαγούρα που προκαλεί καθώς και το όνομα της, κνίδη. Η τσουκνίδα ανθίζει από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούλιο, ανάλογα με την περιοχή και τις συνθήκες. Την μαζεύουμε λίγο πριν την ανθοφορία ή μόλις αρχίζει η ανθοφορία της. Η καλύτερη εποχή είναι η άνοιξη. Κόβουμε τα στελέχη και τα φύλλα της και μπορούμε να την αποξηράνουμε στη σκιά για μια εβδομάδα, για να την αποθηκεύσουμε. Δεν υπάρχει σημαντική διαφορά στον αν θα φτιάξουμε το έγχυμα μας με φρέσκια ή αποξηραμένη τσουκνίδα. Για κάθε κιλό φρέσκου φυτού ή 200 γρ. αποξηραμένου χρησιμοποιούμε 10 λίτρα νερό.

Το διάλυμα τσουκνίδας από υδάτινο απόσταγμα τσουκνίδας χρησιμοποιείται από καιρό σαν ένα φυτοδιεγερτικό στη φυτοκομία.
Με την χρήση του διαλύματος έχει παρατηρηθεί ότι η ανάπτυξη αυξάνεται, τα φύλλα έχουν πιο σκούρο πράσινο χρώμα. Ακόμα αυξάνεται και η αντοχή απέναντι στα παράσιτα και ειδικά στις αφίδες.

Πως φτιάχνουμε:

Κρύο έγχυμα τσουκνίδας για αντιμετώπιση εντόμων
Μέσα σε ένα δοχείο ρίχνουμε ένα μέρος τσουκνίδας φρέσκιας και 10 μέρη νερού. Ανακατεύουμε καλά ώστε η τσουκνίδα να σκεπαστεί με νερό. Αφήνουμε το μίγμα 14 έως 24 ώρες το περισσότερο, ανάλογα με την θερμοκρασία της εποχής. Σουρώνουμε το μίγμα που έχουμε και αμέσως ραντίζουμε τα προσβεβλημένα φυτά από μελίγκρες. Με το πρώτο ψεκασμό οι μελίγκρες θα αρχίσουν να λιγοστεύουν. Ξανά ραντίζουμε τα φυτά μετά από μια βδομάδα περίπου. Αυτό επαναλαμβάνεται ακόμα 3-4 φορές ανάλογα με το πρόβλημα. Μετά τα ραντίσματα τα φυτά έχουν ενισχυθεί και δεν προσβάλλονται πλέον εύκολα.

Προσοχή: Μόλις σουρώσουμε το μίγμα αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το εκχύλισμα αμέσως ή το αργότερο μετά δύο ώρες, αλλιώς χάνει την αποτελεσματικότητα του. Το παρασκεύασμα αυτό γίνεται ακόμα πιο αποτελεσματικό, αν προσθέσουμε μέσα και κάποιο αιθέριο έλαιο, που απωθεί τις μελίγκρες.

Κρύο έγχυμα τσουκνίδας σαν δυναμωτικό

Μέσα σε ένα δοχείο ρίχνουμε ένα μέρος τσουκνίδας φρέσκιας και 10 μέρη νερού. Το αφήνουμε 10-14 ημέρες ανακατεύοντας το καθημερινά. Μετά από μερικές ημέρες αρχίζει να αφρίζει και να βγαίνει μια έντονη δυσάρεστη οσμή, γι αυτό καλύτερα θα ήταν να το σκεπάσουμε. Τοποθετούμε το μίγμα μας, στη σκιά το καλοκαίρι ή στον ήλιο το χειμώνα.

Μετά 10 έως 14 μέρες, το μίγμα είναι έτοιμο. Το σουρώνουμε και ψεκάζουμε τα φυτά αραιώνοντας το, από 3 έως 5 μέρη νερού. Όσο πιο μικρά είναι τα φυτά τόσο πολύ αραίωση θέλει. Αν μας περισσέψει το φυλάμε σκεπασμένο σε δροσερό μέρος για άλλη φορά. Το ψέκασμα κάνει τα φυτά πιο ανθεκτικά σε τυχόν μελλοντικές προσβολές, ενεργεί ως αναζωογονητικό σε φυτά που έχουν ταλαιπωρηθεί και ενισχύει την άμυνα τους. Αν έχουμε πολύ από αυτό το διάλυμα, το αραιώνουμε με νερό δέκα φορές και ποτίζουμε τα φυτά στις ρίζες τους και έτσι δίνουμε στο έδαφος άζωτο, νάτριο, φώσφορο, κάλιο και άλλα στοιχεία. Το διάλυμα τσουκνίδας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν πλήρη πηγή θρεπτικών στοιχείων των φυτών ή σαν πρόσθετο κατά την διάρκεια συνθηκών έλλειψης στοιχείων.

Πηγή: ftiaxno.gr

Φωτογραφίες








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Ακρυλαμίδιο: επικίνδυνη τοξίνη των τηγανητών

    Μια ομάδα ερευνητών στη Σουηδία, μελετώντας την έκθεση σε ακρυλαμίδιο (μια βιομηχανική χημική ουσία) στους χώρους εργασίας, ανακάλυψε...

  2. Μη συμμόρφωση της Ελλάδας σχετικά με την εκτροφή ωοπαραγωγών ορνίθων

    Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απεφάνθη την Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου ότι η Ελλάδα, μη μεριμνώντας ώστε, από την...

  3. Ας μειώσουμε τις ρυτίδες με φυσικό τρόπο

    Είτε είστε 35 ετών και αρχίζετε να βλέπετε τα πρώτα σημάδια γήρανσης είτε 55 και έχετε δέρμα που...

  4. Βαλσάμικο: τί πρέπει να γνωρίζουμε

    Το αυθεντικό Aceto Balsamico, το ξύδι που οι Ιταλοί αποκαλούν 'tradizionale' (παραδοσιακό), για να το ξεχωρίσουν από την...

Αυτό το γνωρίζατε;

Πως θα χάσετε το λίπος της κοιλιάς σας

Πως θα χάσετε το λίπος της κοιλιάς σας

Το πάχος της κοιλιάς δεν πρέπει ποτέ να αντιμετωπίζετε επιπόλαια. Πολλοί ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να αγνοούν τις επικίνδυνες επιπτώσεις του λίπους...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Το καλύτερο αποτοξινωτικό ρόφημα!

Το καλύτερο αποτοξινωτικό ρόφημα!

Καθημερινά  οι τοξίνες συσσωρεύονται στο σώμα μας μέσα από:- τον αέρα που αναπνέουμε- το νερό που πίνουμε και- από τα τρόφιμα που...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φρούτα για λαμπερό δέρμα

Φρούτα για λαμπερό δέρμα

Πολλές διαφημίσεις μας έχουν διδάξει ότι οι κρέμες και τα μέσα καθαρισμού είναι το κλειδί για ένα λαμπερό και υγιές πρόσωπο. Και...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Χυμός πατάτας για όμορφο δέρμα

Χυμός πατάτας για όμορφο δέρμα

Ο χυμός πατάτας αποτελεί ένα άριστο τονωτικό για την υγεία και το δέρμαΜπορεί να απομακρύνει τις κηλίδες, να θεραπεύσει το δέρμα από...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron