Αρχική » Βιολογική κηπουρική » Συμβουλές βιολογικής κηπουρικής » Βιολογική φροντίδα κήπου

Πως να φτιάξετε εκχύλισμα τσουκνίδας για φυτοπροστασία

Πως να φτιάξετε εκχύλισμα τσουκνίδας για φυτοπροστασία

Τσουκνίδα ή Κνίδη η δίοικος (Urtica Doica) ή Κνίδη η καυστική (Urtica Urens)

Η τσουκνίδα είναι πολύτιμο φυτό. Καλυτερεύει το έδαφος, όπου φύεται. Περιέχει ένζυμα, σίδηρο, βιταμίνες, διάφορα άλατα και μυρμηγκικό οξύ, σε αυτό το τελευταίο οφείλεται η φαγούρα που προκαλεί καθώς και το όνομα της, κνίδη. Η τσουκνίδα ανθίζει από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούλιο, ανάλογα με την περιοχή και τις συνθήκες. Την μαζεύουμε λίγο πριν την ανθοφορία ή μόλις αρχίζει η ανθοφορία της. Η καλύτερη εποχή είναι η άνοιξη. Κόβουμε τα στελέχη και τα φύλλα της και μπορούμε να την αποξηράνουμε στη σκιά για μια εβδομάδα, για να την αποθηκεύσουμε. Δεν υπάρχει σημαντική διαφορά στον αν θα φτιάξουμε το έγχυμα μας με φρέσκια ή αποξηραμένη τσουκνίδα. Για κάθε κιλό φρέσκου φυτού ή 200 γρ. αποξηραμένου χρησιμοποιούμε 10 λίτρα νερό.

Το διάλυμα τσουκνίδας από υδάτινο απόσταγμα τσουκνίδας χρησιμοποιείται από καιρό σαν ένα φυτοδιεγερτικό στη φυτοκομία.
Με την χρήση του διαλύματος έχει παρατηρηθεί ότι η ανάπτυξη αυξάνεται, τα φύλλα έχουν πιο σκούρο πράσινο χρώμα. Ακόμα αυξάνεται και η αντοχή απέναντι στα παράσιτα και ειδικά στις αφίδες.

Πως φτιάχνουμε:

Κρύο έγχυμα τσουκνίδας για αντιμετώπιση εντόμων
Μέσα σε ένα δοχείο ρίχνουμε ένα μέρος τσουκνίδας φρέσκιας και 10 μέρη νερού. Ανακατεύουμε καλά ώστε η τσουκνίδα να σκεπαστεί με νερό. Αφήνουμε το μίγμα 14 έως 24 ώρες το περισσότερο, ανάλογα με την θερμοκρασία της εποχής. Σουρώνουμε το μίγμα που έχουμε και αμέσως ραντίζουμε τα προσβεβλημένα φυτά από μελίγκρες. Με το πρώτο ψεκασμό οι μελίγκρες θα αρχίσουν να λιγοστεύουν. Ξανά ραντίζουμε τα φυτά μετά από μια βδομάδα περίπου. Αυτό επαναλαμβάνεται ακόμα 3-4 φορές ανάλογα με το πρόβλημα. Μετά τα ραντίσματα τα φυτά έχουν ενισχυθεί και δεν προσβάλλονται πλέον εύκολα.

Προσοχή: Μόλις σουρώσουμε το μίγμα αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το εκχύλισμα αμέσως ή το αργότερο μετά δύο ώρες, αλλιώς χάνει την αποτελεσματικότητα του. Το παρασκεύασμα αυτό γίνεται ακόμα πιο αποτελεσματικό, αν προσθέσουμε μέσα και κάποιο αιθέριο έλαιο, που απωθεί τις μελίγκρες.

Κρύο έγχυμα τσουκνίδας σαν δυναμωτικό

Μέσα σε ένα δοχείο ρίχνουμε ένα μέρος τσουκνίδας φρέσκιας και 10 μέρη νερού. Το αφήνουμε 10-14 ημέρες ανακατεύοντας το καθημερινά. Μετά από μερικές ημέρες αρχίζει να αφρίζει και να βγαίνει μια έντονη δυσάρεστη οσμή, γι αυτό καλύτερα θα ήταν να το σκεπάσουμε. Τοποθετούμε το μίγμα μας, στη σκιά το καλοκαίρι ή στον ήλιο το χειμώνα.

Μετά 10 έως 14 μέρες, το μίγμα είναι έτοιμο. Το σουρώνουμε και ψεκάζουμε τα φυτά αραιώνοντας το, από 3 έως 5 μέρη νερού. Όσο πιο μικρά είναι τα φυτά τόσο πολύ αραίωση θέλει. Αν μας περισσέψει το φυλάμε σκεπασμένο σε δροσερό μέρος για άλλη φορά. Το ψέκασμα κάνει τα φυτά πιο ανθεκτικά σε τυχόν μελλοντικές προσβολές, ενεργεί ως αναζωογονητικό σε φυτά που έχουν ταλαιπωρηθεί και ενισχύει την άμυνα τους. Αν έχουμε πολύ από αυτό το διάλυμα, το αραιώνουμε με νερό δέκα φορές και ποτίζουμε τα φυτά στις ρίζες τους και έτσι δίνουμε στο έδαφος άζωτο, νάτριο, φώσφορο, κάλιο και άλλα στοιχεία. Το διάλυμα τσουκνίδας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν πλήρη πηγή θρεπτικών στοιχείων των φυτών ή σαν πρόσθετο κατά την διάρκεια συνθηκών έλλειψης στοιχείων.

Πηγή: ftiaxno.gr

Φωτογραφίες








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Φυτογλυπτική

    Γνωρίζετε την φυτογλυπτική; Είναι μία πρωτοποριακή για τα Ελληνικά δεδομένα τέχνη αναπαράστασης αντικειμένων από φυτά. Ως μία νέα...

  2. Μπαχαρικά / Αρτύματα

    Ως «αρτύματα» χαρακτηρίζονται τα προϊόντα διατροφής που τα προσθέτουμε σε άλλα τρόφιμα, με σκοπό να τους προσδώσουμε ιδιαίτερο...

  3. Mπριάμ με τραγανές κοτομπουκιές

    Mπριάμ με φέτα και τραγανές κοτομπουκιές από την ΑργυρώΥλικά συνταγής2 μελιτζάνες φλάσκες2 κολοκύθια2 πατάτες2 χρωματιστές πιπεριές2 ώριμες και...

  4. Ποιά εποχή είσαι; Κάνε το τεστ

     Κάνε το τεστ και μάθε ποια εποχή είσαι! Οι εποχές χαρακτηρίζουν τη διάθεσή σου και τον τρόπο που...

Φυτά

Τί είναι το φαγόπυρο

Τί είναι το φαγόπυρο

Είναι μία από τις ποιό καλές τροφές για τον οργανισμό μας. Το φαγόπυρο ή μαυροσίταρο είναι ένας σπόρος ενός χαμηλού θάμνου που...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ποιές τροφές μας δίνουν... αρνητικές θερμίδες

Ποιές τροφές μας δίνουν... αρνητικές θερμίδες

Και όμως είναι αλήθεια! Ορισμένες τροφές καίνε περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της διαδικασία της πέψης από ό,τι περιέχουν και αυτές ονομάζονται...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Πολλά έντομα είναι ιριδίζοντα

Πολλά έντομα είναι ιριδίζοντα

Από τη λιβελούλη μέχρι τον χρυσό σκαραβαίο, πολλά έντομα, καθώς και μερικά πτηνά, έχουν εξελίξει ιριδίζουσες φορεσιές. Νέα μελέτη υποδεικνύει τώρα ότι...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Πολύ οι λόγοι για να μην τρώτε πατατάκια

Πολύ οι λόγοι για να μην τρώτε πατατάκια

Για να κατανοήσετε τη φύση των τσιπς που "στοιβάζονται" σε μια σακούλα, ξεχάστε την πεποίθηση ότι πρόκειται για προϊόν που παρασκευάζεται από...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron