Αρχική » Βιολογική κηπουρική » Συμβουλές βιολογικής κηπουρικής » Βιολογική φροντίδα κήπου

Πως να φτιάξετε εκχύλισμα τσουκνίδας για φυτοπροστασία

Πως να φτιάξετε εκχύλισμα τσουκνίδας για φυτοπροστασία

Τσουκνίδα ή Κνίδη η δίοικος (Urtica Doica) ή Κνίδη η καυστική (Urtica Urens)

Η τσουκνίδα είναι πολύτιμο φυτό. Καλυτερεύει το έδαφος, όπου φύεται. Περιέχει ένζυμα, σίδηρο, βιταμίνες, διάφορα άλατα και μυρμηγκικό οξύ, σε αυτό το τελευταίο οφείλεται η φαγούρα που προκαλεί καθώς και το όνομα της, κνίδη. Η τσουκνίδα ανθίζει από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούλιο, ανάλογα με την περιοχή και τις συνθήκες. Την μαζεύουμε λίγο πριν την ανθοφορία ή μόλις αρχίζει η ανθοφορία της. Η καλύτερη εποχή είναι η άνοιξη. Κόβουμε τα στελέχη και τα φύλλα της και μπορούμε να την αποξηράνουμε στη σκιά για μια εβδομάδα, για να την αποθηκεύσουμε. Δεν υπάρχει σημαντική διαφορά στον αν θα φτιάξουμε το έγχυμα μας με φρέσκια ή αποξηραμένη τσουκνίδα. Για κάθε κιλό φρέσκου φυτού ή 200 γρ. αποξηραμένου χρησιμοποιούμε 10 λίτρα νερό.

Το διάλυμα τσουκνίδας από υδάτινο απόσταγμα τσουκνίδας χρησιμοποιείται από καιρό σαν ένα φυτοδιεγερτικό στη φυτοκομία.
Με την χρήση του διαλύματος έχει παρατηρηθεί ότι η ανάπτυξη αυξάνεται, τα φύλλα έχουν πιο σκούρο πράσινο χρώμα. Ακόμα αυξάνεται και η αντοχή απέναντι στα παράσιτα και ειδικά στις αφίδες.

Πως φτιάχνουμε:

Κρύο έγχυμα τσουκνίδας για αντιμετώπιση εντόμων
Μέσα σε ένα δοχείο ρίχνουμε ένα μέρος τσουκνίδας φρέσκιας και 10 μέρη νερού. Ανακατεύουμε καλά ώστε η τσουκνίδα να σκεπαστεί με νερό. Αφήνουμε το μίγμα 14 έως 24 ώρες το περισσότερο, ανάλογα με την θερμοκρασία της εποχής. Σουρώνουμε το μίγμα που έχουμε και αμέσως ραντίζουμε τα προσβεβλημένα φυτά από μελίγκρες. Με το πρώτο ψεκασμό οι μελίγκρες θα αρχίσουν να λιγοστεύουν. Ξανά ραντίζουμε τα φυτά μετά από μια βδομάδα περίπου. Αυτό επαναλαμβάνεται ακόμα 3-4 φορές ανάλογα με το πρόβλημα. Μετά τα ραντίσματα τα φυτά έχουν ενισχυθεί και δεν προσβάλλονται πλέον εύκολα.

Προσοχή: Μόλις σουρώσουμε το μίγμα αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το εκχύλισμα αμέσως ή το αργότερο μετά δύο ώρες, αλλιώς χάνει την αποτελεσματικότητα του. Το παρασκεύασμα αυτό γίνεται ακόμα πιο αποτελεσματικό, αν προσθέσουμε μέσα και κάποιο αιθέριο έλαιο, που απωθεί τις μελίγκρες.

Κρύο έγχυμα τσουκνίδας σαν δυναμωτικό

Μέσα σε ένα δοχείο ρίχνουμε ένα μέρος τσουκνίδας φρέσκιας και 10 μέρη νερού. Το αφήνουμε 10-14 ημέρες ανακατεύοντας το καθημερινά. Μετά από μερικές ημέρες αρχίζει να αφρίζει και να βγαίνει μια έντονη δυσάρεστη οσμή, γι αυτό καλύτερα θα ήταν να το σκεπάσουμε. Τοποθετούμε το μίγμα μας, στη σκιά το καλοκαίρι ή στον ήλιο το χειμώνα.

Μετά 10 έως 14 μέρες, το μίγμα είναι έτοιμο. Το σουρώνουμε και ψεκάζουμε τα φυτά αραιώνοντας το, από 3 έως 5 μέρη νερού. Όσο πιο μικρά είναι τα φυτά τόσο πολύ αραίωση θέλει. Αν μας περισσέψει το φυλάμε σκεπασμένο σε δροσερό μέρος για άλλη φορά. Το ψέκασμα κάνει τα φυτά πιο ανθεκτικά σε τυχόν μελλοντικές προσβολές, ενεργεί ως αναζωογονητικό σε φυτά που έχουν ταλαιπωρηθεί και ενισχύει την άμυνα τους. Αν έχουμε πολύ από αυτό το διάλυμα, το αραιώνουμε με νερό δέκα φορές και ποτίζουμε τα φυτά στις ρίζες τους και έτσι δίνουμε στο έδαφος άζωτο, νάτριο, φώσφορο, κάλιο και άλλα στοιχεία. Το διάλυμα τσουκνίδας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν πλήρη πηγή θρεπτικών στοιχείων των φυτών ή σαν πρόσθετο κατά την διάρκεια συνθηκών έλλειψης στοιχείων.

Πηγή: ftiaxno.gr

Φωτογραφίες








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Φέρνει πιο επίμονες αλλεργίες το Ελ Νίνιο

    Το φαινόμενο Ελ Νίνιο μπορεί να προκαλέσει παραγωγή περισσότερης γύρης και... συνδέεται με την πρώιμη και πιο έντονη...

  2. Στην Ελλάδα Ευρωπαϊκή "καμπάνα" για τα λύματα στην Ανατολική Αττική

    Δεκα εκατομυρια ευρω εφ απαξ προστιμο και χρηματικη ποινη 3,64 εκατομμυριων για καθε εξαμηνο καθυστερησης στην υλοποίηση των...

  3. Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα

    Η Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαΐου από το 2008, με πρωτοβουλία της...

  4. Θηλαστικό εξαφανίζεται λόγω της κλιματικής αλλαγής

    Ένα μικρό τρωκτικό που ζούσε αποκλειστικά σε ένα μικρό κοραλλιογενές νησί έξω από την Αυστραλία είναι το πρώτο...

Φυτά

Γάλα και ζάχαρη για βελούδινη επιδερμίδα

Γάλα και ζάχαρη για βελούδινη επιδερμίδα

Για να αποκτήσετε υπέροχο, λαμπερό και απαλό σαν βελούδο δέρμα θα πρέπει να το φροντίσετε κάνοντας ένα απλό scrub σώματος. Αυτό θα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συσφιγκτική - αντιγηραντική µάσκα

Συσφιγκτική - αντιγηραντική µάσκα

Εύκολη και αποτελεσματική συσφιγκτική-αντιγηραντική µάσκαΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ    1 ασπράδι αυγού    1 κουταλιά ελαιόλαδο ΟΔΗΓΙΕΣ Ανακατέψτε τα συστατικά και απλώστε το μείγμα στο πρόσωπο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ας φτιάξουμε πλούσια ενυδατική κρέμα με μελισοκέρι και ελαιόλαδο

Ας φτιάξουμε πλούσια ενυδατική κρέμα με μελισοκέρι και ελαιόλαδο

Μάθετε πώς να φτιάξετε πλούσια ενυδατική κρέμα με μελισοκέρι και ελαιόλαδο. Η συνταγή για αυτή την κρέμα χονολογείται από τον 2ο αιώνα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Μικρά μυστικά για το μαγείρεμα

Μικρά μυστικά για το μαγείρεμα

Μικρά, αλλά χρήσιμα μυστικά για το μαγείρεμα, που κάνουν την διαφορά! ΠΑΤΑΤΕΣ ΜΕ ΚΡΟΥΣΤΑΑφού καθαρίσουμε τις πατάτες τις λαδώνουμε καλά με λάδι στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυτικά γάλατα: ποιά είναι και τα ωφέλη τους

Φυτικά γάλατα: ποιά είναι και τα ωφέλη τους

Οι γιατροί και οι διαιτολόγοι έχουν όλο και μεγαλύτερη επίγνωση των προβλημάτων που προκαλούνται από το αγελαδινό γάλα. Όλοι μας κάποια στιγμή...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Γλυκοπατάτα για καθαρισμό και τόνωση

Γλυκοπατάτα για καθαρισμό και τόνωση

Η γλυκοπατάτα περιέχει ωμέγα-3, λιπαρά οξέα μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο και ψευδάργυρο και βιταμίνες Α, Β, C, Κ και Ε. Οι βιταμίνες...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Για όμορφα μαλλιά

Για όμορφα μαλλιά

Ένα από τα όνειρα των περισσότερων γυναικών είναι να έχουν μακριά και λαμπερά μαλλιά. Η επιθυμία τους αυτή μεγαλώνει ιδίως όταν προκύπτουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Πικρές ουσίες: ασπίδες υγείας

Πικρές ουσίες: ασπίδες υγείας

Η αμυγδαλίνη είναι το πικρό συστατικό των αμυγδάλων και μια πιθανή τοξίνη αφού μπορεί να απελευθερώσει κυανίδη στον οργανισμό. Η αμυγδαλίνη θεωρείται...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron