Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συνταγές για τα προϊόντα μας

Σάλτσα Ολλανταίζ

Σάλτσα Ολλανταίζ

Αποτελεί μια από τις σημαντικές κλασσικές σάλτσες, από την οποία προκύπτουν πολλές άλλες. Είναι μια βασική σάλτσα, ελαφριά, απαλή και ντελικάτη και όπως σε όλα τα θηλυκά είδη δεν της αρέσει να περιμένει καθόλου! Πρέπει να σερβιριστεί αμέσως!

ΥΛΙΚΑ (Για 6 άτομα)
-4 κουταλιές της σούπας κρύο νερό
-1 κουταλιά της σούπας ξύδι από άσπρο κρασί
-4 κρόκους αυγών
-1 κουταλάκι του γλυκού κόκκους άσπρου πιπεριού συνθλιμμένους
-250γρ. βούτυρο
-το χυμό από μισό λεμόνι
-αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πρώτα πρέπει να διαυγάσετε* το βούτυρο. Κατά τη διαδικασία αυτή το βούτυρο χάνει περίπου το 20% του βάρους του, γι’ αυτό θα πρέπει να ξεκινήσετε με 300γρ., για να πάρετε στο τέλος 250γρ. Λιώστε το βούτυρο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία σε μια μικρή κατσαρόλα και σιγά - σιγά φέρτε το σε βρασμό. Αφαιρέστε τον αφρό που θα σχηματιστεί στην επιφάνεια. Πολύ προσεκτικά μεταφέρετε το λιωμένο βούτυρο σε ένα άλλο σκεύος, μεριμνώντας να μην μεταφέρετε και το γαλακτώδες μέρος του, που έχει σχηματιστεί στον πάτο. Το διαυγασμένο βούτυρο πρέπει να έχει ένα απαλό χρώμα ελαιόλαδου. Αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Σε μια άλλη μικρή κατσαρόλα με παχύ πάτο αναμείξτε το νερό, το ξύδι και το πιπέρι και σε πολύ μικρή θερμοκρασία αφήστε να εξατμιστεί το ένα τρίτο του μίγματος. Αφήστε το να κρυώσει. Όταν κρυώσει προσθέστε τους κρόκκους και με ένα σύρμα αναμείξτε τους πολύ καλά. Ξαναβάλτε την κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας με το σύρμα συνεχώς. Σιγουρευτείτε ότι το σύρμα έρχεται σε επαφή με όλη την κατσαρόλα. Συνεχίστε να ανακατεύετε καθώς αυξάνετε τη θερμοκρασία σταδιακά. Η σάλτσα σιγά - σιγά θα αρχίσει να δένει και να γίνεται κρεμώδης μετά από περίπου 8- 10 λεπτά. Η θερμοκρασία δεν θα πρέπει να υπερβεί τους 65 βαθμούς C.

Απομακρύνετε από τη φωτιά τη σάλτσα και συνεχίζοντας να ανακατεύετε, προσθέστε το διαυγασμένο βούτυρο σιγά - σιγά. Τέλος προσθέστε όσο αλάτι προτιμάτε.

Ακριβώς πριν τη σερβίρετε προσθέστε ανακατεύοντας το χυμό λεμόνι.

Tip:

- Για μεγαλύτερη ασφάλεια, μπορείτε τη σάλτσα ολλανταίζ να τη φτιάξετε σε μπαιν μαρί. Έτσι η θερμότητα δεν θα έρχεται σε άμεση επαφή με τη σάλτσα και θα είναι πιο ελεγχόμενη.

-Μπορείτε να φτιάξετε τη σάλτσα δύο ώρες πριν τη σερβίρετε, παραλείποντας το χυμό λεμόνι και να τη φυλάξετε μέσα σε ένα θερμός, το οποίο το έχετε πριν πλύνει πολύ καλά, το έχετε αποστειρώσει με καυτό νερό και το έχετε σκουπίσει με απορροφητικό χαρτί.

* Διαυγάζω (κλαριφιέ, clarifié). Αφαιρώ τα κατάλοιπα από λίπη, ζωμούς και ζελέ, σουρώνοντας το υλικό είτε λιωμένο είτε σε υγρή μορφή με τουλπάνι, έτσι ώστε να γίνει διαυγές και λαμπερό.

Πηγή:yumm.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Λεμονιά








Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Η διακόσμηση των πασχαλινών αυγών

    Ένα από τα έθιμα του Πάσχα είναι να βάφουμε τα αυγά μας. Εάν θέλετε να... ξεφύγετε από τα...

  2. Νέο blog για την προστασία του πλανήτη!

    Ένα blog για την προστασία του πλανήτη! Mια ομάδα ανεξάρτητων επιστημόνων που ασχολούνται με κοσμικά πλανητικά φαινόμενα, εξετάζουν την...

  3. Πως καθαρίζουμε τη σκουριά από το μπαλκόνι μας

    Τα μπαλκόνια υπόκεινται στις εξωτερικές καιρικές συνθήκες, οπότε είναι λογικό να λερώνονται και μάλιστα με δύσκολους λεκέδες. Δεν...

  4. Ανακυκλώστε ηλεκτρικές συσκευές στους μπλέ κάδους

    Με την ανακύκλωση συσκευασιών που γίνεται μέσω των μπλέ κάδων αξιοποιούνται χρήσιμα υλικά όπως χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο και...

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Η Δάφνη: το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron