Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συνταγές για τα προϊόντα μας

Σάλτσα Ολλανταίζ

Σάλτσα Ολλανταίζ

Αποτελεί μια από τις σημαντικές κλασσικές σάλτσες, από την οποία προκύπτουν πολλές άλλες. Είναι μια βασική σάλτσα, ελαφριά, απαλή και ντελικάτη και όπως σε όλα τα θηλυκά είδη δεν της αρέσει να περιμένει καθόλου! Πρέπει να σερβιριστεί αμέσως!

ΥΛΙΚΑ (Για 6 άτομα)
-4 κουταλιές της σούπας κρύο νερό
-1 κουταλιά της σούπας ξύδι από άσπρο κρασί
-4 κρόκους αυγών
-1 κουταλάκι του γλυκού κόκκους άσπρου πιπεριού συνθλιμμένους
-250γρ. βούτυρο
-το χυμό από μισό λεμόνι
-αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πρώτα πρέπει να διαυγάσετε* το βούτυρο. Κατά τη διαδικασία αυτή το βούτυρο χάνει περίπου το 20% του βάρους του, γι’ αυτό θα πρέπει να ξεκινήσετε με 300γρ., για να πάρετε στο τέλος 250γρ. Λιώστε το βούτυρο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία σε μια μικρή κατσαρόλα και σιγά - σιγά φέρτε το σε βρασμό. Αφαιρέστε τον αφρό που θα σχηματιστεί στην επιφάνεια. Πολύ προσεκτικά μεταφέρετε το λιωμένο βούτυρο σε ένα άλλο σκεύος, μεριμνώντας να μην μεταφέρετε και το γαλακτώδες μέρος του, που έχει σχηματιστεί στον πάτο. Το διαυγασμένο βούτυρο πρέπει να έχει ένα απαλό χρώμα ελαιόλαδου. Αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Σε μια άλλη μικρή κατσαρόλα με παχύ πάτο αναμείξτε το νερό, το ξύδι και το πιπέρι και σε πολύ μικρή θερμοκρασία αφήστε να εξατμιστεί το ένα τρίτο του μίγματος. Αφήστε το να κρυώσει. Όταν κρυώσει προσθέστε τους κρόκκους και με ένα σύρμα αναμείξτε τους πολύ καλά. Ξαναβάλτε την κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας με το σύρμα συνεχώς. Σιγουρευτείτε ότι το σύρμα έρχεται σε επαφή με όλη την κατσαρόλα. Συνεχίστε να ανακατεύετε καθώς αυξάνετε τη θερμοκρασία σταδιακά. Η σάλτσα σιγά - σιγά θα αρχίσει να δένει και να γίνεται κρεμώδης μετά από περίπου 8- 10 λεπτά. Η θερμοκρασία δεν θα πρέπει να υπερβεί τους 65 βαθμούς C.

Απομακρύνετε από τη φωτιά τη σάλτσα και συνεχίζοντας να ανακατεύετε, προσθέστε το διαυγασμένο βούτυρο σιγά - σιγά. Τέλος προσθέστε όσο αλάτι προτιμάτε.

Ακριβώς πριν τη σερβίρετε προσθέστε ανακατεύοντας το χυμό λεμόνι.

Tip:

- Για μεγαλύτερη ασφάλεια, μπορείτε τη σάλτσα ολλανταίζ να τη φτιάξετε σε μπαιν μαρί. Έτσι η θερμότητα δεν θα έρχεται σε άμεση επαφή με τη σάλτσα και θα είναι πιο ελεγχόμενη.

-Μπορείτε να φτιάξετε τη σάλτσα δύο ώρες πριν τη σερβίρετε, παραλείποντας το χυμό λεμόνι και να τη φυλάξετε μέσα σε ένα θερμός, το οποίο το έχετε πριν πλύνει πολύ καλά, το έχετε αποστειρώσει με καυτό νερό και το έχετε σκουπίσει με απορροφητικό χαρτί.

* Διαυγάζω (κλαριφιέ, clarifié). Αφαιρώ τα κατάλοιπα από λίπη, ζωμούς και ζελέ, σουρώνοντας το υλικό είτε λιωμένο είτε σε υγρή μορφή με τουλπάνι, έτσι ώστε να γίνει διαυγές και λαμπερό.

Πηγή:yumm.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Λεμονιά








Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Ημερίδα για την προστασία του Μαραθώνα

    Ποιο είναι το επόμενο βήμα για την ανάπτυξη του Μαραθώνα, ενός τόπου με μοναδική ιστορία, σπάνιο φυσικό περιβάλλον...

  2. Η «Οπτική κουνουπιέρα»

    Ένας αστροφυσικός που αφιέρωσε την καριέρα του στις μαύρες τρύπες και τη σκοτεινή ενέργεια τελειοποιεί τώρα μια ριζοσπαστική...

  3. Όμορφα πασχαλινά αυγά χωρίς κόλλα, με ασπράδι.

    Το decoupage με χαρτοπετσέτα, ρυζόχαρτα, διακοσμητικά χαρτιά κλπ. είναι ένας από τους απλούστερους τρόπους και για να την...

  4. Πώς θα «ξυπνήσουμε» το μεταβολισμό μας;

    Ας δούμε το «επίμαχο θέμα» της ενεργοποίησης του μεταβολισμού. Πολλές φορές παραπονιέστε ότι ενώ δεν τρώτε δεν μπορείτε...

Χρήσιμα και απαραίτητα

Καυσόξυλα: ποιά δέντρα είναι κατάλληλα

Καυσόξυλα: ποιά δέντρα είναι κατάλληλα

Το οξύτερο και σοβαρότερο πρόβλημα του ελληνικού Χειμώνα, όπως ακριβώς το αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια όχι μόνο στα νοικοκυριά αλλά και στους...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Τροφές του χειμώνα που θα σας βοηθήσουν να αδυνατίσετε!

Τροφές του χειμώνα που θα σας βοηθήσουν να αδυνατίσετε!

Ας δούμε τις τροφές της εποχής που θα σε βοηθήσουν να αδυνατίσεις...Το ήξερες πως αν διαλέγεις τα τρόφιμα που βάζεις στο τραπέζι...

διαβάστε αναλυτικά »

Σχεδιασμός κήπου άγριας φύσης

Σαλιγκάρια στον κήπο; υπάρχουν λύσεις!

Σαλιγκάρια στον κήπο; υπάρχουν λύσεις!

Σίγουρα κάποιοι αηδιάζουν με την εικόνα τους και άλλοι πάλι λιγουρεύονται στην λέξη… σαλιγκάρι! Αν λοιπόν, έχει γεμίσει ο κήπος ή τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Λουλούδια & φυτά σε γλάστρα

Φυτό κατάλληλο για γραφείο

Φυτό κατάλληλο για γραφείο

Θέλετε να αγοράσετε ένα όμρφο φυτό για το γραφείο αλλά δεν ξέρετε ποιό;  Βάλε κέντια στον χώρο σας! Κομψή, αεράτη, επιβλητική, η...

διαβάστε αναλυτικά »

Βιολογική φροντίδα κήπου

Προστασία φυτών με βιολογικό τρόπο

Προστασία φυτών με βιολογικό τρόπο

Σε μια βιολογική καλλιέργεια, είναι φυσικό η προστασία των φυτών από τα διάφορα βλαβερά παράσιτα να γίνεται με βιολογικά μέσα.  Η εφαρμογή...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τριβόλι: το βότανο της σεξουαλικής υγείας

Τριβόλι: το βότανο της σεξουαλικής υγείας

Το άγχος, η έλλειψη χρόνου και γενικότερα ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχουν ως αποτέλεσμα αρκετοί άνδρες σήμερα ιδίως μετά την ηλικία των...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron