Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συνταγές για τα προϊόντα μας » Επιδορπίων

Ασουρές ( Βαρβάρα ): ο χυλός του Νώε.

Ασουρές ( Βαρβάρα ): ο χυλός του Νώε.

Η καταγωγή του ασουρέ, αυτού του τελετουργικού γλυκίσματος δεν είναι επακριβώς γνωστή, εν' τούτοις η εκδοχή που δόθηκε από τα σουφικά θρησκευτικά τάγματα για τον τόπο προέλευσης του γλυκού αυτού, μας ταξιδεύει στο πάλαι ποτέ της ανθρώπινης ιστορίας και συγκεκριμένα, στο Νώε και την Κιβωτό του!

Τι χρειαζόμαστε:
-200 γρ. σιτάρι αποφλοιωμένο
-50 γρ. ρεβύθια, μουλιασμένα αποβραδίς σε νερό
-30 γρ. μικρά άσπρα φασόλια, μουλιασμένα αποβραδίς σε νερό
-40 γρ. καστανό ρύζι μπασμάτι*
-50 γρ. ξανθές σταφίδες
-50 γρ. αποξηραμένα βερύκοκα
-50 γρ. αποξηραμένα σύκα, κομμένα σε μικρά κομμάτια
-200 γρ. ξανθή ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, βιολογικής γεωργίας
-φλούδα από 1/2 πορτοκάλι, βιολογικής γεωργίας

Γαρνίρισμα:
-σπόρια από ρόδι
-τριμμένο φιστίκι Αιγίνης
-τριμμένο αμύγδαλο
-τριμμένο καρύδι
-σουσάμι αναποφλοίωτο
-κανέλα

Εκτέλεση:
-Πλένετε καλά τα ρεβύθια και τα φασόλια, τα τοποθετείτε σε διαφορετικά μπώλ, ρίχνετε αρκετό νερό και τα αφήνετε να μουλιάσουν μέχρι την επόμενη ημέρα.
-Την επομένη, βάζετε τα όσπρια σε δύο διαφορετικές κατσαρόλες με χοντρό πάτο, συμπληρώνετε με την διπλή ποσότητα τους σε όγκο νερό και τα βράζετε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν και να είναι έτοιμα. Τα σουρώνετε και τα αφήνετε στην άκρη.
-Πλένετε καλά το σιτάρι και το βάζετε σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα μαζί με 800 ml νερό. Το βράζετε σε μέτρια φωτιά -μισοσκεπασμένο, μέχρι να μαλακώσει και να σκάσει ο κόκκος του.
-Πλένετε το ρύζι, το σουρώνετε και το βάζετε σε μια μικρή κατσαρόλα με χοντρό πάτο. Ρίχνετε την διπλή ποσότητα σε όγκο νερό και το βράζετε σε σιγανή φωτιά μισοσκεπασμένο, μέχρι να είναι έτοιμο. Όταν ετοιμαστεί, θα πρέπει να του έχει μείνει λίγο (1-2 δάχτυλα) ή καθόλου νερό. Το νερό αυτό δεν το πετάτε, εκτός αν είναι αρκετό, όπου αναγκαστικά θα το σουρώσετε.
-Ρίχνετε στην κατσαρόλα με το έτοιμο σιτάρι, τα βρασμένα όσπρια, το ρύζι μαζί με το ελάχιστο του νερό -αν έχει μείνει, και την φλούδα από το πορτοκάλι. Τα βράζετε για περίπου 15 λεπτά. Μετά το χρονικό διάστημα αυτό, προσθέστε την ζάχαρη, τα 2/3 από τα ξερά σύκα και τα 2/3 από τα βερύκοκα -τα υπόλοιπα τα κρατάμε για το γαρνίρισμα. Βράζετε τον χυλό για άλλα 10 λεπτά και αφού περάσει το χρονικό διάστημα αυτό, σβήνετε την κατσαρόλα, το μισοσκεπάζετε και το αφήνετε για περίπου 1 ώρα στο σβησμένο μάτι.
-Σε αυτή την φάση, το γλυκό θα πρέπει να έχει υγρό, αλλά αν για κάποιο λόγο θεωρείτε ότι είναι πάρα πολύ το νερό του, τότε διαλύστε σε 2 κ. σούπας νερό 1 κ. του γλυκού κόρν φλάουρ, το ρίχνετε στην κατσαρόλα ανακατεύοντας το για 2-3 λεπτά. Και το αφήνετε στο μάτι...
-Στην συνέχεια το μοιράζετε είτε σε ατομικά είτε σε ένα μεγάλο μπώλ... και αρχίζετε το στόλισμα -μια γραμμή από ρόδι, μια γραμμή από σουσάμι, μια γραμμή από τρίμμα καρύδι, από τρίμμα φιστίκι, από βερύκοκο, κανέλα... και από ότι άλλο φαντάζεστε!!
-Συνοδεύετε από ένα καλό τσάι.

Λίγα μυστικά ακόμα
*Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε καστανό basmati, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καστανό κοντόκοκκο ή καρολίνα.

Διαβάστε και μία διαφορετική συνταγή για : ασουρέ


Πηγή:sintagespareas




 

Άλλα άρθρα σχετικά με: Φιστικιά, Καρυδιά, Αμυγδαλιά, Ροδιά








Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Μάιος στο αγρόκτημα και στον κηπο

    Μάϊος και είμαστε για τα καλά στην Άνοιξη. Η φύση αναγεννιέται και γιορτάζει. Τα πάντα είναι ανθισμένα και...

  2. Στο Ναύπλιο δωρεάν ακτινίδια σε μαθητές

    Ο Δήμος Ναυπλιέων διανέμει δωρεάν φρούτα σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία προέρχονται από ομάδα παραγωγών...

  3. Ιδέες για να διακοσμήσετε το πασχαλινό τραπέζι

    Διακοσμήστε το πασχαλινό τραπέζι με πρωτότυπες ιδέες.Είναι έθιμο να διακοσμούμε το εορταστικό τραπέζι του Πάσχα. Αν λοιπόν, είστε...

  4. Πώς η αγριόγατες έγιναν γατάκια

    Οι άνθρωποι έχουν στα σπίτια τους γάτες εδώ και περίπου 9.500 χρόνια, περίπου παράλληλα με την εμφάνιση της...

Αυτό το γνωρίζατε;

Τροφές κατά των ιώσεων

Τροφές κατά των ιώσεων

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «British Medical Journal» κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ίσως δεν είναι πολύ καλή ιδέα να...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Τι να βάλω στο τραπέζι τον Ιανουάριο: Πράσο

Τι να βάλω στο τραπέζι τον Ιανουάριο: Πράσο

Το πράσο είναι λαχανικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και χωρίς καθόλου λίπος, ιδανικό για τα χειμωνιάτικα πιάτα σας. Άλλωστε ο χειμώνας είναι...

διαβάστε αναλυτικά »

Χρήσιμα και απαραίτητα

Καυσόξυλα: ποιά δέντρα είναι κατάλληλα

Καυσόξυλα: ποιά δέντρα είναι κατάλληλα

Το οξύτερο και σοβαρότερο πρόβλημα του ελληνικού Χειμώνα, όπως ακριβώς το αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια όχι μόνο στα νοικοκυριά αλλά και στους...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Τροφές του χειμώνα που θα σας βοηθήσουν να αδυνατίσετε!

Τροφές του χειμώνα που θα σας βοηθήσουν να αδυνατίσετε!

Ας δούμε τις τροφές της εποχής που θα σε βοηθήσουν να αδυνατίσεις...Το ήξερες πως αν διαλέγεις τα τρόφιμα που βάζεις στο τραπέζι...

διαβάστε αναλυτικά »

Σχεδιασμός κήπου άγριας φύσης

Σαλιγκάρια στον κήπο; υπάρχουν λύσεις!

Σαλιγκάρια στον κήπο; υπάρχουν λύσεις!

Σίγουρα κάποιοι αηδιάζουν με την εικόνα τους και άλλοι πάλι λιγουρεύονται στην λέξη… σαλιγκάρι! Αν λοιπόν, έχει γεμίσει ο κήπος ή τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Λουλούδια & φυτά σε γλάστρα

Φυτό κατάλληλο για γραφείο

Φυτό κατάλληλο για γραφείο

Θέλετε να αγοράσετε ένα όμρφο φυτό για το γραφείο αλλά δεν ξέρετε ποιό;  Βάλε κέντια στον χώρο σας! Κομψή, αεράτη, επιβλητική, η...

διαβάστε αναλυτικά »

Βιολογική φροντίδα κήπου

Προστασία φυτών με βιολογικό τρόπο

Προστασία φυτών με βιολογικό τρόπο

Σε μια βιολογική καλλιέργεια, είναι φυσικό η προστασία των φυτών από τα διάφορα βλαβερά παράσιτα να γίνεται με βιολογικά μέσα.  Η εφαρμογή...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron