Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συνταγές για τα προϊόντα μας » Κρέατος και κύριου πιάτου

Σαλιγκάρια στιφάδο

Σαλιγκάρια στιφάδο

ΥΛΙΚΑ
•    1 κιλό σαλιγκάρια ζωντανά
•    Θυμάρι ή φρυγανιά ή φιδέ ή 1 κούπα αλεύρι για το καθάρισμα των ζωντανών σαλιγκαριών
•    1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
•    1 κιλό ξερά κρεμμύδια
•    2 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
•    ½ κιλό φρέσκες ντομάτες
•    2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
•    2 φύλλα δάφνης
•    3 κόκκους μπαχάρι
•    ½ φλιτζάνι του τσαγιού κόκκινο ξηρό ή λευκό κρασί
•    αλάτι-πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνουμε μερικά κλωνάρια θυμάρι στα σαλιγκάρια και τα αφήνουμε να μείνουν για 1-2 ημέρες. (αν δεν έχουμε θυμάρι, ρίχνουμε 2 φρυγανιές ή λίγο φιδέ ή τα πασπαλίζουμε με αλεύρι)
Στη συνέχεια, τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα με νερό και τα αφήνουμε να μείνουν σκεπασμένα για 10 λεπτά, για να φύγει το σάλιο τους. Κατόπιν τα πλένουμε πολύ καλά πολλές φορές και τα αδειάζουμε σε ένα σουρωτήρι.
Βράζουμε σε μία κατσαρόλα νερό με 2 κουταλιές της σούπας αλάτι και όταν αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνουμε με μια μόνο κίνηση όλα τα σαλιγκάρια.
Τα βράζουμε για 15 περίπου λεπτά ξαφρίζοντας τα συνεχώς. Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα, τα στραγγίζουμε και αφήνουμε το ζουμί τους να κατακαθίσει. Παίρνουμε 1 κούπα καθαρό νερό από την επιφάνεια και το υπόλοιπο το πετάμε. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά τα κρεμμύδια και τα σκόρδα. Ρίχνουμε μέσα τα σαλιγκάρια, την ντομάτα, τον πελτέ, τη δάφνη, το μπαχάρι και το ζουμί που κρατήσαμε.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα σιγοβράζουμε, έως ότου μαλακώσουν καλά και μείνουν με το ζουμί τους.
Ρίχνουμε το κρασί και το αλάτι και τα σιγοβράζουμε για 5 λεπτά ακόμη.
Σερβίρουμε το φαγητό κρύο. Την άλλη μέρα είναι πιο νόστιμο. Το συνοδεύουμε, αν θέλουμε με ρύζι.

 









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Δημόσια διαβούλευση για την προστασία του Ασωπού

    Δημόσια διαβούλευση για την προστασία του Ασωπού ποταμού ξεκινάει από σήμερα η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Σύμφωνα με τον...

  2. Πιθανή σγχώνευση της ζυθοποιίας Anheuser-Busch με την SABMiller

    Διαπραγματεύσεις που μπορούν να οδηγήσουν στη συγχώνευσή τους ξεκίνησαν οι δύο μεγαλύτερες ζυθοποιίες στον κόσμο, η Anheuser-Busch InBev...

  3. Στην Ινδία δημιουργία νέων δασών

    Σχέδια επενδύσεων ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία νέων δασών, ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Δασών και Κλιματικής...

  4. Στην Ελλάδα υπηρεσία για την αξιοποίηση της βιομάζας

    Παρουσιάστηκε το ΑΙ4Β στο 1ο Thessaloniki Science Festival, που έλαβε χώρα από 14 έως 17 Μαΐου, στην Ηelexpo...

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Η Δάφνη: το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron