Αρχική » Φυτά

Τροφές που ενισχύουν τη μνήμη!

Τροφές που ενισχύουν τη μνήμη!

Οι τροφές που βοηθούν κατά κύριο λόγο στην ενίσχυση της μνήμης έχουν κόκκινο ή μοβ χρώμα. Αυτό συμβαίνει γιατί το φυτοχημικό που τις χρωματίζει, η ανθοκυάνη, είναι το ίδιο φυτοχημικό που είναι καλό για το μυαλό μας.

Μύρτιλλα
Ο μυρτιλλός (είδος μούρου) έχει αποδειχτεί από πολλές μελέτες ότι κάνει θαυμάσια πράγματα για τη μνήμη και τον εγκέφαλο μας γενικότερα. Ηλικιωμένα ποντίκια που ταΐστηκαν με το συγκεκριμένο είδος μούρου είχαν τα ίδια αποτελέσματα σε τεστ μνήμης με νέους αρουραίους. Ο μυρτιλός περιέχει ανθοκυάνη, ένα γνωστό φυτοχημικό που βελτιώνει τη μνήμη. Περιέχει, επίσης, πολλά άλλα φυτοχημικά που μπορούν να συμβάλουν στην υγιή λειτουργία του εγκεφάλου.

Μήλο
Τα μήλα περιέχουν υψηλά επίπεδα κερσετίνης, ενός αντιοξειδωτικού, που έχει αποδειχθεί σε πρόσφατες μελέτες, ότι προστατεύει κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ. Αν και υπάρχει και στον καρπό, η περισσότερη ποσότητα κερσετίνης βρίσκεται στη φλούδα. Τα κόκκινα μήλα περιέχουν επίσης στη φλούδα τους και ανθοκυάνη.

Σπανάκι
Μια μελέτη έδειξε πως το τάισμα των ποντικιών με σπανάκι εμπόδισε αλλά και ανέστρεψε την απώλεια μνήμης. Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στην υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ, μια θρεπτική ουσία που πιστεύεται ότι προστατεύει έναντι της νόσου Αλτσχάιμερ και της απώλειας μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία. Μόλις, μισό φλιτζάνι μαγειρεμένο σπανάκι, καλύπτει τα δύο τρίτα της ημερήσιας ανάγκης μας σε φυλλικό οξύ.

Κρεμμύδι
Τα κόκκινα κρεμμύδια περιέχουν ανθοκυάνη και κερσετίνη. Το κίτρινο και το λευκό κρεμμύδι περιέχει επίσης καλά επίπεδα κερσετίνης. Στην Ινδία τα κρεμμύδια, που είναι βασικό συστατικό της διατροφής, έχουν χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες, ως λαϊκή θεραπεία για την ενίσχυση της μνήμης.

Μπρόκολο
Το μπρόκολο περιέχει κερσετίνη και είναι επίσης μια καλή πηγή φυλλικού οξέος.

Παντζάρι
Τα παντζάρια είναι μια καλή πηγή ανθοκυάνης και σε φυλλικό οξύ.

Σταφύλι
Τα κόκκινα, μοβ και μαύρα σταφύλια περιέχουν κερσετίνη και ανθοκυάνη. Το κόκκινο κρασί περιέχει επίσης καλά επίπεδα από αυτά τα φυτοχημικά, αλλά η υπερβολή στο κόκκινο κρασί μπορεί να εξουδετερώσει τις ωφέλειες. Καλό θα είναι να οριοθετήσουμε την κατανάλωση σε ένα ποτήρι την ημέρα.

Κεράσι
Τα κεράσια είναι και αυτά μια πολύ καλή πηγή ανθοκυάνης.

Μελιτζάνα
Η μελιτζάνα είναι μια μεγάλη πηγή ανθοκυάνης. Περιέχει επίσης νασουνίνη, ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα λιπίδια στις μεμβράνες των κυττάρων του εγκεφάλου.

Βατόμουρα
Τα βατόμουρα ως μέρος της καθημερινής διατροφής μπορεί ενδεχομένως να βοηθούν στη διατήρηση της μνήμης, αναφέρει νέα έρευνα.
Η επισκόπηση δείχνει ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η κατανάλωση μούρων ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία και μπορεί ενδεχομένως να εμποδίσει την απώλεια μνήμης που συνδέεται με την ηλικία.

Δενδρολίβανο
Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι το καρνοσικό οξύ, που βρίσκεται στο δενδρολίβανο, είναι νευροπροστατευτική και μπορεί να διαδραματίσει έναν ρόλο στην πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ και σε άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες του εγκεφάλου. Μια μελέτη έδειξε ότι ακόμα και μόνο η μυρωδιά του δεντρολίβανου βελτιώνει τη μνήμη των εργαζομένων σε γραφεία.

 

 

Το διαβάσαμε στο proionta-tis-fisis.com

Άλλα άρθρα σχετικά με: Φυτά και υγεία








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Τα βήματα για την ανακύκλωση συσκευασιών στους μπλέ κάδους

    Συχνές Ερωτήσεις- Απαντήσεις για Ανακύκλωση στους μπλέ κάδους.1) Ποια υλικά μπορώ να ρίχνω στον μπλε κάδο της Ανακύκλωσης;...

  2. Δωρεές πολλών δισ. για το νέο Πράσινο Ταμείο

    Το ποσό των 9,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων (7,4 δισ. ευρώ) δεσμεύθηκαν να δώσουν στο νέο Πράσινο Ταμείο 30 χώρες...

  3. Ελληνικά προϊόντα που σαρώνουν στις ΗΠΑ

    Η Ελλάδα είναι μία από τις μεγαλύτερες προμηθεύτριες των ΗΠΑ σε μία σειρά προϊόντων του αγροτοδιατροφικού τομέα με...

  4. Τα δάση του πλανήτη

    Με τον ανθρώπινο πληθυσμό να αυξάνεται, τα δάση του πλανήτη συνεχίζουν να συρρικνώνονται. Όμως τα τελευταία 25 χρόνια...

Βιβλία

Η μεσογειακή διατροφή για ενήλικες

Η μεσογειακή διατροφή για ενήλικες

Η Μεσογειακή Διατροφή αναγνωρίστηκε ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας από την UNESCO (Ναϊρόμπι, Νοέμβριος 2010), μετά από κοινή πρωτοβουλία της Ελλάδας,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Πως θα αντισταθούμε στους ιούς με τα όπλα της φύσης

Πως θα αντισταθούμε στους ιούς με τα όπλα της φύσης

Περιφέρεστε άσκοπα στο σπίτι με το θερμόμετρο υπό μάλης, ο βήχας δεν σας αφήνει να κλείσετε μάτι τη νύχτα και τα χαρτομάντιλα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μάσκα προσώπου ενάντια στην πρόωρη γήρανση

Μάσκα προσώπου ενάντια στην πρόωρη γήρανση

Ειδικά το καλοκαίρι, η περιποίηση προσώπου είναι επιτακτική και η επιδερμίδα χρειάζεται ενυδάτωση και φροντίδα σε καθημερινή βάση.Αν παρόλο που χρησιμοποιείς ενυδατική...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Υγιεινό και θρεπτικό κολατσιό για το σχολείο

Υγιεινό και θρεπτικό κολατσιό για το σχολείο

Το κολατσιό στο σχολείο δεν είναι απλά ένα ενδιάμεσο γεύμα – δεν έρχεται μόνο να καλύψει την αίσθηση πείνας που λογικά θα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Τα φρούτα του Φθινοπώρου

Τα φρούτα του Φθινοπώρου

Με γλυκιά κόκκινη σάρκα και «τροφή των αγγέλων» κατά τον Μαρκ Τουέιν, τα καρπούζια είναι πλούσια σε  βιταμίνη Α και σε ποτάσιο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Προϊόντα αντιγήρανσης με φυσικά υλικά

Προϊόντα αντιγήρανσης με φυσικά υλικά

Δημιουργήστε τα δικά σας προϊόντα αντιγήρανσης από φυσικά συστατικά που θα βρείτε στην κουζίνα σας και προσφέρετε στην επιδερμίδα σας μοναδική φροντίδα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ελληνικά βότανα

Ελληνικά βότανα

Έχουν καταγραφεί από τον Ιπποκράτη 1.150 ελληνικά βότανα,  μερικά εκ των οποίων χαρακτηρίζονται ως οι απόλυτες τροφές. Εδώ και χρόνια, έχει αναγνωριστεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τα φυτικά ντεμακιγιάζ

Τα φυτικά ντεμακιγιάζ

Αν προτιμάτε να χρησιμοποιείτε φυσικά συστατικά για την περιποίηση και την φροντίδα της επιδερμίδας σας ή απλά σας τελείωσε το ντεμακιγιάζ σας...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron