Αρχική » Χώροι κηπουρικής » Κηπουρική Μικρών κήπων

Καλλιέργειας μανιταριών

Καλλιέργειας μανιταριών

Oι πιο διαδεδομένοι τρόποι επαγγελματικής αλλά και ερασιτεχνικής καλλιέργειας μανιταριών είναι η καλλιέργεια σε σάκους και η καλλιέργεια σε κορμούς δέντρων. Παρακάτω θα δούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε μεθόδου.

Καλλιέργεια σε σάκους

Πλεονεκτήματα
Γρήγορη μέθοδος. Το στάδιο επαγωγής διαρκεί 2-4 βδομάδες (εξαρτάται απο το είδος του μύκητα και τις περιβαλλοντικές συνθήκες)
Επιτυχία καλλιέργειας. Μπορείτε να δείτε αν θα έχετε παραγωγή ή όχι. Λόγω της διαφάνειας του σάκου, μπορείτε να δείτε εύκολα αν το μυκήλιο (σπόρος) έχει αποικήσει πλήρως στο υπόστρωμα και επίσης να παρατηρήσετε αν υπάρχει κάποια μόλυνση.
Απόδοση. Η καλλιέργεια σε σάκους, επιτρέπει τοDETA1-18ν πλήρη έλεγχο των ποσοτήτων των συστατικών του υποστρώματος, γεγονός που σας δίνει τη δυνατότητα να υπολογίσετε τη  συνολική απόδοση της καλλιέργειας.
Μανιτάρια υψηλής ποιότητας. Τα μανιτάρια για να αναπτυχθούν χρειάζονται θρεπτικά στοιχεία. Χρησιμοποιώντας κάποιο μίγμα υποστρώματος, όπως υπολλείματα αγροτικών  παραπροιόντων(άχυρο, πυρηνόξυλο, πριονίδι κλπ), θα παρέχετε στα μανιτάρια πρωτείνη, βιταμίνες και άλλα μέταλλα τα οποία είναι απαραίτητα για μια υγιή ανάπτυξη και τελικώς  μια υψηλής ποιότητας συγκομιδή.
Πρώτες ύλες.Μπορείτε να βρείτε ποικιλία απο πρώτες ύλες για τα μανιτάρια σας. Ακόμα και στα αστικά κέντρα υπάρχουν επιλογές όπως υπολλείματα απο το σπίτι σας ή ακόμα και  στα πάρκα-άλση.
Διαχείρηση εξαντλημένων υποστρωμάτων. Τα χρησιμοποιημένα υποστρώματα μπορούν να ανακυκλωθούν και να χρησιμοποιηθούν σαν βελτιωτικά εδάφους. Το γεγονός  αυτό μπορεί, εκτός απο την προστασία του περιβάλλοντος, να βελτιώσει και το εισόδημα αν κάποιος ασχοληθεί επαγγελματικά.

Μειονεκτήματα
Καλλιεργητική διαδικασία. Τα πράγματα εδώ γίνονται λίγο δύκολα. Ένα απο τα σημαντικότερα στάδια στην καλλιέργεια μανιταριών είναι η διαχείρηση και η παστεριώση του  υποστρώματος.
Aκρίβεια. Πρέπει να υπάρχει απόλυτη ακρίβεια στο ζύγισμα των συστατικών και να προσθέσετε γύψο ή μαρμαρόσκονη αν χρείαζεται.
Προσπάθεια. Στην καλλιέργεια μανιταριων σε σάκους, χρειάζεται περισσότερος έλεγχος και προσοχή για την ίδια ποσότητα μανιταριων που θα απέδιδε η καλλιέργεια σε  κορμούς.
Θάλαμος καλλιέργειας. Σίγουρα θα χρειαστείτε ένα δωμάτιο σχεδιασμένο και εξοπλισμένο για την καλλιέργεια σας οποίο θα παρέχει υγιές περιβάλλον, κατάλληλη  θερμοκρασία,  υγρασία και ένταση φωτός.

Καλλιέργεια σε κορμούς

Πλεονεκτήματα
Μακροχρόνια συγκομιδή. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που πολλοί καλλιεργητές επιλέγουν αυτό τον τρόπο καλλιέργειας. Υπάρχει δυνατότητα συγκομιδής για 2 με 4 χρόνια  (ανάλογα τις κλιματικές συνθήκες)
Σταθερές περιβαλλοντικές συνθήκες. Mέσα σε ένα κορμό τόσο η υγρασία, όσο και η θερμοκρασία παραμένουν σταθερές. Αυτό βέβαια, εξαρτάται απο την τεχνική της καλλιέργειας.
Προσπάθεια. Συγκριτικά με την καλλιέργεια σε σάκους, η καλλιέργεια σε κορμούς απαιτεί λιγότερη εργασία για το ίδιο αριθμό μανιταριών.
Θάλαμος καλλιέργειας. Για την καλλιέργεια σε κορμούς δεν χρείαζεται θάλαμος καλλιέργειας.
Διαχείρηση εξαντλημένων κορμών. Μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει τους κορμούς μετα το πέρας την καλλιέργειας είτε για καύσιμη ύλη για τη θέρμανση του είτε σε επιχειρήσεις με καυσόξυλα με σκοπό την αύξηση του εισοδήματός του αν ασχολείται επαγγελματικά με την καλλιέργεια μανιταριων σε κορμούς.

Μειονεκτήματα
Πρώτη συγκομιδή. Ανάλογα με τον τύπο ξύλου που χρησιμοποιεί κάποιος, θα πρέπει να περιμένει πάνω από 14 μήνες (σκληρό ξύλο) και 8 μήνες (μαλακό ξύλο).
Υγρασία. Πρέπει να συντηρείται η υγρασία εντός κορμού. Αυτό επιτυγχάνεται με τον ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ψεκασμό τους με νερό.
Επιτυχία καλλιέργειας. Σε αντίθεση με την καλλιέργεια σε σάκους, οι κορμοί έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση σε μολύνσεις λόγω της έκθεσής του στόν αέρα, ο οποίος έιναι πιο επιβλαβής από τον αέρα σε ένα θάλαμο καλλιέργειας λόγω επιβλαβών οργανισμών που περιέχονται σε αυτόν.Shiitake mushrooms logs
Ποικιλία ειδών. Δεν είναι δυνατή η καλλιέργεια όλων των ειδών όπως για πράδειγμα το Maitake.
 Kίνδυνοι μόλυνσης. Υπάρχει η πιθανότητα εξαπλωσης δισεκατομμυρίων σπορίων στα γύρω φυτά του κήπου σας, κάτι που είναι ανεπιθύμητο ειδικά αν πρόκειται για καρποφόρα   δέντρα.
Ενθαρρύνθει την αποψίλωση των δασών. O περιβαλλοντικός κίνδυνος που προκύπει απο τη επαγγελματική καλλιέργεια μανιταριων σε κορμούς είναι η μαζική αποψίλωση των  δασών

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Όλα εξαρτώνται απο τον σκοπό της καλλιέργειά σας.
Θέλετε να καλλιεργήσετε μανιτάρια ως χόμπι ή ως ένα μέσο για να σας αποφέρει κάποιο εισόδημα;
Αν θέλετε μανιτάρια, ποιοτικά και σε σύντομο χρονικό διάστημα τότε κατά πάσα πιθανότητα πρέπει να στραφείτε στην καλλιέργεια σε σάκους, βέβαια απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια αλλά οι πιθανότητες να πετύχετε είναι μεγαλύτερες.
Στον αντίποδα, αν θέλετε να καλλιεργήσετε μανιτάρια για μεγάλο χρονικό διάστημα με λιγότερη προσπάθεια-δουλειά, για τις προσωπικές και οικογενεικές σας ανάγκες ή για φίλους  τότε πιθανόν να πρέπει να στραφείτε στην καλλιέργεια με κορμούς.
Γενικότερα, η καλλιέργεια σε σάκους θεωρείται πιο κατάλληλη για εμπορική καλλιέργεια μανιταριών
Οπωσδήποτε πρέπει να εχετε στο μυαλό και την διαχείρηση των υπολλειμάτων μετά την καλλιέργεια και πως αυτή θα είναι φιλική προς το περιβάλλον.

 

 

Το διαβάσαμε στο aeroponic.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Μανιτάρια








Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

 1. Χριστούγεννα 2016. Τι συνιστά ο ΕΦΕΤ για την αγορά τροφίμων

  Στην ενημέρωση των καταναλωτών, ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, προχώρησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Όπως...

 2. Η Διακαινήσιμος εβδομάδα και ποια είναι τα έθιμά της

  Η Εβδομάδα της Διακαινησίμου. Έτσι λέγεται η εβδομάδα που αρχίζει από την Κυριακή του Πάσχα και λήγει την...

 3. Τα κοράλλια αποχρωματίζονται και πεθαίνουν

  Μια νέα επιδημία αποχρωματισμού των κοραλλιών βρίσκεται σε εξέλιξη και επεκτείνεται στις θάλασσες της Γης, προειδοποιούν οι επιστήμονες....

 4. Aναπαραγωγή φυτών στην ΕΕ, «έσωσε» εκατομμύρια εκτάρια επιπλέον γης

  Η πανευρωπαϊκή Ένωση Αγροτών (Copa-Cogeca), δήλωσε την Πέμπτη (28 Ιουλίου) ότι η καινοτομία στην αναπαραγωγή των φυτών θα...

Κήπος προσέλκυσης ζώων

Καλοκαίρι: πως θα προτατέψετε τον σκύλο σας από τη ζέστη

Καλοκαίρι: πως θα προτατέψετε τον σκύλο σας από τη ζέστη

Η ζέστη το καλοκαίρι επηρεάζει όχι μόνο τους ανθρώπους αλλά και τους σκύλους. Ο οργανισμός του είναι το ίδιο ευαίσθητος με τον...

διαβάστε αναλυτικά »

Καλοκαιρινός κήπος

Ο κήπος μας το καλοκαίρι

Ο κήπος μας το καλοκαίρι

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ο ελληνικός κήπος είναι στις δόξες του στα μέσα του καλοκαιριού. Αντίθετα, είναι μάλλον θλιβερός, κουρασμένος...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φρούτα του καλοκαιριού: ιδιότητες και θερμίδες

Φρούτα του καλοκαιριού: ιδιότητες και θερμίδες

Το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ και μας "κλείνει το μάτι" και τα χωράφια γεμίζουν με εύγευστα και χρωματιστά φρούτα. Τα φρούτα του...

διαβάστε αναλυτικά »

Συμβουλές εσωτερικής κηπουρικής

Κηπουρική μέσα στο σπίτι

Κηπουρική μέσα στο σπίτι

Σας δίνουμε  απλές συμβουλές για το πώς να φυτέψετε τρόφιμα -βότανα και λαχανικά- μέσα στο σπίτι σας.Φυτέψτε “μικρολαχανικά”Ο λόγος για τα λαχανικά...

διαβάστε αναλυτικά »

Συμβουλές βιολογικής κηπουρικής

Καφές για λίπασμα στα φυτά μας

Καφές για λίπασμα στα φυτά μας

Η αλήθεια είναι ότι το κατακάθι του καφέ είναι πλούσιο σε άζωτο ενώ περιέχει και ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, χαλκό και άλλα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Λουλούδια στο σπίτι

Λουλούδια στο σπίτι

Τα φυσικά λουλούδια είναι ένας απλός και οικονομικός τρόπος να φέρετε μία «φρέσκια» διάθεση και ενέργεια στο σπίτι, το κατάστημα, ή στο...

διαβάστε αναλυτικά »

Κηπουρική εσωτερικών κήπων

Πως θα καλλιεργήσουμε βολβούς σε νερό

Πως θα καλλιεργήσουμε βολβούς σε νερό

Ένας παραδοσιακός τρόπος στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική καλλιέργειας βολβών σε σπίτι ήταν η συντήρησή τους σε νερό μέσα σε ειδικά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τριβόλι: το βότανο της σεξουαλικής υγείας

Τριβόλι: το βότανο της σεξουαλικής υγείας

Το άγχος, η έλλειψη χρόνου και γενικότερα ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχουν ως αποτέλεσμα αρκετοί άνδρες σήμερα ιδίως μετά την ηλικία των...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron