Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συνταγές για τα προϊόντα μας » Κρέατος και κύριου πιάτου

Σαλιγκάρια στιφάδο

Σαλιγκάρια στιφάδο

ΥΛΙΚΑ
•    1 κιλό σαλιγκάρια ζωντανά
•    Θυμάρι ή φρυγανιά ή φιδέ ή 1 κούπα αλεύρι για το καθάρισμα των ζωντανών σαλιγκαριών
•    1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
•    1 κιλό ξερά κρεμμύδια
•    2 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
•    ½ κιλό φρέσκες ντομάτες
•    2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
•    2 φύλλα δάφνης
•    3 κόκκους μπαχάρι
•    ½ φλιτζάνι του τσαγιού κόκκινο ξηρό ή λευκό κρασί
•    αλάτι-πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνουμε μερικά κλωνάρια θυμάρι στα σαλιγκάρια και τα αφήνουμε να μείνουν για 1-2 ημέρες. (αν δεν έχουμε θυμάρι, ρίχνουμε 2 φρυγανιές ή λίγο φιδέ ή τα πασπαλίζουμε με αλεύρι)
Στη συνέχεια, τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα με νερό και τα αφήνουμε να μείνουν σκεπασμένα για 10 λεπτά, για να φύγει το σάλιο τους. Κατόπιν τα πλένουμε πολύ καλά πολλές φορές και τα αδειάζουμε σε ένα σουρωτήρι.
Βράζουμε σε μία κατσαρόλα νερό με 2 κουταλιές της σούπας αλάτι και όταν αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνουμε με μια μόνο κίνηση όλα τα σαλιγκάρια.
Τα βράζουμε για 15 περίπου λεπτά ξαφρίζοντας τα συνεχώς. Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα, τα στραγγίζουμε και αφήνουμε το ζουμί τους να κατακαθίσει. Παίρνουμε 1 κούπα καθαρό νερό από την επιφάνεια και το υπόλοιπο το πετάμε. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά τα κρεμμύδια και τα σκόρδα. Ρίχνουμε μέσα τα σαλιγκάρια, την ντομάτα, τον πελτέ, τη δάφνη, το μπαχάρι και το ζουμί που κρατήσαμε.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα σιγοβράζουμε, έως ότου μαλακώσουν καλά και μείνουν με το ζουμί τους.
Ρίχνουμε το κρασί και το αλάτι και τα σιγοβράζουμε για 5 λεπτά ακόμη.
Σερβίρουμε το φαγητό κρύο. Την άλλη μέρα είναι πιο νόστιμο. Το συνοδεύουμε, αν θέλουμε με ρύζι.

 









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Τα παγόνια πετάνε;

    Το πλουμιστό τους φτέρωμα αλλά και ο εντυπωσιακός σχηματισμός του δεν περνούν απαρατήρητα και είναι αυτά τα δύο...

  2. Το ηλεκτροφόρο χέλι ανεβάζει το βολτάζ

    Το ηλεκτροφόρο χέλι παίρνει άριστα στη φυσική, αφού γνωρίζει ότι μπορεί να αυξάνει την τάση φέρνοντας τον θετικό...

  3. ΔΕΘ: για ποιούς είναι δωρεάν η είσοδος

    Οι διοργανωτές γιορτάζουν με αυτόν τον τρόπο τα ογδοηκοστά γενέθλια της έκθεσης, και προσφέρουν στους ...συνομηλίκους και στους...

  4. Πως πρέπει να στήβεις το λεμόνι

    Το λεμόνι είναι κάτι που χρησιμοποιείς στα φαγητά, στα γλυκά, στις σαλάτες…Σίγουρα έχεις αναρωτηθεί τι κάνεις λάθος και...

Κήπος με κάκτους και παχύφυλλα

Όμορφοι κάκτοι

Όμορφοι κάκτοι

Οι κάκτοι είναι από τα ποιό όμορφα φυτά, εύκολα στην καλλιέργεια και  δεν θέλουν πολύ φροντίδα. Το μόνο που χρειάζονται είναι ένα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Το φθινόπωρο είναι ευεργετικό για την υγεία

Το φθινόπωρο είναι ευεργετικό για την υγεία

Το φθινόπωρο, έστω και χωρίς πρωτοβρόχια και κίτρινα φύλλα στα δέντρα, έχει καταφθάσει και απόδειξη αυτού η ελαφριά ζακέτα που χρειαζόμαστε στις...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τριβόλι: το βότανο της σεξουαλικής υγείας

Τριβόλι: το βότανο της σεξουαλικής υγείας

Το άγχος, η έλλειψη χρόνου και γενικότερα ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχουν ως αποτέλεσμα αρκετοί άνδρες σήμερα ιδίως μετά την ηλικία των...

διαβάστε αναλυτικά »

Φθινοπωρινός κήπος

Ας ετοιμάσουμε τα φυτά μας για το φθινόπωρο

Ας ετοιμάσουμε τα φυτά μας για το φθινόπωρο

Μπορεί τα φυτά την άνοιξη να υπερτερούν σε χρώματα και αρώματα, όμως και το φθινόπωρο έχουν τη μαγεία τους. Στον κήπο και...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φρούτα που βρίσκουμε στο δάσος το καλοκαίρι

Φρούτα που βρίσκουμε στο δάσος το καλοκαίρι

Η ελληνική φύση παραμένει πλούσια και την καλοκαιρινή περίοδο, και  μπορεί να μας χαρίσει  χόρτα εποχής όπως τα βλήτα, τα στύφνα και ...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυσικός έλεγχος ζώων

Γάτες και σκύλοι στον κήπο

Γάτες και σκύλοι στον κήπο

Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου μπορεί να είναι ο χειρότερος εχθρός του κήπου.Ένα ανεκπαίδευτο κατοικίδιο όπως η γάτα κι ο σκύλος μπορεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Βασιλικός και ... μύρισε καλοκαίρι

Βασιλικός και ... μύρισε καλοκαίρι

 Δεν υπάρχει σήμερα άλλο αρωματικό φυτό που να λατρεύεται σε ολόκληρο τον κόσμο με τόση θέρμη όσο ο Βασιλικός (Ocimum basilicum), που...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σπαθόλαδο: πώς το φτιάχνουμε

Σπαθόλαδο: πώς το φτιάχνουμε

Το περίφημο Ίαμα των Αρχαίων Σπαρτιατών, με το οποίο θεράπευαν τις πληγές τους μετά τις μάχες! Όταν οι ανθισμένες κορυφές του βοτάνου...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron